avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... expertiza extrajudiciara
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

expertiza extrajudiciara

Va rog sa-mi spuneti daca o expertiza extrajudiciara topo-cadastrala e valabila in instanta,in cadrul unui proces de uzucapiune.As dori sa fac expertiza pentru a castiga timp{in instanta pana se intrunesc partile,pana se numeste expertul,pana....}dureaza si nu prea mai am timp.

Cu multumirile de rigoare.
Cel mai recent răspuns: Corsin , utilizator 03:15, 1 Ianuarie 2010
Buna ziua ! Puteti solicita o expertiza judiciara i temeiul art.201 c.p.c., aceasta va fi admisa . Expertii trebuie sa fie autorizati de Ministerul Justitiei.
Cu stima !
Intrebarea era daca pot face o expertiza extrajudiciara cu expert judiciar,din lista MJ.,inainte de a incepe procedurile din instanta.Aceasta expertiza va fi recunoscuta de catre instanta,ca sa pot sa o depun imediat la dosarul cauzei ?
Multumesc.
liamic43 a scris:
Va rog sa-mi spuneti daca o expertiza extrajudiciara topo-cadastrala e valabila in instanta, in cadrul unui proces de uzucapiune. As dori sa fac expertiza pentru a castiga timp {in instanta pana se intrunesc partile, pana se numeste expertul, pana....} dureaza si nu prea mai am timp.

Buna ziua,
NU, o expertiza extrajudiciara nu este o proba in instanta.
Totusi, daca o faceti si o depuneti la dosar, Judecatorul va tine seama de ea, in sensul ca este perceputa ca "un inceput de dovada scrisa"
In orice caz, daca Judecatorul incuviinteaza cererea Dvs si va admite proba cu expertiza tehnica, el va desemna in mod aleatoriu, un expert judiciar dintre cei aflati pe lista MJ, care va efectua o experti judiciara.
Cu stima,
Expert judiciar Eugen Marcov
Domnule Marcov

Observatia dvs se verifica intr-o sentinta ce o am in fata ochilor. Acesta priveste un caz de anulare a unui PV de contraventie incheiat in urma unei coliziuni in care un vehicol a depasit banda despartitoare si a acrosat un vehicol ce se deplasa regulamentar.
Politistul Agent constatatorm chemat la fata locului, in lipsa martorilor, nu mentioneaza in pV nici o proba materiala din cele existente si vizibile pe partea masinii ce circula regulamentar(ornamente, retrovizoare, cioburi de sticla etc si face niste fotografii ale celor doua masini in parcarea unei benzinarii unde ordonase celor doi participanti implicati sa deplaseze masinile pentru intocmirea PV, fotografii ce nu le-a putut furniza ulterior expertului angajat de participantul care circulase regulamentar dar fusese declarat vinovat pe baza declaratiilor si a......deductiilor sale. Aceste foto nu au fost produse nici in instanta de judecata careia in declaratia sa agentul afirma ca a incheiat PV la o statie de benzina aflata la 300 m de locul coliziunii si ca decizia asupra vinovatiei este rodul deductiilor sale fara a oferi vreun alt element material.

``Vinovatul``care fotografiase concomitent cu politistul cele doua masini avariate in parcajul statiei de benzina face apel a doua zi la un expert agreeat care intocmeste un raport ce ia in consideratie resturile ramase pe carosabil, pozitia urmelor de pe lateralul celor doua vehicole si reconstituie dinamica accidentului concluzionand ca nevinovatia ``vinovatului`` dedus de agentul constatator.

Pe baza continutului incomplet si nelegal intocmit de agent cat si pe baza expertizei depuse la dosarul cazului ``vinovatul`` cere in instanta anularea PV in chestiune cu toate consecintale ce decurg din acesta. Intimatii (Politia, celalalt participant la coliziune -care conducea o masina achizitionata sub regim de leasing a unei firme deci aflata sub asigurarea firmei de leasing -, societatea de asigurare a acestei masini, nu se prezinta la proces, nu depun intampinare si nu fac recurs. Sentinta ramasa irevocabila ``dispune anularea PV de constatare a contraventiei cu toate consecintele ce decurg din acesta`` iar in motivarea sentintei mentioneaza intre altele ``Concluziile expertizei extrajudiciare efectuate de .... au evidentiat dinamica accidentului precum si faptul ca agentul constatator nu a cercetat circumatantele in care s-a produs accidentul``

