Un angajat al societatii care administreaza cladirea de birouri unde lucrez, a redactat un proces verbal de constatare in baza caruia societatea la care sunt angajat este obligata sa plateasca o suma importanta de bani cu titlu de despagubiri ca urmare a unor presupuse pagube create de mine. Procesul verbal este semnat de inca 2 persoane in calitate de martori.
Am fost supus unui proces intern de investigare pentru comportament neadecvat, in urma caruia am demonstrat cu probe ca marturia respectivilor si procesul verbal sunt mincinoase. Cei trei au facut front comun pentru a evita plata sumei respective care le-ar fi fost imputata.
Doresc sa intentez actiune in instanta impotriva celor 3 mincinosi, cat si a angajatorului lor care a coordonat actiunile acestora, pentru prejudiciile de imagine create fata de angajatorul meu actual.
Din pacate background-ul meu juridic este extrem de limitat si as aprecia daca mi-ati putea furniza cateva elemente in plus:
- As putea obtine in baza art. 206 Cod Penal amendarea administrativa a celor implicati in aceasta calomnie in conditiile in care afirmati ca sansele de trimitere in judecata sunt nule? Daca da, cum se decide aceasta amenda daca acestia nu sunt trimisi in judecata?
- In baza art. 998, 999 Cod Civil care ar fi sanctiunile posibile pentru cei implicati? In acest caz are loc trimiterea in judecata?
- Articolele din cele 2 coduri sus-mentionate se aplica atat persoanelor implicate (persoane fizice) cat si angajatorului lor (persoane juridice)?
1. Chiar sunt nule.
2. "Sanctiunile" ar fi pecuniare.
3. Depinde de situatie, adica in ce fel e implicata persoana juridica si cam care ar fi raspunderea acesteia.
Va puteti adresa direct instantei civile sau puteti depune plangere penala prealabila la politie sau parchet, constituindu-va totodata parte civila .
Este greu de anticipat ce anume vor decide organele de cercetare penala , daca sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii invocate de dvs.,daca detineti suficiente dovezi pentru a proba cele sustinute de dvs. S-ar putea aplica o amenda administrativa faptuitorilor , insa daca nu va fi pornita o actiune penala, nici actiunea civila pe care ati fi putut-o alatura actiunii penale, nu va mai fi posibila, ramanand sa va adresati tot instantei civile in vederea repararii prejudiciului moral suferit. .
Multumesc inca o data pentru informatii. V-as ramane indatorat daca mi-ati putea recomanda un avocat serios din Bucuresti care sa formuleze actiunea si ma reprezinte in instanta.
Speta
nutzzu
in urma cu 6 luni am fost am fost reclamat pt luare de mita .In urma cu o luna am primit NUP,iar in rezolutia respectiva,procurorul constata ca fapta nu ... (vezi toată discuția)