avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 262 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament bun propriu: casa pentru copil, drept de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament bun propriu: casa pentru copil, drept de abitație viageră în două camere pentru soțul supraviețuitor. Ce se poate întâmpla dacă testamentul este contestat?

Buna ziua,
Am nevoie de ajutorul vostru.
Am urmatoarea speta:Se face testament pe o casa(singurul bun din patrimoniul defunctului) in care se stabilesc urmatoarele lucruri:dupa deces, singurul copil sa fie proprietar pe tot apartamentul, sotul supravietuitor(care mai are un copil din alta casatorie) sa ramana cu un drept de abitatie viagera pe 2 camere din imobil.
Intrebare:in cazul in care sotul supravietuitor va contesta testamentul(vrea sa beneficieze de cota sa, nu de dreptul de abitatie viagera), va ramane cu dreptul de abitatie viagera + cota parte din imobil? Sau se anuleaza clauza de abitatie viagera si se va reintregi rezerva cu cota parte din imobil?

Multumesc anticipat pentru raspuns!
Ultima modificare: Vineri, 21 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Multumesc mult pentru raspuns!
Deci, sa inteleg ca nu se considera ca i-a incalcat rezerva succesorala daca i-a lasat tot imobilul copilului si sotului i-a facut drept de abitatie viagera(imi cer scuze daca sunt insistent, dar vreau sa ma lamuresc odata pentru totdeauna).
Multumesc anticipat!


Ultima modificare: Joi, 20 Iunie 2019
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In opinia mea, nu.. nu se incalca.
Sotul nu poate mosteni pe alese.. mosteneste cf testamentului.. daca defunctul are 2 masini si lasa o masina sotului si cealalta copilului, nu poate sa vrea sotul masina lasata copilului.
Asa si cu casa.. daca nu i se incalca rezerva succesorala, nu va avea succes in instanta sa ceara o cota parte sau o sulta la schimb.. ce poate sa faca el ulterior, e sa se inteleaga cu copilul, sa renunte la dreptul de abitatie pt niste bani. Ca idee, cel ce vrea sa lase testament, isi avantajeaza copilul daca ii lasa prin testament copilului 7/8, iar sotului 1/8 cat e rezerva, decat sa ii dea drept de abitatie sotului pe 2 camere. Altfel, copilul nu va putea sa vanda casa ( pt ca nu va gasi cumparator din pricina dreptului de abitatie) sau nu se va bucura de intreaga casa, va fi nevoit sa locuiasca cu sotul
Ultima modificare: Joi, 20 Iunie 2019
gi-jane2, moderator
Multumesc inca o data pentru raspunsuri!
Ultima modificare: Vineri, 21 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Speta mostenire leonida leonida buna ziua, X si Y sunt casatoriti si au in proprietate comuna un imobil,pot acestia sa faca vreun act notarial prin care la decesul unuia dintre ei, celalalt ... (vezi toată discuția)
Sta in picioare un testament sau o donatie in asemenea caz ? Dorky Dorky Situatia sta in felul urmator. Apartament pe numele sotilor, sotia decedeaza, finalmente dupa cativa ani se face dezbaterea succesorala. Fiecare dintre sot ... (vezi toată discuția)
Prelungirea dreptului de abitatie a sotului supravietuitor. mugurelu mugurelu Este posibila? Prelungirea dreptului de abitatie a sotului supravietuitor peste acea durata de 1 an prevazuta de C.C.? ... De ex. pana la moartea sotului ... (vezi toată discuția)