Comentand cele expuse si opinia dvs. arat ca
1. in cazul in speta prima actiune a ``vinovatului`` nu putea fi alta decat contestarea PV si a consecintelor sale (obligatia de despagubire a realului vinovat catre cel care cf.sentintei i se anuleaza contraventia recte vinovatia ce din vinovat il transforma in vatamat drept-)
Putea oare cel prezumat vinovat sa initieze o procedura in justitie fara a face in prealabil o expertiza asupra unui eveniment petrecut pe un drum public unde pana la ordonarea unei expertize de judecatorm, desemnarea expertului, timpul necesar acestuia de a executa expertiza dat fiind ca in acest timp orice urma vizibila inca la 12 ore de la accident ar fi fost obliterata de circulatie si mai ales ca la cca 2 luni de la eveniment sectorul de drum respectiv a fost reasfalytat cu desfiintarea marcajelor existente in momentul qccidentului si marcarea altora deosebite menite sa largeasca latimea caii de rulare.
Cum spuneti dvs expertiza a fost luata in considerare de instanta dar in prezent sunt cu o sentinta irevocabila de nevinovatiem cu o masina reparata cu acceptul societatii Omniasig ce asigura masina in leasing dar care in prezent dupa ce a avizat reparatia refuza sda plateasca reparatia pe motivul ca ca numele soferului masinii asigurate de dansii nu e mentionat in documentele depuse la dosar inafara de faptul ca a fost citat ca intimat de instanta si nu s-a prezentat ca si OMNIASIG de altfel si nici recurs nu au formulat !!!

Gasesc ca ma aflu intr-o situatie cel putin bizara.

Intentionez sa contactez soc. OMNIASIG pentru ai arata ca accidentul a fost produs de un sofer ce conducea o masina de firma cumparata si asigurata in leasing de societatea de leasing. Masina are un numar dar agentul constatator nu a pus in PV si numele conducatorului acesteia (celalalt participant initial considerat nevinovat). Caci soc Omniasig imi notifica acum cand ar trebui sa onoreze acceptul de reparatie dat reparatorului : ``Va inconostiintam ca OMNIASIG SA nu isi p[oate da acordul pentru despagubirea dosarului de dauna mai sus mentionat, deoarece din actele depuse la dosar nu rezulta in mod clar vinovatia asiguratului nostru RCA BDSorin``.
Iar aceasta in condirtiile in care de fapt masina era asigurata Casco pe numele societatii de leasing iar numarul acestui contract figureaza pe ``Documentul de intrare in reparatie`` si pe ``Ordinul de reparatie`` emanand de la si la indicatia inspectorilor de daune Omniasig

Poate cineva sa-mi indice o cale de rezolvare a dreptuilui meu de a fi despagubit odata ce instanta a declarat nul PV de contraventie ce mi s*a dresat cu toate consecintele ce decurg din aceasta ?

Atunci cand a reparat si daca a reparat masina asiguratului sau Omniasig nu a facut nici o expertiza (nu e obligatoriu?) sau foto ? Si-a bazat decizia de reparatie a celeilalte masini numai pe un proces verbal in care nu figureaza numele celuilalt participant la eveniment sau numai pe dovada de reparatie inclusa nelegal in chiar cuprinsul PV de contraventie ?

Multumesc binevoitorilor ce ar avea o opinie avizata asupra acestui caz special petrecut la 5 mai 2009 (inaintea intrarii in vigoare a noilor reglementari in materie de accidente usoare fara victime)
liamic43 a scris:

Va rog sa-mi spuneti daca o expertiza extrajudiciara topo-cadastrala e valabila in instanta,in cadrul unui proces de uzucapiune.As dori sa fac expertiza pentru a castiga timp{in instanta pana se intrunesc partile,pana se numeste expertul,pana....}dureaza si nu prea mai am timp.

Cu multumirile de rigoare.




Categoric NU. Efectuarea unei expertize extrajudiciare nu respecta intrutotul procedura privind efectuarea unei expertize judiciare.
Expertiza extrajudiciara se poate efectua si se poate depune la dosar, dar instanta va dispune efectuarea unei noi expertize.
ing. Ioan Ciobanu - expert judiciar

Alte discuții în legătură

Expertiza extrajudiciara admisibilitate in instanta victoriada victoriada Nu am gasit nici in jurisprudenta spete legate de expertizele extrajudiciare. Nu stiu in ce conditii o expertiza a unui expert tehnic judiciar desemnat intr-un ... (vezi toată discuția)
Despagubire dauna rca predaleontin predaleontin am o dauna la omniasig,masina a fost introdusa in reparatii dupa ce asiguratorul a dat acceptul la reparatii spunand ca masina se incadreaza in plafonul de ... (vezi toată discuția)
Daca nu pot fi despagubit de asigurator, ce e de facut? vladam vladam In septembrie 2009, autoturismul meu a fost avariat de un sofer imprudent. Societatea de asigurari a vinovatului, nu ma poate despagubi prin asigurarea ... (vezi toată discuția)