avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Carte de munca pierduta de catre firma la care lucram
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Carte de munca pierduta de catre firma la care lucram

Buna ziua,

Acum 2 luni am plecat de la firma la care lucram. Am sunat la ei pentru a-mi recupera CM insa mi s-a raspuns ca s-a pierdut in momentul in care se facea mutarea sediului firmei si ca nu au mai gasit-o de atunci. Au o copie dupa cartea mea de munca insa nu stiu daca imi este de folos. Va rog sa imi spuneti cum trebuie sa procedez in astfel de caz. Mentionez ca am o vechime in cartea de munca de 15 ani. Am lucrat la 2 firme inainte care sunt dizolvate pana in anul 2000.
Am mai lucrat la o firma care are sediul in cealalta parte a tarii unde imi e foarte greu sa ajung. Nu mi se pare normal sa alerg eu dupa toate informatiile pe care le aveam pe cartea de munca atata timp cat nu sunt vinovata pentru pierderea ei.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:12, 25 Noiembrie 2009
In situatia pierderii carnetului de munca , titularul acestuia trebuie sa se prezinte la Insp. Teritorial de munca din localitatea de domiciliu unde anuntati pierderea carnetului, iar mai apoi o declarati pierduta la Monitorul Oficial . Din cate stiu la ITM s-ar putea sa platiti si o amenda ( nu stiu la ora actuala cat este cuantumul acestei amenzi). Dupa ce a-ti anuntat pierderea carnetului de munca la ITM + Monitorul Oficial va trebui sa solicitati de la fiecare loc de munca anterior cate o adeverinta cu perioada lucrata, iar la final firma la care lucrati in prezent in baza adeverintelor de la fostii angajatori va intocmeste un duplicat al cartii de munca. Cam mult de umblat dar nu aveti ce face. Succes!!
Nu se plateste nici o amenda pentru pierderea carnetului de munca. Mai ales ca a fost pierdut de angajator si nu de titular.
Eliberarea duplicatului în caz de pierdere a carnetului de munca, se face numai dupa publicarea pierderii acestuia în Monitorul Oficial al României.
Dupa ce s-a publicat anuntul , atunci se va merge la ITM.


Potrivit Decretului nr.92/1976, se plateste o amenda in caz de pierdere a carnetului de munca. :) .. in practica, insa nu se prea obisnuieste sa se plateasca aceasta amenda.
Ultima modificare: Marți, 24 Noiembrie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. De ce nu se percepe amenda pentru pierderea carnetului de munca?;) Ar fi o mare gafa acum cand acesta este "pe duca".
2. Daca este de platit amenda aceasta va fi platita de cel caer a pierdut-o, asa cum zice Decretul 92/1976:
Art. 23. - (1) Pierderea, degradarea ori distrugerea de catre titular a carnetului de munca constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 lei.
(2) De asemenea, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1000 lei:
a) incheierea contractului de munca, in cazul persoanelor care au mai fost incadrate in munca, precum si neintocmirea carnetului in termenul legal pentru cei care se incadreaza pentru prima data in munca;
b) degradarea, distrugerea ori pierderea carnetului de munca de catre persoana desemnata cu pastrarea in unitate a acestui document;
c) neinregistrarea in carnetul de munca, fara motive temeinice, in termenul prevazut de lege, a schimbarilor intervenite in situatia titularului carnetului, precum si neeliberarea carnetului la data incetarii raporturilor de munca.
(3) Constatarea contraventiilor, aplicarea sanctiunilor si solutionarea plingerilor in cazul contraventiilor prevazute la acest articol se fac potrivit art. 12 alin. 5 si 6, art. 13, 14 si 15 din Hotarirea Consiliului de Ministri nr. 2494/1969 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor in domeniul muncii si ocrotirilor sociale, cu modificarile ulterioare. :O
(4) Dispozitiile alineatului precedent se intregesc cu prevederile Legii nr.32/1968 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor.
Ultima modificare: Marți, 24 Noiembrie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Nu am susținut ca titularul este cel care trebuie a plătească amenda ... acum câțiva ni se plătea amenda :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pierderea cartii de munca dumary dumary Buna seara.Ma puteti ajuta cu un sfat?.Am terminat cele 42 zile de concediu de lauzie si urmeaza sa-mi depun dosarul ptr. indemnizatia de crestere a copilului ... (vezi toată discuția)
Bună ziua în cazul în care cartea de muncă a fost pierdută,cum ... Alexandra.Lavinia Alexandra.Lavinia Bună ziua în cazul în care cartea de muncă a fost pierdută,cum se poate recupera? (vezi toată discuția)
Cartea de munca pierduta de catre angajator lukas123 lukas123 Buna ziua, Fostul angajator mi-a pierdut cartea de munca. Ce fac acum ? Am pierdut si vechimea ? Mai sunt inregistrat pe undeva ? Multumesc in ... (vezi toată discuția)