avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul apa calda
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul apa calda

Buna ziua am si eu o intrebare referitor la acest lucru

Am avut un consum de 22 MC apa calda, factura a venit umflata rau, dupa explicatii mi s-a spus ca a existat o pierdere distribuita per consum de 30% pe bloc si ca mi s-au bagat 8 MC in plus peste ceea ce am consumat, dar sa stau linistit ca se echilibreaza pe parcurs

Am facut calculele si pe luna precedenta cu administratia unde aceiasi probleme 18 MC cu 6MC bagati peste la apa calda in pierderi, acelasi raspuns stati linistit ca se vor echilibra pe parcurs

Indexul meu porneste mereu din punctul declarat la care se adauga pierderile, dar pierderile nu se scad (adica nu se adauga la index), in fiecare luna intervine inca o pierdere care se distribuie % in fucntie de consum

Intrebarile mele sunt daca este normal si daca se poate face ceva, evident exista persoane care nu declara apometrele si consuma mai mult decat apa din oficiu. Mie mi se pare o pierdere absurda de 30% pe bloc la apa calda in conditiile in care apa rece are o pierdere de sub 10% in fiecare luna (am reluat cu administratia calculele impreuna). In final acestia au spus ca asta este legea si ca teoretitic cei care nu au declarat vor declara eventual si situatia se va regla (veniind mai putin factura pe lunile urmatoare, distribuita % la toate apartamentele)
Cel mai recent răspuns: Borhes John , utilizator 17:22, 22 Ianuarie 2019
Aia cu 3.3 mc si 5.5 mc de persoana, este o norma ANRSC.
Incercati sa va ganditi cum ar fi ca 1-2-5 luni nimeni din bloc sa nu dea consumul de apa. Cum ati face calculul? Cum ati plati facturile?
Trebuie sa acceptati faptul ca la bloc, stau tot felul de oameni. Unii sunt corecti, altii mai putin, altii deloc.
Daca nu exista corectitudine si respect reciproc singura solutie o reprezinta apometrele cu citire radio cu costurile aferente.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util

Borhes John,
Noi in asociatie ( 504 apartamente) am trecut pe sistemul de citiri Radio si situatia s-a imbunatatit radical (avem diferente de maximum 60 litri /persoana/luna - ce ziceti?).
Diferentele care apareau in trecut, cat si cele care mai apar si astazi se repartizeaza prop. cu nr. de persoane. A fost adoptat acest sistem deoarece cele mai mari pierdei se inregistrau la vasele WC - costatare destul de reala.
Ce sfat v-as da eu: - eliminati din start contestarea AG, asa cum vi s-a mai scris - in toate modurile, vor fi nemultumiti. Faceti un efort si aduceti o echipa de instalatori sa verifice "la sange" instalatiile interioare, subsolurile. O sa depistati mai multe situatii care trebuie eliminate. Un nr. mai mare de persoane trebuie sa consume mai mult. Exista si norme de consum minim pe persoana, insa nu putem generaliza. La fel, daca dumneata zici ca singur consumi 30 mc mi se pare o aberatie, dar in fine, dumneata stii mai bine.
Daca doriti sa treceti la faza cu apometre cu citire Radio, puteti adopta sistemul de montare a unui singur apometru cu distributie interioara. Se face un pic de deranj, dar se poate rezolva elegant. Un plus pentru apometrele de ultima generatie: sunt imune la smecherirea cu magneti - am verificat personal aceasta situatie. Mai mult, apometrele sunt prevazute cu "inteligenta", nu pot fi facute sa curga invers sau daca se procedeaza asa, la citirea lunara, raporteaza acest lucru si se pot lua masuri.
La noi toate apometrele sunt sigilate cu sigilii unice. Ai umblat la sigiliu, ai pierdut garantia si functie de regulamentul intern adoptat de catre asociatie - cazul poate deveni penal (furt).
Va doresc mult succes!
Va multumesc, am contactat ANRSC in legatura cu acestea, vom vedea ce zic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diferente apa calda si apa rece in blocurile contorizate MihaelaVio MihaelaVio Buna ziua! locuim intr-un bloc din sectorul 4 si avem administratie comuna la doua scari. Blocul are contoare de apa rece si apa calda pe apartamente si cu ... (vezi toată discuția)
Incarcare factura apa si canal antonela antonela Buna, la toata lumea. Am o speta interesanta, si solicit si parerea dvs. Intr-un bloc de apartamente, proprietarii au primit facturile la servicii comunale, ... (vezi toată discuția)
Diferente de apa rece Nicoadi Nicoadi Buna ziua! Cum se calculeaza diferentele de apa rece inregistrate si distribuirea sumelor de plata aferente la un bloc dintr-o asociatie de proprietari ? Am ... (vezi toată discuția)