avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... expertiza extrajudiciara admisibilitate in instanta
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

expertiza extrajudiciara admisibilitate in instanta

Nu am gasit nici in jurisprudenta spete legate de expertizele extrajudiciare. Nu stiu in ce conditii o expertiza a unui expert tehnic judiciar desemnat intr-un dosar de dauna al unei societati de asigurari, ar trebui sa fie recunoscuta de instanta.
Problema este ca noi- service-ul auto am reparat si eliberat masina din service pe baza acordului de principiu al asiguratorului. Ulterior, dupa ce am eliberat masina, soc de asigurari ne comunica ca nu ne da acordul de plata, intrucat, in baza expertizei facute de ei s-a constatat ca accidentul nu se putea produce asa cum a declarat pagubitul. Ne-am indreptat in instanta impotriva pagubitului, dar expertiza soc de asigurari este proba valabila ca nu mai aveam ce sa cer de la asigurator? La acest moment nu mai am ce expertiza, ptr ca masina este reparata.
Cel mai recent răspuns: Corsin , utilizator 22:34, 17 Iulie 2010
r.gabi a scris:

Instanta,chiar daca exista o expertiza extrajudiciara efectuata,trebuia sa dispuna efectuarea unei expertize judiciare,aceasta fiind cea care poate fi luata in seama la pronuntarea unei unei hotarari judecatoresti legale.
Mai exista o posibilitate,daca acest lucru s-a petrecut,acela ca partea cealalta sa fi achiesat la continutul expertizei extrajudiciare.


In legatura cu aceasta speta va pun urmatoarea problema :
O masina cirdula regulamentar pe banda de acostament dreapta
Din sens opus o masina pierde controlul si colizioneaza masina in cirdulatie regulamentara. Nu sunt vatamari dar pagubele coliziunii prin tangentare sunt importante (cca 4000 Euro).
Echipajul de politie rutiera chemat inspecteaza fara sa se dea jos din masina locul coliziunii si i se arata urmele deelemente rezultate din coliziune aflate pe partea celui lovit.
Echipajul dispune deplasarea celor doua masini la o benzinarie aflata la cca 300 de m fara a face masuratori sau poze ale locului accidentului. La insistenta celui lovit face totusi 2 poze ale celor doua masini parcate in bezinarie (mai tarziu va spune ca pozele luate cu telefonul mobil i s-au sters ! Conducatorul lovit ia precautia si face pozele celor doua masini odata cu politistul.

In ciuda explicatiilor celui lovitechipajul stabileste vinovatia acestuia prin ``deductie``` asa cum a aratat in instanta ulterior.
Vatamatl ``vinovat`` solicita a doua zi un expert judiciar agreat care face o expertiza extrajudiciara deoarece toate urmele de la fata locului ar fi disparut daca se astepta o desemnare prin instanta caci aceasta instanta nu a judecat plangerea impotriva PV decat la 2 luni dupa accident.

Instanta a convocat Politia asiguratorii celor doua masini si pe celalalt participant. Acestia nu s-au prezentat Politia depunand la dosar decat un raport al agentului ce a dresat PV de contraventie care contraventie, din spusele sale rezulta din deductia sa (sic)
In sentinta instanta face vorbire despre Raportul de expertiza extrajudiciara aratand punctele acestuia iar in dispozitiv decide anularea PV de Contraventie (lipsa probelor, martorilor) intimatii nu s-au prezentat la nici o infatisare..

Cu sentinta de anulare a PV contrventie si Rapportul argumentat cu fotografii si probe si demonstrtia stiintifica a vinovatiei celuilalt conducator pagubitul se prezinta la Omniasig care inspecteaza masina si o trimite in reparatie. Numai ca la plata refuza sa achite motivand ca nu sunt dovezi destul de clare ale vinovatiei asiguratului sau.

Intrebare: ce noima si utilitate mai are expertiza extrajudiciara (in acest caz o expertiza judsiciara nu se putea face iar celalalt participant nu mai avea cum sa fie gasit in timp util pentru a participa, inaintea stergerii urmelor materiale) ce noima mai are agreerea unui expert (care implica si corectitudinea si impartialitatea sa profesionala) daca expertiza poate fi opozabila in asemenea cazuri
Din fericire deci intimatii neprezentandu-se in instanta au adoptat implicit admiterea respectivei expertize

Ori in acest caz cum isi permite Omniasig sa conteste Exista oare coliziuni auto fara nici un vinovat ?

Multumesc pentru comentariile celor ce vor binevoi sa le faca
Pentru utilizatorul "Corsin"
Ati avut noroc daca instanta a convocat pe langa reclamant si politia si pe celalalt conducator auto si pe asiguratori. Exista cazuri in care nu se convoaca in acest fel.
Intrucat au fost convocate toate partile implicate si au avut posibilitatea de a se apara hotararea judecatoreasca trebuie executata. Daca societatea de asigurare refuza adresati-va Parchetului cu o plangere impotriva societatii de asigurare.
cioan a scris:

Pentru utilizatorul "Corsin"
Ati avut noroc daca instanta a convocat pe langa reclamant si politia si pe celalalt conducator auto si pe asiguratori. Exista cazuri in care nu se convoaca in acest fel.
Intrucat au fost convocate toate partile implicate si au avut posibilitatea de a se apara hotararea judecatoreasca trebuie executata. Daca societatea de asigurare refuza adresati-va Parchetului cu o plangere impotriva societatii de asigurare.


Precizez : instanta a anulat procesul verbal de contraventie care ma scotea vinovat de accident Dar nu a statuat asupra culpabilitatii celuilalt conducator Nici nu avea cum de altfel Procesul era cu Politia iar ceilalti erau intimati

Sa fie dat la plesneala raspunsul Omniasig ca nu plateste reparatia deoarec vinovatia asiguratului lor nu reiese destul sau indajuns de clar ! In virtutea principiului Tertum non datur este eident ca nu m-am ciocnit cu un pom

Avocata mea i-a convocat la o comciliere la care nu s-au prezentat (omniasig) O actiune in civil a fost introdusa de avocata mea cu termen pe decembrie Imi indivcati o actiune penala pentru ca nu costa probabil In civil se plateste taxa de timbru, avocat, se pot cere daune interese si suma actualizata + executorul judecatoresc E pe termen lung dar eu masina mi-am reparat-o pe banii mei acum Nu era sa astept ani nu ? Merrsi oricum
Cu prietenie al dvs Corsin

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza extrajudiciara liamic43 liamic43 Va rog sa-mi spuneti daca o expertiza extrajudiciara topo-cadastrala e valabila in instanta,in cadrul unui proces de uzucapiune.As dori sa fac expertiza pentru ... (vezi toată discuția)
Despagubire dauna rca predaleontin predaleontin am o dauna la omniasig,masina a fost introdusa in reparatii dupa ce asiguratorul a dat acceptul la reparatii spunand ca masina se incadreaza in plafonul de ... (vezi toată discuția)
Daca nu pot fi despagubit de asigurator, ce e de facut? vladam vladam In septembrie 2009, autoturismul meu a fost avariat de un sofer imprudent. Societatea de asigurari a vinovatului, nu ma poate despagubi prin asigurarea ... (vezi toată discuția)