avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... incredintat copilul mamei, ea poate iesi din tara cu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

incredintat copilul mamei, ea poate iesi din tara cu el fara acordul lui?

Buna seara,
As dori sa stiu daca, in urma pronuntarii unei sentinte de divort, este incredintat copilul mamei, aceasta poate sa iasa cu copilul din tara, mai precis sa se mute cu el in alta tara fara acordul tatalui?
In plus, am citit ca daca tatal nu isi respecta datoria stabilita prin sentinta, adica sa plateasca pensia alimentara, poate fi sanctionat destul de urat. Dar, daca ea nu respecta programul de vizitare, ce se intampla? Sau legea este facuta doar pentru a pedepsii tatii?
Personal, vad lucrurile altfel.
Atata timp cat parintele care are incredintat minorul pastreaza si exercita toate drepturile parintesti, nu vad de unde si pana unde limitarea iesirii sale din tara cu minorul, avand in vedere ca dreoturile lui includ nsi stabilirea libera a domiciliului minorului si mai luand in considerare si libera circulatie.

Parintele care are drepturi de vizitare are el indatorirea de a face tot ceea ce e necesar pentru a lua copilul de la domiciliul sau (oriunde ar fi el), de a-l duce la domiciliul sau (oriunde ar fi el) etc., atata timp cat instanta nu a dispus altfel.

In acest context, consider ca respectarea drepturilor de vizitare pentru parintele caruia minorul nu i-a fost incredintat se asigura prin constanta informare a acestuia de locul de unde poate lua copilul sau de locul domiciliului copilului,. dupa caz si hotarare judecatoreasca.
Nu rezulta din nicio lege obligatia parintelui de a duce celuilalt parinte copilul, dar rezulta ca e nevoie sa il puna la dispozitia acestuia, adica sa-l astepte in locatia stabilita, sa dea procurile legal necesare etc.

De asemenea, parintele acre ia copilul in exercitarea drepturilor sale de vizitare are datoria de a-l duce pe acesta numai in locurile stabilite prin hotarare sau in locurile pentru care are aprobarea celuilalt parinte.

Daca parintii nu isi respecta aceste indatoriri, ei pot fi acuzati de nerespectarea hotararilor sau de rapire de minori.
Recomand tuturor parintilor care au copiii stabiliti in strainatate cu celalalt parinte sa solicite instantei un nou program de vizitare conform noilor circumstante de fapt.
De asemenea, e indicat ca prin hotarare sa se stabileasca termene de informare reciproca a parintilor, modalitati de informare asupra starii de sanatate a copilului, asupra rezultatelor scolare, precum si a schimbarii domiciliilor parintilor si/sau minorului.
Mai ajuta ca aceste hotarari sa cuprinda unele amanunte in functie de situatia de fapt, cum ar fi: cine da si cine plateste procurile notariale necesare, in ce termen se trimit ele de catre parinte, cine le traduce, cum poate un [arinte sa fie notificat etc.

Desi cele aratate de colegi mai sus se intalnesc in practica drept opinii juridice, personal nu consider ca au vreun temei legal, eu nu cunosc vreo lege care sa ceara in vreun caz, in orice caz, procura de la parintele cu drepturi de vizitare.
Domnule,

Agentul de la Politia de frontiera romana nu este abilitat sa interpreteze decizia unei instante. Fie ca e mentionat drept de vizita in decizie, fie ca nu, asta nu e treaba agentului. Fostei dvs. sotii i s-a dat voie sa paraseasca tara cu minorul pentru simplul motiv ca avea o decizie judecatoreasca (definitiva si irevocabila) din care reiesea ca minorul i-a fost incredintat. Ca acest gest al ei va ingradeste dreptul dvs. la vizita asta e alta discutie. De fapt si dvs. si alti tati sunteti victime ale unei proaste reglementari al acestui gen de situatie. Instanta acorda drept de vizita tatalui ceea ce presupune ca mama e obligata sa respecte un anume program si in acelasi timp ii da libertate totala mamei. Sunt doua chestii care se bat cap in cap. In plus de asta, cireasa pe tort e ca mama, stabilindu-se in alta tara cu minorul creeaza un impediment serios in respectarea programului de vizita ceea ce o supune unui risc de a se vedea implicata intr-o plangere penala asa cum se sublinia mai sus. Cu alte cuvinte, mama utilizeaza dreptul acordat de o instanta dar prin asta ea poate deveni subiect de plangere penala. Dupa mintea mea e ca si cum instanta care a decis ca minorul este incredintat mamei (decizie care implica si posibilitatea de a il scoate din tara) este cea care favorizeaza, prin decizia luata, comiterea unei infractiuni de catre mama.

Sesizare la Pasapoarte? Cu ce scop mai exact? Functionarul XYZ a emis un pasaport pentru minor pentru ca acesta este incredintat mamei si asta ii da dreptul acesteia sa solicite pentru el un asemenea act. Sesizare la consulat/ambasada? Ca sa obtinem ce anume? Si functionarii aia sa faca investigatii pentru a gasi mama in tara respectiva? Nu vad relevanta unor asemenea sesizari.
Avand in vedere ca sunteti impiedicat de catre mama sa aveti legaturi personale cu minorul, programul fiind stabilit deci printr-o hotarare definitiva si irevocabila, puteti formula impotriva acesteia o plangere penala intemeiata pe disp.art 307 al.3 c.p.-respectiv nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului.
Prin ce anume e impiedicat? A fost domnul acolo cu organele de executare si mama nu i-a permis sa vada minorul, sa-l ia la domiciliu etc.?

Nu e nimic contradictoriu in sentinta sau in lege, lucrurile decurg normal, nu vad logica sa i se interzica mamei sau minorului schoimbarea domiciliului, ca n-au gresit cu nimic si e inutila in lipsa unei greseli o impiedicare a dreptului de a-si stabili domiciliul.
In plus, istanta nu da dreptul mamei sa plece din tara cu minorul, asta o face legea. Instanta doar ii incredinteaza minorul, nu cred ca spune expres in hotarare sa se care din tara.
Buna ziua,
As dori sa stiu, in ce practica sau procedura se afla acest fragment ?
" Daca programul de vizitare in favoarea tatalui a fost stabilit la domiciliul minorului, atunci plecarea din tara este posibila indiferent de programul de vizitare stabilit, cu conditia de a comunica tatalui minorului domiciliul acestuia la care, daca doreste sa-si vada copilul, va trebui sa faca deplasari in strainatate sau sa solicite un alt program de vizitare instantei..." Si daca s-a folosit in instanta pana acum?


Va multumesc anticipat
Ultima modificare: Vineri, 7 Mai 2010
an, utilizator

Alte discuții în legătură

De ce nu putem parasi tara daca tatal are program de vizita? cristinica11 cristinica11 Buna ziua, am vazut peste tot ideea ca daca ai decizie definitiva si irevocabila poti parasi tara. Daca insa tatal are drept de vizita, nu poti parasi ... (vezi toată discuția)
Acordul tatalui ana_bela ana_bela In cazul in care divortul a ramas definitiv si minorul a fost incredintat mamei, aceasta poate iesi din tara cu copilul fara acordul tatalui, de exemplu intr-o ... (vezi toată discuția)
Scoatere de minori din tara. dgxshpe dgxshpe Am urmatoarea problema . Am hotarare judecatoreasca prin care am dreptul la vizite al copilului dupa cum urmeaza: o data la 2 saptamani un weekend, 2 ... (vezi toată discuția)