avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1093 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... STATUTUL ASOCIATIEI
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

STATUTUL ASOCIATIEI

Buna ziua. Indraznesc o intrebare: suntem asociatie de proprietari constituita in 2002, cu Statut conform legii. Singura diferenta observata la prima vedere este cea referitoare la numarul de membri ai comitetului executiv. Statutul nostru prevede 9 membri iar legea 196 prevede 4 plus presedintele. Este necesar sa fac un nou statut, dupa formatul actual si sa-l inregistrez la judecatorie sau votam in AG doar modificarea numarului membrilor CEX ? Si ce pasi urmez in cazul acesta? Merg la judecatorie cu vechiul statut si cu hotararea AG? Sau este suficienta aprobarea in AG a numarului de membri CEX , fara sa mai merg la judecatorie?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 19:57, 25 Iulie 2020
Adam Grecu a scris:

Domnule flory_mr,
1. Aveți pasiune de a contrazice oamenii. Sunt sigur ca același lucru se întâmplă și în relatiile de zi cu zi, acolo unde trăiești.
În fine, în legătură cu Statutul unei as. de proprietari, eu mi-am exprimat doar o opinie. Puteai sa faci o referire, doar la aceasta chestiune, dar cum ai darul contrazicerii, de ce să nu faci caz și de asta ?
2. Nu mai fi atât de sigur ca dacă administrez o asociatie mamut, calculez cheltuielile "la grupa mare" . Este o prostie pe care o tot afișezi din când în când. Am mai explicat cum sta treaba pe la noi, la Iași, spre deosebire de ce se întâmplă de 20-30 de ani la tine în parohie...
Ne tot dai exemplele astea, tot la 2-3 luni și noi nu mai putem, de-abia așteptăm sa te consolam, ca uite ce se întâmplă la Brăila.
Eu va propun sa va vedeți de Brăila voastră, de asociația în care se întâmplă tot felul de nereguli si lasă-ne pe noi în pace. Vi s-a tot spus: divizați mamutul, întocmiți-va asociații cât mai mici si lăsați văicăreală de pe forum. Deveniți patetic !

1. Aproape în fiecare postare a lui Adam Grecu constatăm „plăcerea” de a încuraja pe toți la încălcarea legilor și a procedurilor ... se vede că n-are experiență juridică și procesuală ... și nici nu cunoaște și nu respectă procedurile legale, aflate mai ales la art. 63-66 din Legea nr. 196/2018 - atestatul de administrator trebuia re-înnoit, dacă nu se cunosc legile.
Te-ai compromis spunând că „NU CONTEAZĂ CĂ SUNT ILEGAL ALEȘI 9 MEMBRI AI COMITETULUI EXECUTIV (în loc de maxim 4, plus președintele)... chiar dacă se încalcă legile, mergeți înainte cu ocolirea legilor” !
Deja sună periculos încurajarea la încălcarea legislației din domeniu ... acest Forum nu poate încuraja asemenea oameni, care refuză aplicarea legislației din domeniu.
2. Dacă tot vorbim de obligația ca o Asociație să funcționeze legal DOAR PENTRU O SINGURĂ CLĂDIRE (pentru un singur Condominiu-bloc-imobil), nu înțeleg cum Asociația pe care o administrezi (cu peste 500 de proprietăți, dar Legea nr. 196/2018, art. 66 alin. 1, literele a și c te obligă să administrezi și să gestionezi doar un singur IMOBIL, nu zeci de imobile).
Ca să vezi că Asociația în care activezi s-a înființat total ilegal pentru mai multe clădiri (aici vorbim și de Asociația mea, dar și de altele - Asociația ta are peste 500 de proprietari dezinformați), e suficient să citești ce scria în Regulamentul-Cadru al Asociațiilor de Proprietari din 1997, care era o Anexă la Legea nr. 114/1996 (e suficient să citești definiția Asociației de Proprietari, care nu se putea înființa decât PENTRU O SINGURĂ CLĂDIRE - Art. 3 litera g) „Prin Asociație de Proprietari se înțelege ORGANIZAȚIA PROPRIETARILOR TUTUROR APARTAMENTELOR DINTR-O CLĂDIRE CU MAI MULTE APARTAMENTE proprietate privată/mixtă”):

REGULAMENTUL-CADRU AL ASOCIAȚIILOR DE PROPRIETARI DIN 11.10.1996. [ link extern ]
TEXT PUBLICAT ÎN MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI.

CAPITOLUL I. DISPOZIȚII GENERALE, DEFINIȚII.

