avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act secret
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act secret

Buna seara. Actul secret se incheie in prezenta unui avocat sau notar? Legea prevede ca se incheie ori inainte, ori concomitent cu actul
Public. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 15:31, 18 Ianuarie 2019
Nu vreau sa fraudez pe nimeni. Viitorul meu sot doreste sa imi doneze jumatate din casa lui, dar pentru a se asigura ca daca vreodata plec, acea jumatate ii revine in patrimoniu, fara probleme si fara vreun eventual
Partaj. Incheiem o conventie secreta intre noi in care specific ca de fapt casa e a lui, daca va fi nevoit sa o foloseasca. Pentru acest act am intrebat daca se face in prezenta unui notar, dat fiind faptul ca articolul de lege mentioneaza ca se incheie concomitent cu actul public. Cum logic actul public se incheie in forma autentica( adica donatia), reiese ca si contractul secret se incheie in acelasi loc. Nu ma interesa sa fraudez vreun creditor, pt ca oricum asupra creantelor nascute inainte de incheierea conventiei, actul este inopozabil creditorilor. Doar sa aiba efecte intre noi, ca si parti
Deci...nu exista 2 acte distincte: unul public si unul secret.
Chestiunea actului secret este ca se incheie in aparenta un singur document, care cuprinde un act secret.
De exemplu: se incheie un contract de vanzare cumparare pe un imobil, dar de fapt intre parti a operat un imprumut de bani.
Nu o sa se incheie o vanzare si un contract de imprumut.
Asta e actul public, asta e actul secret.
Intentia secreta si reala este stiuta doar de parti. Din considerente de etica profesionala, nici un notar nu va autentifica si actul secret. Asta ar insemna sa va fie complice la intentiile dvs. Notarul autentifica ceea ce solicitati dvs. Daca dvs solicitati o donatie, va face donatie. Daca de fapt urmariti altceva, nu e problema lui.
Intrebarea e: Ce vrea de fapt viitorul dvs sot?
Ca nu se poate nici in car nici in teleguta.
Daca vrea sa ramana el proprietar si bunul sa nu fie supus partajului, de ce nu lasati lucrurile asa?
Oricum din moment ce o sa fiti casatoriti, evident ca veti locui si veti folosi si dvs bunul.

Simulaţia din codul civil este un REMEDIU pentru corectarea actelor frauduloase şi repunerea în drepturi a reclamanţilor păgubiţi. Simulaţia nu este o metodă de a încheia contracte legitime. Uită de simulaţie.
Domnul avocat Tabrea te-a trimis la notar. "Ar fi bine să-l încheiați totuși la notar." Nici vorbă. Mergi la notar şi spune-i că vrei să închei o simulaţie şi o să pufnească în râs.
Nu te critic pe tine Marryan, deoarece nu eşti juristă, dar să citesc pe ecran că un avocat recomandă clienţilor să încheie simulaţii... este "ceva deosebit" ca să folosesc expresie la modă.
În fine, dl avocat îşi revine în final şi menţionează că "Simulația este la limitele legii" deşi un avocat trebuie să se ţină foarte, foarte departe de "limita legii".

Am înţeles ce vrei să faci. Vrei să faci o donaţie condiţionată (sau sub condiţie) a unei cote părţi care să revină automat în caz de divorţ soţului, fără partaj.
Este vorba de un "cadou romantic" - o donaţie în considerarea căsătoriei sub condiţie rezolutorie.

Dar din păcate divorţul poate fi iniţiat şi de soţ, nu doar de către tine. Deci el poate să introducă divorţ special ca să-şi ia casa înapoi. O astfel de condiţie (potestativă simplă) ar fi împotriva ordinii publice şi deci lovită de nulitate, deoarece încurajează divorţul.
Notarii ar spune că este o donaţie sub condiţie pur potestativă şi deci nulă chiar de la început.

Pe de altă parte, chiar dacă s-ar face contractul prin care imobilul să revină în proprietatea donatorului în cazul desfacerii căsătoriei din vina soţului, acest contract poate fi considerat ilicit deoarece poate fi considerat că împiedică un divorţ legitim, adică obligă o persoană abuzată să NU dea divorţ pentru a-şi păstra averea. Deci un astfel de aranjament (condiţie) ar fi considerat ilegitim, contrar regulilor de convieţuire socială, ordinii publice, deoarece încurajează persoanele abuzate să rămână căsătorite pentru bani.

Deci oricum o dai, condiţia divorţului - condiţie rezolutorie într-un contract de donaţie între logodnici (nu soţi) este dificil de pus în aplicare, deoarece fiecare din soţ poate să dea divorţ când vrea şi deci este o donaţie nulă.
Donaţiile între soţi sunt revocabile chiar dacă sunt sub condiţie potestativă, dar aici nu vorbim de soţi, ci de un contract în considerarea căsătoriei.
Dacă face donaţia în timpul căsătoriei, donaţia este revocabilă.

Eu nu-ţi dau o soluţie deoarece în România astfel de contracte sunt foarte puţin folosite şi jurisprudenţa este inconstantă.

Folosirea divorţului ca o cauză de desfiinţare a unei donaţii este o situaţie foarte încurcată, zic eu.

Vreau doar să te ajut să defineşti situaţia mai clar.

Poate dacă spui care este scopul urmărit mai clar, se pot găsi alte soluţii: fiducia, uzufruct viager, zic şi eu... nu ştiu sigur.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Speta interesanta uleana uleana In 2001 se incheie un antecontract sub semnatura privata intre promitentul - vanzator si promitentul - cumparator si se da un avans reprezentand 20% din ... (vezi toată discuția)
Impartirea bunurilor dupa casatorie ramona2012 ramona2012 Buna ziua, As dori sa ma informez in legatura cu procedura de vanzare/donare a unei parti dintr-un apartament dupa casatorie. Viitorul meu sot a cumparat un ... (vezi toată discuția)
Declararea simulatiei pauul_sorin pauul_sorin vreau sa declar simulatia intr-un contract de vanzare cumparare pentru un imobil. Intre mine si fostul proprietar este incheiat un contract de vanzare ... (vezi toată discuția)