avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Părțile comune ?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Părțile comune ?

Am un fișet (metalic),de 28 ani la ghena de gunoi etc. 3 al unui bloc de 8 nivele și nu sunt singurul mai sunt la alte nivele , eram ca o familie , cand o nouă vecina dupa ce sa certat si reclamat 6 familii din scară m-a luat la rând cu fisetul. Cfr legi 196/2018,cu ce modific destinația spațiului de la ghena?
Cel mai recent răspuns: cristiibm , utilizator 10:18, 25 Octombrie 2020
Eu vă mulțumesc pentru promptitudinea mesajului dar am făcut o notificare către cele 27 apartamente dacă deranjează amplasarea fisetului și 24 nu au nimic impotriva dar la insistenta reclamatei, președintele m- a notificat să eliberez locul întrucât vecina se ține de capul lui . Va amintesc căci dna.a avut scandal cu vecinii din scară și proces pierdut cu unul din aceștia. Mulțumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca nu intelegeti bine limba romana, va rog sa ne informati.
Eu nu v-am sfatuit sa notificati toti vecinii, ci v-am sfatuit sa va adresati as. de proprietari in vederea inchirierii acelui spatiu. la cererea de inchiriere a spatiului, acum ca tot aveti raspunsul favorabil al majoritatii vecinilor, atasati o copie a respectivului document.
In toate cazurile, consider ca presedintele dvs. este un om slab pregatit si nu stie cum trebuie procedat.
Mi se invocă de președinte art.43 din 196/2018 (cu acordul tuturor proprietarilor).
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Deci presedintele a dat dovada ca e bine pregatit:)
Fara acordul a 100% dintre proprietari, nu aveti cum sa obtineti dreptul de a mai tine fisetul in spatiul comun. Si cum sigur nu veti obtine semnatura vecinei care a deschis discutia... ramane sa va indreptati eforturile asupra preșurilor de la usi si asupra florilor:))))
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asa o luam razna cu totii !!
Iata ce "spune" L nr. 196/2018:
ART. 38
(1) Fiecare proprietar din condominiu poate folosi, în condiţiile acordului de asociere, atât spaţiul care constituie bunul principal, cât şi părţile comune, fără a aduce atingere drepturilor celorlalţi proprietari şi fără a schimba destinaţia clădirii.
(2) Părţile comune pot fi utilizate de către terţi, persoane fizice sau juridice de drept public şi/sau privat, numai ca urmare a hotărârii adunării generale a asociaţiei de proprietari, adoptată cu acordul a două treimi din numărul total al proprietarilor din condominiu şi cu acordul tuturor proprietarilor direct afectaţi de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosinţă sau de concesiune, semnat de preşedinte în numele asociaţiei şi avizat de cenzor/comisia de cenzori.

Apoi aceeasi L nr. 196/2018:
ART. 43
(1) Părţile comune pot fi atribuite proprietarilor în folosinţă exclusivă numai dacă prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalţi proprietari.
(2) Hotărârea de atribuire în folosinţă exclusivă se adoptă cu acordul tuturor proprietarilor din condominiu şi ai cotelor-părţi indivize.
(3) Atribuirea în folosinţă exclusivă se face în baza unui contract încheiat între asociaţia de proprietari şi proprietarul căruia i se atribuie în folosinţă exclusivă partea de proprietate comună.
(4) Contractul prevăzut la alin. (3) se încheie pe o perioadă de maximum 12 luni şi poate fi reînnoit numai cu acordul ambelor părţi şi cu respectarea prevederilor prezentei legi.
(5) Veniturile obţinute din atribuirea părţilor comune în folosinţă exclusivă respectă prevederile art. 70 din prezenta lege.

Judecati si dvs. si ramanem prieteni.
Faza este ca se pot inchiria mai ales catre proprietarii din condominiu, spatii comune, asa cum prevede legislatia, mai ales ca acest lucru aduce venituri asociatiei respective.
Este o situatie in care sute si mii de asociatii vor fi date afara de prin boxele si gunoierile in care si-au desfasurat activitatea pana acum - conform legislatiei mai vechi.
Nu vreau sa mai zic nimic in legatura cu inexistenta unor spatii legale in care asociatiile de proprietari sa-si desfasoare activitatea, astfel incat - cel putin la noi, vom fi obligati sa inchiriem o locuinta la parterul unui bloc, desigur pe bani frumosi - ca sa fim in concordanta cu prev. L nr. 196/2018.
Sa fiti sanatosi!

Alte discuții în legătură

Buna seara, va rog sa- mi spuneti in ce conditii se face schimbarea ... Tanpartenie@yahoo.com Tanpartenie@yahoo.com Buna seara, Va rog sa- mi spuneti in ce conditii se face schimbarea destinatiei uscatoriei de la parterul unui bloc. Un proprietar care are o firma vrea sa ... (vezi toată discuția)
Ocupare abuziva spatiu comun marinocu marinocu salut! apartin de o asociatie de propietari pe o scara cu 10 nivele a cate 4 apt pe nivel. acum 2 ani s-a hotarat sa se renunte la ghena de gunoi de la fiecare ... (vezi toată discuția)
Hol bloc / spatii comune Carlo1115 Carlo1115 Bună ziua, ma poate ajuta cineva cu nr articolului care reglementează folosirea spatiilor comune (în ceea ce ma privește holul blocului) din legea ... (vezi toată discuția)