avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificat de moștenitor (notar) - Următorul pas?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificat de moștenitor (notar) - Următorul pas?

Certificat de moștenitor pe Bunica cu 2 moștenitorii cu o cotă de 1/2 din masa succesorală (mama și sora acesteia).
Am înțeles că ar fi opțiuni:
- Separare (ori divizare) prin notar dar trebuie intabulare pe tot terenul și casă.
- Separare prin tribunal (durează 3 luni) fără intabulare.

Separarea este de comun acord (ceea ce nu ar dura mult la tribunal). Dar nu știu ce trebuie făcut. Aș prefera prin tribunal că nu ar trebui făcută intabularea pe tot terenul și casă. După ce primește mama TItlu de proprietate pe 1/2 din masa succesorală aș face intabulare pe casă și teren(ul ei pentru a putea fi trecut pe mine, respectiv a vinde casa).
Cel mai recent răspuns: MContender , utilizator 01:31, 28 Februarie 2019
Sora mamei (mătușa) este de acord ca ea să primească jumătate din pămând iar mama să primească cealaltă jumătate de pământ + casa. Ca apoi să fac intabulare (după împărțirea bunurilor) pentru a vinde casa respectiv pământul mamei să mi le vândă.
P.s. pentru separarea concretă a bunurilor la tribunal nu trebuie intabulare. Întrebarea este cu ce mă duc la tribunal în afară de Certificatul de moștenitor?
ps.2 modificare, m-am exprimat greșit, durata minimă a procesului în care ambele părți se înțeleg nu poate fi mai scurtă de 3 luni (din ce am înțeles eu de la notar).
Ultima modificare: Miercuri, 27 Februarie 2019
MContender, utilizator
Păi oricum tot acolo ajungeți (la documentație cadastrala si la intabulare) din moment ce mama o sa va dea ulterior casa.
Mai devreme sau mai tarziu tot va trebui facuta.
Apoi, cât așteptați, cât platiti taxa judiciară, expert, avocat, ajungeți la costuri mult mai însemnate.
E vorba de 1/2 din 10 ha + casă. Plus că sincer tot dosarul este făcut de mine, cu toate că nu am o relația neplăcută cu Mătușa, eu am pus banii pentru tot, așa că de ce i-aș da și cadastru + intabulare, pe lângă faptul că-i dezbat succesiunea?
Mă interesează ce documentație îmi trebuie pentru separare apoi, fiecare pe drumul lui.

raluk0207 a scris:

Păi oricum tot acolo ajungeți (la documentație cadastrala si la intabulare) din moment ce mama o sa va dea ulterior casa.
Mai devreme sau mai tarziu tot va trebui facuta.
Apoi, cât așteptați, cât platiti taxa judiciară, expert, avocat, ajungeți la costuri mult mai însemnate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se procedează în cazul a doi moștenitori cu cote egale dintr-o casă și un teren când notarul spune că nu poate face și împărțirea, și darea în folosință? se merge în instanță? MContender MContender Salutare! Dacă există certificat de moștenitor de la notar pe 2 persoane care vor deține 1/2 din titlu de proprietate (pământ și casă) se poate face ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, referitor succesiune.suntem 3 frați, doi am primit ... ddena ddena Buna ziua, referitor succesiune.Suntem 3 frați, doi am primit de la părinți fiecare un teren iar al 3 lea frate a primit casa și restul. Cum se poate face ... (vezi toată discuția)
Un saft in legatura cu un teren daniela.ilea daniela.ilea Buna seara.As vrea sa ma lamureasca cineva intr-o broblema Mama mea a mostenit un teren impreuna cu matusa mea .S-a facut mostenirea ,au certificat de ... (vezi toată discuția)