avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... disponibilizari, plati compensatorii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

disponibilizari, plati compensatorii

Sunt in situatia de a ajunge somer, deci la faza de preaviz. As dori sa fiu indrumata ce demersuri sa fac pentru a primi salariile restantate din ultimele luni si acel salariu compensatoriu pe care il prevede contratul colectiv unic la nivel national ? Cineva imi spunea ca trebuie sa anunt la ITM, si ei sa oblige angajatorul la plata compensatorie.
Cel mai recent răspuns: camelia_24mai , utilizator 12:46, 20 Decembrie 2009
Este adevarat ca ITM nu are prea multa putere in acest sens. Sustin in continuare ca, cel putin in tara noastra, ITM fie nu-si face treaba fie puterile de a decide si corecta nu au rezultatul de a obliga angajatorul sa intre in legalitate. ITM = pierdere de timp (cam 30 de zile). Este indicata chemarea in judecata. De obicei nu dureaza mult dar probabil sunt multe dosare si judecatori putini (fuctie si de localitati). Daca doriti angajarea unui avocat solicitati si achitarea cheltuielilor de judecata inclusiv cele efectuate cu avocatul si care se pot deduce din contractul incheiat cu acesta. Angajatorul va fi obligat prin hotarare judecatoreasca la plata drepturilor ce vi se cuvin si a cheltuielilor de judecata.Cred ca pana la urma nu conteaza suma cat conteaza ca cei ce-si bat joc de angajati sa fie pusi la plata si bine ar fi sa se prevada pe viitor pentru astfel de angajatori si alte sanctiuni in afara de plata drepturilor salariale care sunt de drept ala angajatului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Decembrie 2009
ContSters42179, utilizator
Sesizarea la ITM poate fi facuta in acelasi timp cu actiunea judecatoreasca.Tot ce pot face cei de la ITM este sa dispuna un control si sa dea o amenda, care si asta depinde de paramentrii( relatiile patronului , perioada aglomerata etc...)
Si eu sunt de aceeasi parere cu colegii ca trebuie sa formulati actiune la Tribunalul din raza caruia domiciliati
Atat ITM bucuresti cat si Inspectia Muncii a rezolvat multe probleme ale salariatilor, va spun aceasta pentru ca am primit feedback de la persoane care au depus sesizari.

Hotararea judecatoreasca si punerea ei in aplicare de executorul judecatoresc are alt statut juridic.
cinste celor de la ITM Bucuresti, la ITM Caras Severin nu se rezolva nici o problema, chemati parte in proces , nu au avut bunul simt sa se prezinte nici macar o data sau sa aduca o intampinare. de un an de zile am deschis proces tocmai datorita faptului ca nu am primit salariul 6 luni. a fost desfacut contractul abuziv, cu o data anterioara, modificate, dupa luni de zile declaratiile lunare ce se depun la CAS, ITM-ul a inregistrat tardiv acte. si multe acltele, si noi in loc sa fim sprijiniti de ITM suntem dati la o parte, cum se explica faptul ca dupa ce mai multi angajati, depun plangeri, se intocmeste un proces verbal, se dispune plata restantelor dar nu se da nici o amenda administratorului. deci unda verde expoatati incontinuare salariatii, legea e de partea celor cu bani
Aplicarea amenzilor contraventionale nu se poate face asa usor ... iar pentru neplata salariilor chiar nu este prevazuta nicio sanctiune legala pe care o poate aplica ITM-ul.
In acest caz, procedura urmata de ITM este alta : in urma sesizarii primite se va efectua un control care va stabili veridicitatea celor mentionate in sesizare, in urma controlului se stabileste un plan de masuri obligatorii pentru angajator cu anumite termen de rezolvare si daca acest plan de masuri nu este indeplinit atunci se poate aplica o sanctiune prevazuta de lege.

Alte discuții în legătură

Firma rau platnica catre angajat, ce e de facut ? Dorky Dorky Firma care intampina dificultati financiare, posibil chiar aproape de insolventa. Nu si-a platit unul dintre putinii angajati chiar si la cateva luni de ... (vezi toată discuția)
Neplata salariu NewMenace NewMenace Buna seara ma confrunt si eu la ultimul loc de munca cu o situatie neplacuta care are legatura cu faptul ca nu mi a fost platit salariul pe ultimele 2 luni. As ... (vezi toată discuția)
Recuperare salariu restant prin itm sau tribunal? maradona666 maradona666 Fostul angajator refuza plata salariului restant pe ultimele doua luni de activitate pe motiv ca eu nu am solicitat inventar in momentul (sau inaintea) ... (vezi toată discuția)