avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fond de reparatii imputat ilegal pentru perioada ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fond de reparatii imputat ilegal pentru perioada anterioara incheierii Contract Cumparare

Este legal sa fiu obligata la plata fondului de reparatii pe perioada
iunie-septembrie 2018 in conditiile in care am incheiat Contractul de cumparare in 26.09.2018 si am preluat apartamentul cu Proces Verbal de preluare in data de 29.09.2018?
In 15.10.2018 am facut cerere de inscriere in asociatia de proprietari, iar
in decembrie m-am prezentat la casierie pentru a plati intretinerea pe lunile octombrie si noiembrie, dar dl. administrator nu a vrut sa imi incaseze banii separat pe utilitati si FRIC pe aceste luni, motivand ca accepta plata doar in ordinea in care s-au facut listele, conform unei hotarari a Asociatiei privitor la acest aspect, dar nu mi-a putut prezenta acest document si nu a fost de acord sa imi incaseze banii pentru intretinere. Am platit atunci Fondul de Rulment.
I-am atras atentia ca si daca exista o Hotarare a AGA sau decizie a CEx, care stabileste ca viitorul proprietar va plati retroactiv acest fond, hotararea este ilegala, proprietar la data respectiva fiind dezvoltatorul, acesta fiind si debitor.
Mentionez ca nu este afisata nicio hotarare a Adunarii Generale sau Decizie CEx privitor la acest aspect, iar ultima AGA s-a tinut la inceputul anului 2018, deci nu putea impune exceptii pentru apartamente care la data respectiva nu erau inscrise in asociatie, ele nefiind predate catre proprietari decat incepand cu iunie 2018. De asemenea, in prezent mai exista inca 16 apartamente nepreluate de proprietari, cu restante atat la utilitati, cat si la fondul de reparatii si fondul de rulment.
In luna februarie am platit prin banca, cu OP suma datorata pentru intretinere pe luna decembrie 2018, specificand in mod expres pe OP ca banii virati sunt pentru "intretinere decembrie 2018", constatand luna aceasta ca administratorul a transferat o parte din bani pentru plata fondului de reparatii din lunile iunie-septembrie si restul pentru utilitatile din decembrie, aparand astfel cu restante la utilitati, lucru ce nu mi se pare legal.

Multumesc pentru ajutor,
A.S.

Ultima modificare: Marți, 5 Martie 2019
AuroraSt, utilizator
Cel mai recent răspuns: AuroraSt , utilizator 10:38, 6 Martie 2019

Corina89 a scris:

Buna dimineata. Nu conteaza ca contractul s-a semnat cu doua zile inainte sa intre in vigoare legea 196/2018, o abroga legea 230/2007. Daca il actioneaza in instanta il da in baza legii 196/2018. Si oricum are dreptate. Varianta foarte scurta.

Varianta scurta: cai verzi pe pereti.

Varianta lunga:
- puneti mana si cititi ce inseamna si cum se aplica principiul neretroactivitatii legii civile;
- ca sa dea in judecata trebuie sa faca dovada calitatii procesuale, trebuie sa fie proprietar si deocamdata ar putea fi in posesia unui act de proprietate nul de drept; se judeca dupa legea veche
- are dreptate doar daca in CVC nu scrie sau nu se deduce ca a preluat datoriile vechiului proprietar; tot dupa legea veche
- doar perceperea de catre asoc a unor datorii inexistente sau nelegale s-ar judeca dupa legea noua dar deocamdata nu s-a ajuns acolo.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Martie 2019
CipM, utilizator
Multumesc frumos pentru raspunsuri. Intr-adevar, in CVC este mentionata adeverinta eliberata de Asociatie ca vanzatorul si-a "achitat integral cotele de intretinere datorate pana la data predarii efective a bunului imobil". Din aplicatia administratorului reiese insa faptul ca dezvoltatorul a platit doar cheltuielile de intretinere, nu si fondul de reparatii, si acelea abia in 23.11.2018, nu in 06.09.2018 cum este specificat in CVC.
Vedeti dvs, expresia din lege a subiectului chitantei este "cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari" iar expresia din CVC-ul dvs este "cotele de intretinere datorate" (datorate cui?!).