Art. 3. Termenii utilizați în prezentul Regulament al Asociațiilor de Proprietari au următorul înțeles:
a) PRIN BLOC DE LOCUINȚE-CLĂDIRE-CONDOMINIU SE ÎNȚELEGE O PROPRIETATE IMOBILIARĂ, din care unele părți sunt apartamente proprietate individuală, iar restul este PROPRIETATE COMUNĂ INDIVIZĂ. Proprietatea imobiliară nu este un Condominiu decât dacă Cota-Parte Indiviză de proprietate comună revine proprietarilor apartamentelor și nu se poate separa de proprietatea asupra apartamentelor. ♦ NOTĂ: ACEASTĂ DEFINIȚIE LEGALĂ ESTE EXTREM DE CLARĂ PENTRU ORICINE: O ASOCIAȚIE = UN BLOC = O CLĂDIRE = UN CONDOMINIU !
c) PRIN PROPRIETATE COMUNĂ SE ÎNȚELEGE TOATE PĂRȚILE DINTR-O CLĂDIRE aflată în proprietate, care nu sunt apartamente și CARE SUNT DESTINATE FOLOSIRII ÎN COMUN DE CĂTRE TOȚI PROPRIETARII DIN ACEA CLĂDIRE.NOTĂ: PROPRIETATE COMUNĂ EXISTĂ DOAR PENTRU UN SINGUR BLOC !
PROPRIETATEA COMUNĂ ESTE INDIVIZIBILĂ și e deținută de proprietarii apartamentelor individuale, conform cotelor calculate.
PROPRIETATEA COMUNĂ INCLUDE TOATE PĂRȚILE PROPRIETĂȚII CARE SUNT ÎN FOLOSINȚĂ COMUNĂ, ca: terenul pe care e construită CLĂDIREA, curtea, fundația, structura de rezistență, acoperișul, terasele, scările, holurile, pivnițele, subsolurile, casa scării, tubulatura de gunoi, ascensoarele.
PROPRIETATEA COMUNĂ INCLUDE INSTALAȚII ALE CLĂDIRII AFLATE ÎN FOLOSINȚĂ COMUNĂ CU CARE A FOST ÎNZESTRATĂ CLĂDIREA în timpul construcției sau cu care a fost dotată mai târziu de către proprietari, precum: canale pluviale, instalații electrice, conducte de apă, sisteme de încălzire și conducte de gaze care pot trece prin Proprietatea Comună până la punctele de distribuție din apartamentele individuale.
d) Prin Cotă-Parte se înțelege cota de proprietate care îi revine fiecărui apartament proprietate individuală, DIN PROPRIETATEA COMUNĂ, și este înscrisă în actul de proprietate. În situația în care Cotele-Părți nu sunt înscrise în actele de proprietate, ele se vor calcula pentru fiecare apartament, corespunzător cu raportul dintre suprafața locativă a fiecărui apartament și totalul suprafețelor locative ale tuturor apartamentelor DIN IMOBILUL CARE COMPUNE ASOCIAȚIA DE PROPRIETARI.
e) Prin fondatori se înțelege orice persoană juridică, inclusiv statul, o instituție a Administrației Publice Locale, o persoană sau un grup de persoane care acționează împreună, care sau în numele căreia SE ÎNFIINȚEAZĂ UN CONDOMINIU și care prin vânzare sau orice altă formă de transfer oferă spații, respectiv APARTAMENTE ÎNTR-UN BLOC DE LOCUINȚE pentru proprietarii individuali.
f) Prin proprietar al spațiului, respectiv al apartamentului, se înțelege persoana sau grupul de persoane care are în proprietate acel spațiu, respectiv apartament, ÎNTR-UN BLOC DE LOCUINȚE/CONDOMINIU.
g) Prin Asociație de Proprietari se înțelege ORGANIZAȚIA PROPRIETARILOR TUTUROR APARTAMENTELOR DINTR-O CLĂDIRE CU MAI MULTE APARTAMENTE proprietate privată/mixtă.
h) Prin ACORD DE ASOCIERE se înțelege actul care consfințește hotărârea proprietarilor de a se asocia, după înregistrarea PROPRIETĂȚII în Cartea Funciară.
i) Prin CHELTUIELI COMUNE se înțelege cheltuielile sau obligațiile financiare ale Asociației, CARE SUNT LEGATE DE PROPRIETATEA COMUNĂ sau care nu pot fi înregistrate pe fiecare locuință.

CAPITOLUL II. ÎNFIINȚAREA ȘI ÎNREGISTRAREA ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI.

Art. 4. ASOCIAȚIA DE PROPRIETARI SE CONSTITUIE ÎN CADRUL UNEI ADUNĂRI GENERALE, CONVOCATĂ ÎN TERMEN DE 60 DE ZILE DE LA DATA LA CARE ÎNTREAGA CLĂDIRE A FOST ÎNREGISTRATĂ ÎN CARTEA FUNCIARĂ.
Membrii Asociației vor fi TOȚI PROPRIETARII APARTAMENTELOR (...) atât timp cât ACEȘTIA CONTINUĂ SĂ DEȚINĂ UNUL SAU MAI MULTE APARTAMENTE DIN CLĂDIRE.

Sper ca după ce vei citi aceste articole nu mă vei mai critica și nu mă vei mai jigni.
După ce studiezi toate articolele de legi din domeniu, ai dreptul să mă critici.
Și de-acum, te rog, abține-te de a încuraja pe oricine să nu respecte legislația din domeniu, pentru că Forumul Avocatnet nu se bazează pe cei care aduc informații eronate și care instigă la ne-respectarea legilor în vigoare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Iulie 2020
flory_mr, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dacă la o ședință nu a fost întocmit cvorumul pentru luarea ... Drimbaovidiu Drimbaovidiu Dacă la o ședință nu a fost întocmit cvorumul pentru luarea unor decizii, la următoarea ședință se pot lua decizii dacă nu este întrunit cvorumul? (vezi toată discuția)