avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1074 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie prin santaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie prin santaj

Va rog mult sa ma ajutati. Am fost obligat sa semnez ca sunt de acord sa imi dau demisia ca altfel imi vor inchide cartea de munca cu litera ''i''. Cum stau treburile: Pe la Inceputul anului ne-au dat niste foi sa completam cate rate avem si la ce banci, prin urmare eu am trecut doar o denumire sau 2, nefiind de acord sa se afle ce credite am. Prin luna mai(a.c) au sunat niste banci la locul meu de munca comunicandu-le celor de la H.R ca nu am mai platit, eu bineinteles, platind, dar ramanand mereu in urma din cauza dobanzilor exagerat de mari. Am discutat aceasta situatie cu directoarea, spunand ca vom face ceva sa ma ajute sa nu mai raman in urma(sa-mi mai mareasca salariul sau ceva de genul). Peste cateva zile sunt chemat spunandu-mi ca a rezolvat situatia si sa merg pana sus sa vorbim si cu directorul regional. Ajungand sus, erau 3 persoane, 4 cu directoarea, acestea spunand ca au aflat de situatia mea si reprezint un pericol in casierie(eu fiind angajat pe postul de casier), drept dovada sa incetam contractul de munca cu acordul partilor comune, adica sa imi semnez demisia. Eu atunci le-am spus ca nu sunt de acord, amenintandu-ma ca tot ma vor da afara si cu litera "i" in cartea de munca pt ca nu am fost corect cu ei de la inceput si i-am mintit si referitor la creditele mele, ca am mai multe decat am declarat, spunandu-le ca nu vroiam sa se afle, era treaba mea. Ei(H.R) Interesandu-se in prealabil la la biroul de credit si CRB fara acordul meu, trantindu-mi in fata, ca astea sunt creditele pe care le am si reprezint un pericol. Nestiind cum sa procedez si fiindu-mi teama sa nu imi inchida cartea de munca cu litera ''i'', mi-am semnat demisia. Asta s-a intamplat in luna mai, cartea de munca inchizandu-se in luna iunie. Va rog sa ma ajutati daca mai pot face ceva, nu am luat nici o masura deoarece am avut si o cadere psihica si mult timp am stat in casa, gandindu-ma in continuare la ceea ce mi s-a intamplat.Va multumesc.Cu respect
Si totusi @iudits, unde este necistea acestei persoane? Deschde-mi ochii!
Nu s-a vaitat ca nu i-a fost garantat postul ci ca s-au folosit de niste procedee ilegale pentru a-l incoltii si a-l detrmina sa demisioneze. Sunt destule metode legale de a te despartii amiabil de un salariat dac ti neaparat. El a gresit ca nu a contestat decizia in instanta in 30 de zile de la emitere si poate si banca era chemata la bara. Faptul ca a contractat niste imprumuturi nu este nici necinstit nici motiv de a incheia raporturile de munca.
D-lui Pneagu!
NU este vorba de NECINSTE! ci! de NESINCERITATE!
De unde a venit si situatia de SANTAJ!
Aici e diferenta!

Daca avea toata situatia declarata trebuia sa ii gaseasca alte motivatii, care poate erau mai mult atacabile...
Scuze, nu am pregatire juridica, dar eu asa vad...
Daca voi credeti ca gresesc, asta e...
Mai dureaza pana cand o sa invatam toti sa fim cinstiti!!! si nici atunci nu o sa fie "Raiul de pe Pamant"!

Tot cu multa stima,
Iudits
Respect dreptul fiecaruia la opinie dar am si eu opinie proprie.
Codul Muncii :
Art. 5. - (1) În cadrul relaţiilor de muncă funcţionează principiul egalităţii de tratament faţă de toţi salariaţii şi angajatorii.
(2) Orice discriminare directă sau indire ctă faţă de un salariat, bazată pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenenţă naţională, rasă, culoare, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, handicap, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală, este interzisă.
(3) Constituie discriminare directă actele şi faptele de excludere, deosebire, restricţie sau preferinţă, întemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile prevăzute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrângerea ori înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării drepturilor prevăzute în legislaţia muncii.
(4) Constituie discriminare indirectă actele şi faptele întemeiate în mod aparent pe alte criterii decât cele prevăzute la alin. (2), dar care produc efectele unei discriminări directe.
Art. 8. - (1) Relaţiile de muncă se bazează pe principiul consensualităţii şi al bunei -credinţe.
(2) Pentru buna desfăşurare a relaţiilor de muncă, participanţii la raporturile de muncă se vor informa şi se vor consulta reciproc, în condiţiile legii şi ale contractelor colective de muncă.
Art. 29. - (1) Contractul individual de muncă se încheie după verificarea prealabilă a aptitudinilor profesionale şi personale ale persoanei care solicită angajarea.
(2) Modalităţile în care urmează să se realizeze verificarea prevăzută la alin. (1) sunt stabilite în contractul colectiv de muncă aplicabil, în statutul de personal - profesional sau disciplinar - şi în regulamentul intern, în măsura în care legea nu dispune altfel.
(3) Informaţiile cerute, sub orice formă, de către angajator persoanei care solicită angajarea cu ocazia verificării prealabile a aptitudinilor nu pot avea un alt scop decât acela de a aprecia capacitatea de a ocupa postul respectiv, precum şi aptitudinile profesionale.
(4) Angajatorul poate cere informaţii în legătură cu persoana care solicită angajarea de la foştii săi angajatori, dar numai cu privire la funcţiile îndeplinite şi la durata angajării şi numai cu încunoştinţarea prealabilă a celui în cauză.

