avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1014 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament bun propriu: casa pentru copil, drept de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament bun propriu: casa pentru copil, drept de abitație viageră în două camere pentru soțul supraviețuitor. Ce se poate întâmpla dacă testamentul este contestat?

Buna ziua,
Am nevoie de ajutorul vostru.
Am urmatoarea speta:Se face testament pe o casa(singurul bun din patrimoniul defunctului) in care se stabilesc urmatoarele lucruri:dupa deces, singurul copil sa fie proprietar pe tot apartamentul, sotul supravietuitor(care mai are un copil din alta casatorie) sa ramana cu un drept de abitatie viagera pe 2 camere din imobil.
Intrebare:in cazul in care sotul supravietuitor va contesta testamentul(vrea sa beneficieze de cota sa, nu de dreptul de abitatie viagera), va ramane cu dreptul de abitatie viagera + cota parte din imobil? Sau se anuleaza clauza de abitatie viagera si se va reintregi rezerva cu cota parte din imobil?

Multumesc anticipat pentru raspuns!
Ultima modificare: Vineri, 21 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dreptul de agitație va rămâne f probabil.
Astf3l de cazuri necesita avocat foarte atent si tehnic daca vreti sa va judecati.
În justiție castiga adesea cine se judecă mai inteligent si nu cine are dreptate.
Adica nu exista o reglementare clara in acest sens?Adica nu prea inteleg cum se reduce testamentul in aceste conditii.

CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Dreptul de agitație va rămâne f probabil.
Astf3l de cazuri necesita avocat foarte atent si tehnic daca vreti sa va judecati.
În justiție castiga adesea cine se judecă mai inteligent si nu cine are dreptate.

Oricum are drept de abitatie pe apartament, e instituit prin lege, iar daca defunctul nu a decis altfel ramane in apartament. Vine in concurs cu un mostenitor privilegiat deci 1/4 faceti reductiunea.

Ultima modificare: Vineri, 21 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Era vorba despre drept de abitatie VIAGERA(adica pe viata)nu cel instituit prin lege de un an de zile de la data mortii sotului.
Ultima modificare: Vineri, 21 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se face testament pe o casa(singurul bun din patrimoniul defunctului) in care se stabilesc urmatoarele lucruri:dupa deces, singurul copil sa fie proprietar pe tot apartamentul, sotul supravietuitor(care mai are un copil din alta casatorie) sa ramana cu un drept de abitatie viagera pe 2 camere din imobil.

Daca contesta, o cam face degeaba, daca se va evalua dreptul de abitatie, depaseste ca valoare 1/8 din casa, cat ar fi rezerva sa succesorala.
Daca sotul e in deplinatatea facultatilr mintale cand isi face testamentul, ar putea fi atacat acel testament doar daca i se incalca rezerva, ori nu i se incalca, o face degeaba.

Alte discuții în legătură

Speta mostenire leonida leonida buna ziua, X si Y sunt casatoriti si au in proprietate comuna un imobil,pot acestia sa faca vreun act notarial prin care la decesul unuia dintre ei, celalalt ... (vezi toată discuția)
Sta in picioare un testament sau o donatie in asemenea caz ? Dorky Dorky Situatia sta in felul urmator. Apartament pe numele sotilor, sotia decedeaza, finalmente dupa cativa ani se face dezbaterea succesorala. Fiecare dintre sot ... (vezi toată discuția)
Prelungirea dreptului de abitatie a sotului supravietuitor. mugurelu mugurelu Este posibila? Prelungirea dreptului de abitatie a sotului supravietuitor peste acea durata de 1 an prevazuta de C.C.? ... De ex. pana la moartea sotului ... (vezi toată discuția)