avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune lunga durata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune lunga durata

Buna ziua. Am dobandit 5/8 dintr-o casa plus curte in 1986 de la o bătrâna de care am avut grija pana în 1989 cand a decedat cu act de mostenire prin notariat. Celelalte 3/8 parti apartin unui fost sot al bătrânei de care s-a despartit in anii 70 si care a plecat din localitate nemaistiind nimic de el la acea data (1986). De la decesul bătrânei am platit toate darile pe numele meu dar acum as vrea sa vand proprietatea împiedicandu-ma faptul ca nu sunt proprietar pe toate partile
Ma intereseaza daca as putea invoca uzucapiunea pentru a putea deveni unic proprietar. Multumesc .

Pantea Dacian a scris:

Coproprietarul probabil este decedat din moment ce prin anii 70. avea in jur de 60 ani si sunt fara posibilitate de a afla adresa unde a plecat in perioada aceea sau daca mai are alte rude intrucat nu s-a tinut legatura cu el .In cazul in care nu pot uza de uzucapiune as avea alta cale de a-mi vinde cele 5/8 chiar cu o clauza in contractul de vanzare-cumparare prin care sa ma oblig sa despagubesc coproprietarul ?

In aceasta situatie trebuie vazut daca persoana respectiva are sau nu mostenitori.
In cazul in are are mostenitori, atunci acestia dobandesc drepturile si obligatiile persoanei pe care o mostenesc. Daca nu are mostenitori atunci mostenirea este vacanta si revine statului.
Va sfatuiesc sa va dresati Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date cu o cerere prin care sa solicitati date despre aceasta persoana.
Din pacate fara o actiune pe rolul instantei nu puteti afla daca are sau nu mostenitori.
Aveti posibilitatea de a dispune de cota-parte de proprietate printr-un act de vazare-cumparare, dar este putin probabil sa gasiti un cumparartor in aceste conditii sau va puteti adresa instantei de judecata cu o cerere prin care sa solicitati iesirea din indiviziune, in niciun caz nu se pune problema uzucapiunii.
Puteti sa va adresati unui avocat pentru a va redacta cererea de chemare in judecata si care sa va reprezinta si in instanta, pentru ca acestea sunt doar niste directii generale iar intr-un proces se vor ridica mai multe probleme pe are nu le veti putea depasi, fapt care va duce la pierderea procesului, neavand studii juridice.

Ultima modificare: Vineri, 8 Februarie 2019
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot invoca uzucapiunea ? Pantea Dacian Pantea Dacian Buna ziua. Am dobandit 5/8 dintr-o casa plus curte in 1986 de la o bătrâna de care am avut grija pana în 1989 cand a decedat cu act de mostenire prin ... (vezi toată discuția)
Deschidere iesire in indiviziune vali_085 vali_085 Buna ziua! Pot sa deschid proces de iesire in indivizune dupa ce cumpar cota de 5/8 de la un coproprietar al unei garsoniere? Exista un timp care trebuie ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, va rog sa-mi spuneți, pentru un titlu de proprietate ... dflorian55@yahoo.com dflorian55@yahoo.com Bună ziua, Va rog sa-mi spuneți,pentru un titlu de proprietate emis in anul 2002 in care sunt inscrisi doi moștenitori,după câți ani intervine ... (vezi toată discuția)