avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 974 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... DECIZII DE SOMAJ...,,IN ALB"
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

DECIZII DE SOMAJ...,,IN ALB"

Revin pe forum cu povestea mea, am fost astazi la serviciu ,chemate de patroana sa ni se dea preavizele numai ca ..surpriza ! Erau toate ,,in alb", fara date de incepere si terminare a preavizului, patroana nu era venita iar fetele de la birou nestiind ce sa ne spuna decat faptul ca li sa comunicat de catre patroana ,,daca vrem sa intram in somaj, sa semnam acele ..."aberatii .sigur ca am refuzat sa le semnam , apoi doamna a dat telefon si a zis sa punem NOI data de la care vrem sa intram in preaviz !!#-o nu era nici o semnatura sau parafa pe acele exemplare, am cerut unul pt. al lua ...dar nu au vrut sa ne dea.. este o bataie de joc. aceasta firma la care lucrez este inregistrata la bucuresti ,aici avand doar un punct de lucru. specific , ca eu sunt din teleorman ,firma este cu profil confectii.se numeste sc. interconf production srl.Noi in momentul de fata nu lucram, nu sunt comenzi, asa ca a zis ca ne va da preavizele cu data din urma ..respectiv 2 -11 .-2009 .Am zis ok, dar ...nici asa nu ni le da ... am facut o sesizare la itm bucuresti ,pe internet, astazi, dar deocamdata nu am primit nici un raspuns. va rog din suflet inca un sfat!! am nevoie de un sfat mai concret , de o indrumare exacta , cu pasii pe care sa-i urmam.mii de multumiri :(
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:37, 24 Noiembrie 2009
Mare atentie la ce semnati. Sa nu fie o demisie mascata . Decizia care v-a fost aratata este nula. Ea trebuie sa aiba un numar , semnata si stampilata de catre reprezentantul legal , sa va instiinteze de locurile disponibile la acest moment , sa fie specificat clar perioada de preaviz , drepturile pe care le veti primi in urma incheierii activitatii precum si articolul cu care va fi inchis carnetul de munca ( art. 65 alin. 1 din codul muncii ).In urma disponibilizarii puteti beneficia de somaj daca aveti stagiul de cotizare de 12 luni din ultimele 24 luni . Trebuie sa primiti carnetul de munca inchis cu art. 65 (1) , decizia de incetare a activitatii precum si adeverinta de somaj eliberata de angajator. Toate in termen de 30 zile de la data incetarii activitatii
Nu inteleg de ce va grabiti dvs. sa vi se dea preavizul, cand acesta ar trebui sa fie interesul patronatului! Cat timp nu vi se da acest preaviz (daca este prevazut in CIM), nu va poate concedia. Mai mult, cat timp sunteti angajati, aveti toate drepturile prevazute de lege si pe cele inscrise in CIM. De asemenea, angajatorul trebuie sa plateasca pt. dvs. toate contributiile la stat.
1.De aceea, daca doriti (fiindca asta inteleg) eliberarea unor preavize mai repede, atunci incercati o discutie colectiva a angajatilor cu patronatul in care sa aratati ca nu veti semna decat preavize corect si complet intocmite de la data inmanarii lor in aceste conditii.
2.Puteti propune patronatului si somajul tehnic (va plateste 75% din salariu, dar nu mai plateste contributiile la stat).
3. In situatia in care angajatorul nu-si indeplineste obligatiile (desi nu v-a concediat), puteti sesiza ITM apoi,
4. Va puteti adresa instantei de judecata, fiecare personal sau prin reprezentant ales (de preferat avocat), in care puteti solicita atat indeplinirea tuturor obligatiilor cu care este tinut fata de dvs. angajatorul, inclusiv indeplinirea actelor pe care le solicitati in temeiul legii, precum si plata drepturilor pentru perioada lucrata si chiar plata unor daune -interese (daca pot fi probate) si a unor daune cominatorii (art.1075 si urm. C.civ.) in cazul intarzierilor in indeplinirea obligatiilor.
Acestea ar fi sfaturile mele si ...pasii dvs.
Cu empatie
ne grabim sa ni se dea preavizul ,pt. faptul ca am lucrat 1-2 saptamani si restul am stat fara bani. Si asta ne doare.ni s-au scris pe fluturasi 14 zile...invoire...sau 7 zile...fara ca noi sa facem cereri cu asa ceva ...nici nu stiam... Bun suntem angajate, si cu ce ne incalzeste pe noi asta ,daca nu avem venituri ...vrem deciziile si dreptul la somaj, pt. a avea un venit...si pt. a putea sa ne angajam in alta parte...asa stam agatate de ei , si nu avem nici un venit. Nu putem traii din 200-300 de lei pe luna...Cu tot respectul pentru dumneavoastra , nu credeti ca avem dreptate!Cat despre somaj tehnic...nici nu discuta...sigur ca nu are bani...nu are bani nici pt. a ne platii concediile de odihna pe anul trecut si anul acesta. A zis ca ne face lichidarile fara a ne plati concediu pt. ca nu are bani!!Si a terminat cu,,daca va convine bine, daca nu..asta e, va tin asa si lucrati o saptamana pe luna "Si sigur ca in situatia asta...nu are ce sa ne convina. nu vrem decat drepturile noastre.atat! Multumesc din suflet pentru tot. cu respect ,dorali.
Nu este bine sa semnati in alb aceste inscunostintari ... cel mai bine este sa vi se puna data de cand intrati in preaviz (este posibil sa va puna o data mult mai din urma , astfel incta sa va treziti ca nu puteti beneficia de somaj de la data incetarii c.i.m.).
Pentru nereguli aveti posibilitatea de a va adresa ITM-ului.
Pentru recuperarea drepturilor banesti restante cel mai bine este sa va adresati instantei de judecata.
Si eu sunt de aceeasi parere cu Freeelis.
Este si nelegal a se proceda altfel.

Alte discuții în legătură

Vreau un sfat ,va rog! dorali dorali astazi ,am fost informati de la serviciu ca toti suntem in preaviz de la data de 2 noiembrie, fara ca noi sa fi semnat ceva...ni sau dat salariile, si patroana ... (vezi toată discuția)
In cat timp de la terminarea preavizului trebuie sa mi se aduca, cartea de munca (legal) dorali dorali am terminat preavizul pe data de 16-11-2009, dar nu am primit deciziile de incetare a activitatii,nici astazi 25-11-2009. vreau sa stiu in cat timp (legal) ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva Apollo_ro Apollo_ro Buna ziua La 1 octombrie firma la care lucrez a disponibilizat 100 de angajati. Acum, dupa mai bine de o luna, firma refuza sa elibereze cartile de munca, ... (vezi toată discuția)