Buna-sera ,
am si eu o intrebare de altfel se pare ca aceasta intrebare din pacate am mai auzit-o si la alte persoane.
Ce se intimpla in cazul in care angajatorul te obliga sa demisionezi?
este un lucru legal ?din cite am auzit eu am inteles ca nu se poate da afara fara argumente solide.
Speta: sotul meu a fost obligat sa semneze un contract de furnizare servicii pe care el nu si-l doreste (presupun ca e normal sa fac ce vreau cu banii mei nu sa fiu obligata sa cumpar serviciile care imi sunt oferite de angajator) si pentru ca nu am vrut sa semnez ca sunt de acord cu plata lunara a unui servici de internet i sa comunicat ca maine va fi convocat la HR ptr incheierea contractului de munca printr-un artificiu care contine desfintarea postului de munca.Cu precizarea ca aceasta functie este detinuta de marea majoritatea a angajatilor acestei companii.
Oare vor fi dat toti afara..?
Sa citeasca atent ce i se da sa semneze, ar trebui sa i se dea o informare "preavizul" in care este prevazut ca incepand cu data........ se desfiinteaza imediat si efectiv postul............... ca urmare a reorganizarii, economiei etc......................ca nu mai exista un alt post care sa corespunda pregatirii lui profesionale, ca s-a anuntat AJOFM din judetul de domiciliu .................
daca i se da asa ceva trebuie sa semneze ca oricum ii va fi trimis prin posta.
Acest preaviz trebuie sa fie de 20 de zile lucratoare, timp in care poate merge doar 4h/zi la servici fara sa-i fie afectate drepturile prevazute in CIM.
dar ei au dreptul sa ii refuze zilele pe care le mai are de luat de concediu?
deci el are cerere depusa de ceva timp, astazi ar fi trebuit sa fie in concediu iar lui i sa spus ca nu poate sa plece ca daca pleaca vor motiva cu parasirea locului de munca...
deci daca are cerere depusa angajatorul are dreptul sa ii respinga cererea sau nu ?
ptr ca scris nu i-au dat nici un raspuns cu privire la acest lucru (nici ca e in concediu nici ca nu ar fi ) si el sta totusi la sediul firmei...cu toate ca ar putea fi in concediu
Este la latitudinea angajatorului daca accepta cererea de concediu de odihna sau nu. Nu este obligat in nici un fel angajatorul sa acorde concediul de odihna cand doreste salariatului.
Oricum, in cazul in care, se va desfiinta postul de munca, la data desfacerii contractului individual de munca, in cazul in care sotul dumneavoastra mai avea de efectuat zile de concediu, pentru aceste zile angajatorul este obligat sa i le plateasca sotului dumneavoastra.
Legea 53/2003 - Codul Muncii:
Art. 141 alin. 4. Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
De asemenea angajatorul mai este obligat sa ii plateasca sotului dumneavoastra cel putin un salariu mediu pe unitate, in cazul in care ii desfiinteaza postul.
Mare atentie, intai trebuie ca sotul dumneavoastra sa semneze ca a luat la cunostinta de decizia conducerii de a desfiinta postul, adica sa semneze preavizul, intra in perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare, apoi sa semneze decizia de concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului, in speta art. 65 alin. 1
aceea scrisoare care se trimite prin posta recomandata trebuie sau nu semnata?
am inteles ca daca nu o va semna se va face o comisie in cadrul companiei impreuna cu angajatul si angajatorul (dir gen, administrator, dir hr etc...)in care este intrebat de ce nu se poate ajunge la o intelegere cu privire la incetarea contractului de munca pe cale amiabila.
Mai nou nici macar nu are voie sa luxcreze la servici deoarece nu i sa-u mai dat nici un fel de sarcini de efectuat,cu toate ca ceilalti colegi au fiecare cite ceva de lucru...