avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Cu cine ma judec?
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Cu cine ma judec?

Speta este urmatoarea:

A (angajat la firma X) accidenteaza pe V. Firma X in calitate de proprietar al masinii are asigurare la o firma oarecare. In urma avizarii daunei se acorda despagubiri de catre asigurare de 1900 lei in conditiile in care masina valoreaza 5000 lei.

Intrebarea mea este cu cine se judeca V?
M-am gandit ca ar fi recomandat sa-l cheme in judecata pe A in baza art 998-999 C.civ si pe firma acestuia in calitate de comitent. Insa nu stiu ce sa faca cu firma de asigurari, sa o cheme tot V in judecata sau, mai bine sa o cheme firma X sau A in garantie?!?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Alexandru Stratopol , Consilier juridic 08:16, 27 Noiembrie 2009
Faceti procedura de conciliere directa 720^1 C.p.c. si cu societatea de asigurari. Am vazut ca sunt judecatori care in astfel de cazuri (neefectuarea concilierii) disjung cauza sub aspectul capatului de cerere impotriva asiguratorului si o resping ca prematura (facuta fara a se respecta procedura prealabila).
Nu e corect din punctul meu de vedere aceasta disjungere, dar pentru a evita inca un dosar, alte cheltuieli, e bine sa faceti si aceasta procedura.
va multumesc pentru raspunsuri insa trebuie sa recunosc ca nu sunt lamurit.

Daca instanta este cea care din oficiu introduce in cauza firma de asigurari mai sunt nevoit sa demarez procedura pe 720`1C.pr.civ?

Eu m-am gandit la urmatoarea varianta:

Am un prejudiciu de 1500 euro.
Asigurarile imi dau doar 600 de euro, suma cu care evident nu pot fi de acord intrucat odata cu acceptarea acestora renunt la orice pretentie pe viitor fata de asigurari sau persoana asigurata.

Astfel, chem in judecata firma de asigurari pentru despagubirea pe care este obligata sa mi-o acorde in baza legii+normele CSA pe A (persoana vinovata de producerea accidentului-soferul) in solidar cu firma X (persoana asigurata -comitentul- la care A era angajat in calitate de sofer - deci, prepusul acestei firme) pentru d i f e r e n t a dintre despagubirea ce o primesc de la asigurari si partea de prejudiciu ramasa neacoprita, deci pentru restul de 900 euro.
Mentionez ca nu am parcurs procedura lui 720`1 C.pr.civ. Credeti ca in aceasta situatie este obligatorie?

Ce parere aveti?
Ultima modificare: Joi, 26 Noiembrie 2009
didutzu, utilizator
Vorbim de pomana.
Am spus ca pentru a nu avea parte de surprize este normal sa indepliniti aceasta procedura si cu societatea de asigurari. Nu vreti sa faceti acest lucru va asumati riscul sa va fie respins capatul de cerere privind introducerea asiguratorului si sa va judecati separat cu acesta in alt dosar.
Deci indepliniti procedura, chiar daca considerati ca nu trebuie, chiar daca deschiderea dosarului de dauna la asigurator poate fi asimilata procedurii concilierii etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deschidere proces anitaovidiu anitaovidiu Buna ziua. Pentru a deschide un proces impotriva societatii de asigurari Carpatica, obligatia de a face, ce am de facut? Multumesc (vezi toată discuția)
Raspunderea patrimoniala a angajatului C_CRISTINA C_CRISTINA Un angajat- sef punct de lucru al unei societati, nu a indeplinit dispozitiile interne ale patronului, motiv pentru care foarte multe lucrari nu au fost ... (vezi toată discuția)
Actiune impotriva unei societati de asigurari. allyynnutza allyynnutza Acum 2 zile am avut un accident, cineva a intrat cu masina sa in mod intentionat in masina mea, in trafic. Am mers la politie, s-a facut pana la urma ... (vezi toată discuția)