avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1985 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... iesirea din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

iesirea din indiviziune

Buna dimineata!Sotul meu are o hotarare definitiva de iesire din indiviziune inca din anul 1990,atat a bunurilor mobile cat si imobile,mostenirea fiind de pe urma parintilor lui care sunt decedati.Desi in certificatul de mostenitor sotul meu are dreptul si la cota parte din terenul de pe langa imobil,in hotararea specificata mai sus,terenul in suprafata de 250 m.p.(cum era atunci,desi in realitate este de 3000m.p.)se atribuie in indiviziune,fara sa se specifice cotele,celorlalti 2 mostenitori,respectiv surorii si mamei vitrege sotului meu care locuiesc in acel imobil folosindu-se de atatia ani de toate bunurile.Sotul meu nu a primit nimic desi are certificat de mostenitor.Spuneti-mi,va rog,ce trebuie sa faca sa intre in posesia drepturilor lui de mostenitor?Dar in posesia terenului,pentru care a facut si masuratoare autorizata in care s-a stabilit clar cotele de proprietate conform certificatelor de mostenitor?Mai este valabila hot.judecatoreasca de care va aminteam mai sus,sau s-a prescris?Cum sa procedeze??Va multumesc anticipat pentru raspuns!
buna ziua.
cred ca sotul dvs nu a facut partajul.
a dezbatut doar succesiunea de pe urma defunctului sau tata.
pt sistarea starii de indivizune trebuie sa fac partaj.
doamna draga, din pacate dupa cum vedeti fiecare dintre noi am inteles diferit speta dvs., din cauza ca ne oferiti un minim de informatii . :stunned:
ca atare ati primit diferite solutii, insa parerea mea personala este ca , numai in cazul in care veti apela la un avocat din orasul dvs., caruia sa-i prezentati actele pt a le studia, ati putea primi o solutie certa la problema dvs. ;)

iar scurgerea timpului este in defavoarea dvs.
Va multumesc ,domnule avocat!Sa va explic mai clar:deci,exista o hotarare definitiva emisa de tribunal in aprilie 199o cu iesirea din indiviziune a bunurilor mobile si imobile,deci partajarea este facuta dar....nu s-a pus in aplicare pentru ca sotul meu nu locuieste acolo,ci in alta localitate,deci nu a primit nimic in urma acelei hotarari judecatoresti.In ceea ce priveste terenul total al imobilului adica,curtea,gradina,constructii,in aceiasi hotarare scrie ca suprafata de 250 m,p.(cum scrie in certificatul de mostenitor)desi in realitate sunt 3000m.p. se atribuie in indiviziune celorlalti 2 mostenitori adica(surorii si mamei vitrege)fara sa se specifice si cotele fiecaruia.Fac precizarea ca cele doua au impartit intre ele, dupa bunul plac,toata averea,iar sotul isi vrea partea lui...ce sa faca in acest sens??Daca acea hot.judecatoreasca s-a prescris,cum spun colegii d-voastra,,poate sa deschida o alta actiune jud.cu iesirea din indiviziune....ca si asa in acea hotarare,s-a gresit cred si el nu a fost trecut la teren?
Va mai intreb si pe d-voastra,s-a prescris hot.definitiva din 1990?Daca da,se poate deschide o alta actiune cu iesirea din indiviziune....ppentru ca cele doua se cred stapane acolo!Daca da,stiu ca trebuie sa ma grabesc......sa nu se faca 20 de ani de cand ele folosesc averea.Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Hotararile judecatoresti nu se prescriu!
Sotul putea sa stea acasa in alta localitate si 70 de ani, nu vine nimeni sa-l intrebe daca nu care-cumva nu-si vrea drepturile.
Singura vina ca nu le-a primit este pentru ca nu si le-a cerut...
IN functie de ce drepturi i s-au acordat prin acea hotarare, le mai poate cere sau nu. IN afara de acel teren, mai are dreptul la vreun imobil? Si-a inregistrat hotararea la taxe si impozite? Si-a platit impozitul?

Cat priveste diferenta de teren, pare ca este nevoie de un alt proces. Anul trecut era un lucru, anul asta o sa va coste la taxe de timbru fara numar! NU stiu daca face ata cat fata!
Vedeti in functie de valoarea terenului, cat datoreaza taxe si impozite din urma (3 ani) etc.
Sigur ca mai puteti astepta daca nu exista vreun act de proprietate pe acei 3000-250 mp, puteti astepta pana la 29 de ani.
Uzucapiunea mica actioneaza numai in caz ca exista un titlu, fie el si nul. Deci... depinde de asta daca putet astepta sa treaca 20 de ani sau nu! Depinde si daca sotul a stat vreodata in aceeasi localitate cu ceilalti mostenitori si cu imobilul vreodata in ultimii 19 ani... ca poate deja s-o fi implinit!
Este imposibil sa ne dam seama ce puteti face in acest moment. In primul rand trebuie sa adunati informatii reale.
da,si-a platit taxele si impozitele , si in cei 19 ani a locuit doar 4 ani in imobil cu ceilalti mostenitori,numai ca taxele si impozitele si le-a platit incepand din acest an,desi de repetate ori a depus actele pentru a demonstra ca este mostenitor,cred ca au fost aranjemente.Avem si masuratoare a terenului,facuta de o persoana autorizata unde sunt stabilite suprafetele de teren ce revin fiecarui mostenitor in parte in functie de cotele parti pe care le are fiecare in certificatul de mostenitor...asa ne-au cerut cei de la taxe locale,numai ca lor nu le convine acum sa-si ia sotul partea lui de teren..invocand ca nu-i trecut si el cu teren pe hotararea aia din 1990.Cum sa procedeze,daca intelegere nu exista?

Alte discuții în legătură

Dreptul de posesie prin uzucapiune caesar58 caesar58 Va rog sa ma ajutati in rezolvarea unei probleme pe care o am. Parintii mei( decedati in 1995 si 2000), impreuna cu unchiul (fratele tatalui) si matusa ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune. virgilirimia virgilirimia As dori sa stiu daca se poate face iesirea din indiviziune pentru o casa, fara a avea titlu de proprietate pentru terenul pe care se afla aceasta. (vezi toată discuția)
Cum pot sa reintregesc proprietatea? mihasi mihasi Va trasmit tuturor LA MULTI ANI! Si am sa incerc sa fiu cat se poate de scurta. Detin un teren prin contract de vanzare-cumparare in suprafata de 263 mp, iar ... (vezi toată discuția)