avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1939 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... DECIZII DE SOMAJ...,,IN ALB"
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

DECIZII DE SOMAJ...,,IN ALB"

Revin pe forum cu povestea mea, am fost astazi la serviciu ,chemate de patroana sa ni se dea preavizele numai ca ..surpriza ! Erau toate ,,in alb", fara date de incepere si terminare a preavizului, patroana nu era venita iar fetele de la birou nestiind ce sa ne spuna decat faptul ca li sa comunicat de catre patroana ,,daca vrem sa intram in somaj, sa semnam acele ..."aberatii .sigur ca am refuzat sa le semnam , apoi doamna a dat telefon si a zis sa punem NOI data de la care vrem sa intram in preaviz !!#-o nu era nici o semnatura sau parafa pe acele exemplare, am cerut unul pt. al lua ...dar nu au vrut sa ne dea.. este o bataie de joc. aceasta firma la care lucrez este inregistrata la bucuresti ,aici avand doar un punct de lucru. specific , ca eu sunt din teleorman ,firma este cu profil confectii.se numeste sc. interconf production srl.Noi in momentul de fata nu lucram, nu sunt comenzi, asa ca a zis ca ne va da preavizele cu data din urma ..respectiv 2 -11 .-2009 .Am zis ok, dar ...nici asa nu ni le da ... am facut o sesizare la itm bucuresti ,pe internet, astazi, dar deocamdata nu am primit nici un raspuns. va rog din suflet inca un sfat!! am nevoie de un sfat mai concret , de o indrumare exacta , cu pasii pe care sa-i urmam.mii de multumiri :(
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:37, 24 Noiembrie 2009
1. Dosarul de somaj il puteti depune si mai tarziu de 30 de zile de la data concedierii (dar nu mai traziu de 12 luni) insa veti primi indemnizatia de somaj de la data depunerii dosarului.
2. Ar fi bine sa-l depuneti cat mai repede. Conform OUG 28/2009, daca depuneti dosarul in acest an beneficiati de un plus de 3 luni la perioada de somaj.
buna ziua
asi dori sa stiu si eu cum trebuie procedat pentru desfacerea c.i.m. al unui angajat, ca acesta din urma sa poata sa ia indemnizatia de somaj. sunt asociata intr-o societate micuta si avem un salariat care ne face probleme destul de mari: ori vine baut la servici si face scandal ori nu vine deloc. L-asi concedia pe loc pe motive disciplinare fiindca mai are la dosar inca 3 referate de incalcare a regulamentului intern si a cod. muncii, dar mi-e mila de sotie si copilul lui de 1 an, care nu au alte venituri decat salariul acestui individ + alocatia copilului. asi vrea sa pregatesc documentatia ca aceasta sa fie ok din toate p.d.v.
va multumesc
daca am inteles eu bine, d-nule tudorvaleriu,in cazul in care patroana nu-mi elibereaza carnetul de munca respectiv decizia , in termen de 30 de zile pt. a putea depune dosarul la somaj , nu este nici o problema ? adica nu este un termen ,anume 30 de zile,... deci in concluzie-daca nu mi se da decizia cat mai repede pierd doar banii pe o luna de somaj...nu pierd dreptul la somaj ! pot intra in somaj, de la data depunerii dosarului, doar ca nu trebuie sa treaca mai mult de 12 luni de la desfacerea cartii de munca . mii de multumiri , pt. timpul acordat .cu respect dorali.
dorali:
Ati inteles foarte bine.

katiusa_77:
Il puteti concedia cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si pentru asta mai trebuie sa tineti cont si de prevederile contractului colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau un sfat ,va rog! dorali dorali astazi ,am fost informati de la serviciu ca toti suntem in preaviz de la data de 2 noiembrie, fara ca noi sa fi semnat ceva...ni sau dat salariile, si patroana ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva Apollo_ro Apollo_ro Buna ziua La 1 octombrie firma la care lucrez a disponibilizat 100 de angajati. Acum, dupa mai bine de o luna, firma refuza sa elibereze cartile de munca, ... (vezi toată discuția)
In cat timp de la terminarea preavizului trebuie sa mi se aduca, cartea de munca (legal) dorali dorali am terminat preavizul pe data de 16-11-2009, dar nu am primit deciziile de incetare a activitatii,nici astazi 25-11-2009. vreau sa stiu in cat timp (legal) ... (vezi toată discuția)