avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1050 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... modalitate calcul ap.necontorizat apa rece
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

modalitate calcul ap.necontorizat apa rece

sunt presedinte de asociatie pe 1scara si cu multe probleme de pus la punct dpdv legal si de aplicat 230/2007 si legile conexe ei. ce vas ruga, daca se poate sa ma indrumati spre lege/norme de aplicare a diferentei de apa de la apometru intrare in scara si indecsi apometrelor din casa de la oameni, iese intre 25-50mc lunar/ pe ceasu mare cam 200mc luna pe scara. am vazut zilele trecute pe internet o lege in care arata cati metri de apa se pun la cei care nu ai apometre inregula, le curg pe la baterii,WC,defectinuni in case...si sunt considerati necontorizati si se pune 15-25/30mc de persona in luna respectiva plus ca se arata si modalitati de calcul cu diferite ecuatii ... Aveti idee care este aceea lege/norma? atunci cautam despre modalitate calcul caldura si am gasit despre apa rece, insa nu am salvat acel document, iar cu calcul din HG1588/2007 nu prea este elocvent si lasa loc de interpretari caci cei din comitet au ceva cu proprietarii, asa daca e lege direct nu mai au ce comenta si nu mai creaza probleme la plata intretinerii.
-sa adunat comitetul executiv si au hot : pe langa consumul celor vechi (tip B) sa i se adauge un procent de 50% din probabilele diferente ce vor iesi intre general si suma totala apometre noi din ap.
-Am vb apoi si cu administratorul care face parte din comitetul federatiei asociatiilor din oras ... si el nea zis ca nu e ok ce am hot..ca trebuie sa consideram apartamentul ca fiind necontorizat si sa plateasca in sistem pausal, 6.3 metri cubi apa rece (ceea ce nu prea cred ca e in avantajul asociatiei...ca la cat de rau si idei nastrusnice are prop.ap respectiv...neam gandit ca poate lasa apa sa curg dinadins si sa se faca un consum mai mare de 6mc, cine stie? trebuie sa ne gandim si la variante de acest gen...etc).
-Luni am audienta la presedintele federatiei asociatiilor din oras, sa vedem ce zice si el, poate e si juristul pe acolo.
-e undeva scris in lege, cat se pune in sistem pausal celor "necontorizati" ? ca sa zic asa., caci acum suntem contorizati cu clasa C, doar vecinul cu clasa B.
In Normele ANRSC - AR = 5,1 mc / persoana / luna si AC = 3,3 mc / persoana / luna.

cavallis a scris:

-e undeva scris in lege, cat se pune in sistem pausal celor "necontorizati" ? ca sa zic asa., caci acum suntem contorizati cu clasa C, doar vecinul cu clasa B.

Legea o faceti dumneavoastra prin decizia comitetului sau hotararea adunarii generale. Comitetul executiv poate adopte un regulament de gestionarea a apei asa cum trebuie sa adopte si un sistem propriu de penalizari.
Noi printr-un asemenea regulament am stabilit pentru cei care nu aduc indexul, care nu au apometre (acum au toti), defecte, blocate.., sa fie trecuti la plata cu 7 m.c./persoana pe luna.
Ultimului proprietar care nu avea apometru instalat i-am facut cateva notificari si-am insistat sa-si instaleze apometre. Fiind 2 persoane le treceam 14 m.c./luna. Si nu voia sa-si monteze apometre, spunand chiar ca si-asa plateste prea mult, ca-i trecem cu 14 mc lunar... Dupa 7-8 luni de incercari i-am atentionat ca o sa le trecem pe lista toata pierderea de apa. Asa am determinat proprietarul sa-si monteze apometre. Dupa montarea acestora am constatat ca lunar consuma 22-26 m.c. apa.
Asa ca este posibil sa va inselati cu 6,3 m.c. asa cum ne-am inselat si noi cu cei 7m.c./persoana/luna.
@elga50 - Aveti amabilitatea si specificati ce Norma ANRSC (sau alta reglementare) mentioneaza consumul pausal de apa rece la 5,1 l. Cel de apa calda este la art.28(3) din Norma Tehnica 13/07/2010. Multumesc!
Era un proiect de norme care nu a fost dus mai departe.

Alte discuții în legătură

Contributii lunare foarte mari fond reparatii si pretul apei include pierderi neprecizate. aelemarac aelemarac Buna ziua, Contributia lunara la fondul de reparatii este obligatoriu de platit? Deoarece de ani de zile achit o suma lunara destul de mare, in prezent este ... (vezi toată discuția)
Apometru ContSters397026 ContSters397026 Se poate calcula un fir de 3mm de apa care curge nonstop,cati m cubi s-ar consuma lunar ? Daca am apometru mi se pot imputa pierderi de la acest firicel de ... (vezi toată discuția)
Pierdere apa -avarie LocatarB LocatarB Va rog sa imi spuneti cum cuantificati pierderea de apa datorita unei avarii. Concret: la ghena de gunoi exista o teava cu un robinet pentru apa necesara ... (vezi toată discuția)