avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1972 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... DECIZII DE SOMAJ...,,IN ALB"
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

DECIZII DE SOMAJ...,,IN ALB"

Revin pe forum cu povestea mea, am fost astazi la serviciu ,chemate de patroana sa ni se dea preavizele numai ca ..surpriza ! Erau toate ,,in alb", fara date de incepere si terminare a preavizului, patroana nu era venita iar fetele de la birou nestiind ce sa ne spuna decat faptul ca li sa comunicat de catre patroana ,,daca vrem sa intram in somaj, sa semnam acele ..."aberatii .sigur ca am refuzat sa le semnam , apoi doamna a dat telefon si a zis sa punem NOI data de la care vrem sa intram in preaviz !!#-o nu era nici o semnatura sau parafa pe acele exemplare, am cerut unul pt. al lua ...dar nu au vrut sa ne dea.. este o bataie de joc. aceasta firma la care lucrez este inregistrata la bucuresti ,aici avand doar un punct de lucru. specific , ca eu sunt din teleorman ,firma este cu profil confectii.se numeste sc. interconf production srl.Noi in momentul de fata nu lucram, nu sunt comenzi, asa ca a zis ca ne va da preavizele cu data din urma ..respectiv 2 -11 .-2009 .Am zis ok, dar ...nici asa nu ni le da ... am facut o sesizare la itm bucuresti ,pe internet, astazi, dar deocamdata nu am primit nici un raspuns. va rog din suflet inca un sfat!! am nevoie de un sfat mai concret , de o indrumare exacta , cu pasii pe care sa-i urmam.mii de multumiri :(
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:37, 24 Noiembrie 2009
Stimata doamna Andreea , va multumesc eu pt. explicatii, am sa ma conformez asa cum am spus mai sus.Sincer nu am stiut...dar acum stiu.:)
pt. doamna Cermak Gruia(avocat) 1.nu am primit nici o instiintare in acest sens.(am fost trimise acasa pur si simplu, fara nimic altceva.)2.da, avem incheiat un contract de munca individual, si suntem in posesia copiei acestuia. 3. Daca sunteti draguta, (si tind sa cred ca sunteti):)care ar fi onorariu pt. redactarea unei cereri de chemare in instanta , de catre un avocat.:)suntem interesate, si vrem sa nu lasam lucrurile asa, deci va rugam, oricine vrea sa ne spuna ...asteptam cu mare interes. Mii de multumiri, tuturor celor care au venit cu un sfat .Multumesc d-nului Claudiu Lascoschi pt. incurajari. asteptam cu mare interes sfaturile dumneavoastra .cu respect dorali.
Stimata doamnisoara (doamna),
Prin raspunsul meu initial nu am facut decat sa va sugerez ca in fata oricarei instante care va judeca un litigiu de munca, veti fi avantajata (avantajati) atata timp cat aveti CIM nedesfacut, tocmai prin prevederile acestuia, absolut obligatorii pt. angajator. De asemenea, va repet sa nu mai semnati nimic din ceea ce angajatorul va "obliga" sau va sugereaza, deoarece nimeni si nimic nu va poate obliga!
Puteti cere in instanta atat plata drepturilor salariale restane cat si plata concediilor de odihna neefectuate, precum si orice alte drepturi datorate de angajator, retroactiv (de la data cand le datora!).
Angajatorul va trebui sa probeze prin inscrisuri (art.16 C.muncii) plata drepturilor salariale. In situatia in care a semnat cineva in locul dvs. puteti cere instantei verificare de scripte, iar consecintele acestor verificari pot fi si penale pt. angajator!
De asemenea, litigiile de munca sunt scutite de taxa de timbru!
Mai mult, pt. a va dovedi ca nu sunt deloc "de parte anajatorului", ma ofer sa va intocmesc un model de cerere de chemare in judecata, urmind ca dvs. sa faceti numai completarile concrete de rigoare (date personale etc.). Aceasta de maine incolo (in acest week-end).
Cu intelegere
Stimate d-nule Zaharia,va multumesc foarte mult pt. explicatiile dumneavoastra, imi cer scuze daca v-am deranjat cu ceva...departe de mine ideea, eu apreciez foarte mult faptul ca din timpul dumneavoastra pretios imi acordati si mie o mica parte.Sunteti foarte dragut, :)pt. faptul ca va oferiti sa-mi intocmiti un model de cerere de chemare in judecata .Sincere multumiri,aveti toata aprecierea mea=D> .Cu respect dorali.
Nu semnati nimic din ceea ce vi se da daca este in alb si mai ales daca nu vi se da si dvs. un exemplar. Angajatorul are obligatia de a inmina un exemplar al oricarei hotariri luate care aduc atingere angajatului.
Preavizul sa nu-l acceptati cu data retroactiva (ma rog, acesta este sfatul meu).
In perioada preavizului angajatorul este obligat sa va plateasca minim 4 ore/zi, iar dvs sa lucrati minim 4 ore/zi.

Alte discuții în legătură

Vreau un sfat ,va rog! dorali dorali astazi ,am fost informati de la serviciu ca toti suntem in preaviz de la data de 2 noiembrie, fara ca noi sa fi semnat ceva...ni sau dat salariile, si patroana ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva Apollo_ro Apollo_ro Buna ziua La 1 octombrie firma la care lucrez a disponibilizat 100 de angajati. Acum, dupa mai bine de o luna, firma refuza sa elibereze cartile de munca, ... (vezi toată discuția)
In cat timp de la terminarea preavizului trebuie sa mi se aduca, cartea de munca (legal) dorali dorali am terminat preavizul pe data de 16-11-2009, dar nu am primit deciziile de incetare a activitatii,nici astazi 25-11-2009. vreau sa stiu in cat timp (legal) ... (vezi toată discuția)