avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Părinții mei doresc să divorțeze, dar în ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Părinții mei doresc să divorțeze, dar în privința partajului sunt niște nelămuriri. Ce soluții concrete ar fi în situația lor?

Buna ziua, părinții mei doresc sa divorteze.
Nu s-au pus de accord pt divorț amiabil la notar, deci se va merge în instanță.
1. Casa in care am locuit cu toții cât încă eram și eu minoră, este pe numele meu.
A fost achiziționată printr-un credit în CHF, ipotecar facut pe numele tatălui meu si achitat integral doar de el.
Din cate am inteles nu prea intra mare lucru la partaj din ea , eu având nuda proprietate si cota parte 1/1.
2. Mama mea este plecată în străinătate de 9 ani, iar de aproximativ 5 ani nu s-a mai ocupat deloc de casă, nici nu a mai venit acasa(a stat la neamuri , hotel etc). Ambii părinți au uzufruct viager.
3. Există martori în acest sens (punctul 2) , dar și martori cum că ea acolo are/A avut o relație extraconjugala.
4. Este posibil ca unul din ei sa fie reprezentat de un avocat dintr-un județ diferit domiciliului lor?
5. Decăderea din dreptul de uzufruct este posibil cu ajutorul motivelor enumerate?
Mentionez ca ea dorește să semneze amiabil doar daca i se oferă 70% din vânzarea casei.
Ce soluții concrete ar fi la punctele enumerate mai sus?
Mulțumesc anticipat.
Ultima modificare: Duminică, 3 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai bine e sa contacteze fiecare avocat si sa negocieze, altfel vor pierde si din ce au a imparti... mai bine se inteleg.
Divortul e diferit de partaj.
In mare ideea am înțeles-o. Multumesc
Ca o mențiune: Ea de cand a plecat nu a mai trimis resurse financiare pt întreținere/plată si nici nu s-a mai prezentat acasă.
Ultima modificare: Joi, 28 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In ce priveste partajul.. nu au ce partaja

Asta am zis si in primul mesaj.

Dar pt ca ati facut afirmatia asta :
Cristina Hortensia CIUREA:
A fost cumparata cu bani obtinuti dintr-un credit facut de tata si achitat tot de el.
In aceste conditii, chiar si in cazul in care ar fi fost proprietari si tatal dovedea ca a plati singur contravaloarea imobilului, mama dvs. tot nu ar fi detinut o cota parte din imobil, cota parte care i-ar fi dat dreptul la plata unei sume de bani.

si asta
Inca o data, pentru a se pare ca nu intelegeti: banii cu care a fost cumparat apartamentul au provenit dintr-un credit luat de tata.
Vedeti jurisprudenta, si veti intelege ca aceste bunuri sunt atribuite sotului care a contractat si achitat creditul.

Cf legii,
Bunurile dobândite în timpul regimului comunităţii legale de oricare dintre soţi sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune în devălmăşie ale soţilor.

Faptul ca e bun comun e una, iar faptul ca i se atribuie celui ce plateste creditul, e altceva..
Nu inseamna ca daca un sot a luat creditul si casa si e casatorit, bunul si datoria nu sunt comune.. Va trebui sa partajeze casa si creditul oricum, ca sunt comune.
Inca o data, nu afirm ca bunul e comun al sotilor, pt ca apartine copilului lor, doar am tinut sa raspund afirmatiei dvs pe care am considerat-o incorecta sau o problema de exprimare mai degraba, daca ar fi sa cititi mesajul urmator al dvs care e cam diferiit de ce am citat mai sus.

Bunul este prezumat comun daca este dobandit in timpul casatoriei, indiferent daca este dobandit de unul din soti pe numele lui sau pe numele ambilor soti,

dar la partaj bunul va fi atribuit unuia sau altuia in functie de contributie, este o mare diferenta intre prezumtia de comunitate si contributia efectiva la dobandirea bunului.

Deci stiti asta, dar doar v-ati exprimat gresit in mesajele de mai sus

Cristina Hortensia CIUREA
Nu am avut in vedere prescriptia, intre soti prescriptia nu curge.

Pe viitor, ar trebui sa aveti, ca exista o conditie..
Art. 2532

Cazurile generale de suspendare a prescripţiei

Prescripţia nu începe să curgă, iar, dacă a început să curgă, ea se suspendă:

1. între soţi, cât timp durează căsătoria şi nu sunt separaţi în fapt;

Ce am afirmat era ca teoretic, femeia ar avea un drept de creanta pt ca tatal a platit ratele/ niste rate/ o datorie, in timpul casatoriei, din bani comuni. Pt ca nu o sa poate dovedi ca a avut o contributie si pt ca si dreptul se prescrie pt ca sunt despartiti in fapt, nu va obtine nimic, AFirmatia nu e facuta gratuit, ci pt a o pune in garda pe doamna care a postat, ca poate pretinde.
Si tot pt doamna zic ca se poate adresa instantei peste un an sa ceara sa se constate ca dreptul mamei de uzufruct s-a stins prin neuz.
Si tot pt doamna zic ( daca s-a inteles gresit) ca partaj nu au pe ce sa faca parintii.
Mai important e ca mama poate veni sa locuiasca acolo ca doar are drept de uzufruct.

Primavara frumoasa tuturor !

Spuneti exact ce am spus si eu, evident ca daca se adreseaza instantei, aceasta va hotara cu privire la partaj, dar regulile dupa care o va face sunt cele aratate de mine.

Va rog, articolul citat de dvs. in legatura cu proprietatea devalmasa a sotului, instituie o prezumtie de comunitate de bunuri, pana la proba contrara. Nu este acelasi lucru ca bunul este comun si faptul ca, bunul este prezumat ca fiind comun, dar sunt sigura ca dvs. stiti deja asta.
Am vazut aceasta gresela la atat de multi avocati, care nu fac diferenta dintre o prezumtie si un drept deja existent.

In legatura cu prescriptia, dreptul de a solicita partajul este imprescriptibil.
In cazul in care exista un drept de creanta al unui sot impotriva celuilalt, atunci cand partile au stiut sa se apere si sa invoce anumite temeiuri de drept instantele au stabilit ca nu a intervenit prescriptia, atat timp cat nu a fost facut partajul.

Primavara frumoasa si dvs. si tuturor consultantilor si utillizatorilor!
Ultima modificare: Vineri, 1 Martie 2019
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Nu este musai ca sotul care a contractat singur un credit sa aiba ulterior atribuit bunul, depinde de o serie lunga de factori, de puterea de despagubire, de nevoile locative ale fiecaruia, de ingrijirea si intretinerea imobilului etc.

In opinia mea, bunul este comun sau nu in functie de multi factori din situatia de fapt a sotilor, dar in toate cazurile este prezumat comun.
Totusi, nu e gresit ca intr-o situatia particulara sa spui ca bunul e comun si nu doar prezumat comun... depinde doar de situatie.

Alte discuții în legătură

Probleme cu uzufructarul valina2015 valina2015 Buna seara! sa va spun povestea mea. Acum 6 ani am obtinut o suma frumoasa de bani( dintr-un castig, la care si el a fost prezent), si am decis sa cumpar un ... (vezi toată discuția)
Informatii CristinC63 CristinC63 Buna ziua! Am si eu o intrebare la care as fi foarte bucuroasa daca as primi un raspuns. Eu am facut un act de vanzare catre fiica mea cu uzufruct ... (vezi toată discuția)