In alin (3) art 45 L230/2007 scrie ca transele pt fd de rep sunt "prevăzute în lista de plată a cheltuielilor asociației de proprietari", deci fd de rep face parte din "cotele de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari". doar ca dvs nu aveti expresia asta in CVC. Eu o consider o scapare din partea notarului, ca nu zic altfel.
Nu stim insa ce scria pe adeverinta, poate adiministratorul a scris de fd de reparatii, era obligat sa o faca.

Expresia "cote de intretinere" nu e definita in L230 dar apare ca sintagma (neclara) in normele de aplicare HG1588/2007.

Probabil ca in instanta veti obtine ca acele "cote de intretinere" reprezinta cotele de contributie, dar nu stiu daca merita deranjul pt sumele despre care e vorba.

In mod logic si corect, fd de reparatii trebuia achitat la zi de vechiul proprietar. Imobilul se degradeaza din secunda 2 de viata si, teoretic, trebuie sa contribuim in fiecare secunda cu contravaloarea deteriorarii ca sa adunam banii pt viitoarele reparatii. Deci vechiul proprietar trebuia sa contribuie pe perioada cat apartamentul a fost al dumnealui sau sa-l vanda in secunda 2. Nu mai zic ca sunt sanse se fi facut cheltuieli din fd de rep pe perioada cat apart. a fost al vechiului proprietar (inlocuire becuri arse, de exemplu). Deci de ce sa platiti dvs.?!

Achitarea cotelor in 23.11.2018 ar putea reprezinta faptul ca adeverinta a fost un fals sau faptul ca acele cote se refera la luni calendarisitice calculate si afisate ulterior datei de 06.09.2018. Cel mai probabil a doua varianta, luna septembrie a fost afisata in noiembrie - la multe asociatii dureaza [prea] mult pana se afiseaza cotele dupa incheierea lunii de calcul.

Eu as incerca sa vorbesc cu vechiul proprietar sa achite si fd de rep pana in oct 2018 si daca nu iese nimic as lasa-o balta. Sumele nu merita sacrificiul de neuroni ...
Ultima modificare: Miercuri, 6 Martie 2019
CipM, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
P.S. De fapt, administratorul ar fi trebuit sa-l puna pe vechiul proprietar sa achite in avans lunile inca necalculate (adica inclusiv luna aug 2018 daca i-a dat adev in 06.09.2018 sau inclusiv sept 2018 daca i-a dat adev dupa 15 sept). Adica ar fi trebuit sa-l puna sa plateasca si fd de rep in avans pana la data chitantei.
Numai asa se face "dovada achitării la zi" .
Ultima modificare: Miercuri, 6 Martie 2019
CipM, utilizator
Multumesc frumos.
Mai mult ma deranjeaza insolenta administratorului si a vanzatorului, ca sa nu zic mai rau, si faptul ca a transferat din banii platiti pentru luna decembrie la fondul de reparatii anterior cumpararii, desi stia ca nu sunt de acord si ca anterior am platit, tot prin banca, doar intretinere, fond reparatii si fond rulment datorate pe octombrie si noiembrie. Am facut contestatie la Presedintele asociatiei si astept raspuns. Problema este ca nu sunt singura in aceasta situatie si altii au fost pacaliti deja si au achitat acele sume, iar pentru apartamentele nepredate inca se vor strange ceva bani de plata, la care se vor plati si penalitati daca nu ii ia nimeni la intrebari. Per total dezvoltatorul face o economie pana la data prezenta de cca. 5000 lei, bani care intre timp ar fi putut fi folositi de asociatie pentru imbunatatiri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am cumpărat acum o lună un imobil nou de la dezvoltator, iar acum apar cu restanță la fondul de rulment de anul trecut. este posibil ca asociația să mă oblige, ca nou proprietar, să plătesc din urmă? aug. aug. Buna seara! Am cumparat acum 1 luna un imobil nou de la dezvoltator, intr-un bloc construit anul trecut. Nici nu am apucat sa ma mut ca deja apare la avizier ... (vezi toată discuția)
Fodul de reparatii se restituie? dragodar dragodar Buna ziua, Vreau sa va intreb daca fondul de reparatii de restituie fostului proprietar la vanzarea apartamentului. De la asociatie i s-a spus ca nu se ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli din fondul de rulment Almaris Almaris Buna ziua, Se pot cheltui bani din fondul de rulment pentru materiale de curatenie, stingatoare de incendiu, diverse consumabile? Dar pentru interventii de ... (vezi toată discuția)