Convenţia nr. 111/1958 privind discriminarea în domeniul ocupării forţei de muncă
şi exercitării profesiei:
Art. 1. În înţelesul prezentei convenţii prin termenul discriminare se înţelege:
a) orice diferenţiere, excludere sau preferinţă întemeiată pe rasă, culoare, sex, religie, convingeri politice, ascendenţă, naţională sau origine socială, care are ca efect să suprime sau să ştirbească egalitatea de posibilităţi sau de tratament în materie de ocupare a forţei de muncă şi de exercitare a profesiei;
b) orice altă diferenţiere, excludere sau preferinţă având ca efect suprimarea sau ştirbirea egalităţii de posibilităţi sau de tratament în materie de ocupare a forţei de muncă şi exercitare a profesiei, care ar putea fi specificată de către statul membru interesat după consultarea organizaţiilor reprezentative ale celor care angajează şi a organizaţiilor lucrătorilor, dacă acestea există, precum şi a altor organisme competente.

Si as putea continua. Cert este ca salariatului i-au fost incalcate mai multe drepturi legitime. Pentru contestarea deciziei de incetare a raporturilor de munca este tarziu dar pentru sesizarea Consiliului National pentru combaterea discriminarii cred ca mai este timp.
@iudits. Confidentialitatea este deasemenea nesinceritate si nu este un lucru rau ba dimpotriva. Angajatorul se foloseste de concedierea disciplinara pentru a da afara angajatii dupa bunul plac, si, aproape intotdeauna, reuseste si este ilegal. Acest lucru este si discriminare (de convingere, de situatie), dar, de obicei angajatorul totodata foloseste amenintarea si santajul pentru a convinge angajatul sa plece singur. Amenintarea si santajul sunt acte penale. Angajatorul nu trebuie sa fie interesat decat de prestarea muncii, nu de cine i-o presteaza, si nu are trebui sa aiba alte pretentii asupra angajatilor decat asupra infaptuirii fisei postului. Orice alte considerente, impresii si prejudecati ale angajatorului sunt dealtfel de obicei impotriva legii.

P.S. Orice alte considerente (care nu fac atingere legislatiei muncii), nu fac bineinteles atingere legislatiei muncii. Cand angajatul este arestat preventiv, are dreptul doar de a-i suspenda contractul si daca perioada depaseste 30 de zile sau este condamnat are dreptul sa-i desfaca contractul din motive care tin de persoana angajatului. Orice alta actiune a angajtorului asupra angajatului din alte motive decat cele legate de prestarea muncii poate constitui in plus si hartuire.
Ultima modificare: Vineri, 20 Noiembrie 2009
w0lfshad3, utilizator
iudits a scris:

Buna seara,

Stimate, nu e un sfat juridic, doar cinstit...
Daca erai cinstit nu se intampla asa ceva?

Tot cu stima...
Iudits


Aveti dreptate, daca era cinstit era dat afara inca de la inceputul anului. Noroc ca nu toti angajatorii gandesc ca cel despre care se vorbeste.




Alte discuții în legătură

Demisie prin santaj ContSters113507 ContSters113507 Va rog mult sa ma ajutati. Am fost obligat sa semnez ca sunt de acord sa imi dau demisia ca altfel imi vor inchide cartea de munca cu litera ... (vezi toată discuția)
Legislatie in ceea ce priveste intrebarile la un interviu matkat07 matkat07 Buna ziua, Va rog mult sa ma ajutati cu articolul din legislatia romana care se refera la intrebarile interzise la un interviu. Am cautat, dar nu am gasit ... (vezi toată discuția)
Executare contract de credit crina011979 crina011979 Buna seara, va rog daca se poate sa ma ajutati intr-o problema. Pana la octombrie am fost salariata unei institutii financiare, unde am contractat un card de ... (vezi toată discuția)