avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1060 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Este obligatoriu ca administratorul să verifice o ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Este obligatoriu ca administratorul să verifice o dată la 3 luni toate apometrele (indecșii și integritatea lor) din toate proprietățile aflate în cadrul unei Asociații de Proprietari

Dvs. știați de obligația legală a administratorului de a controla o dată la 3 luni integritatea apometrelor și citirea indecșilor acestora din toate proprietățile Asociației (Condominiului) ?
Dacă ați citit obligațiile din aceste Norme Metodologice de facturare a apei, aștept dezbateri pertinente, ne-subiective, cu textul legal în față.
Consumurile de apă stabilite lunar pentru cele 9 blocuri (Condominii) de către șefii A.P.71 Brăila (în special diferențele de apă) AU FOST ȘI SUNT TOTAL ILEGAL CALCULATE DACĂ TOATE APOMETRELE DIN CELE 458 DE PROPRIETĂȚI ALE ASOCIAȚIEI N-AU FOST VERIFICATE CEL PUȚIN O DATĂ LA 3 LUNI DE CĂTRE ȘEFII A.P.71, CONFORM NORMELOR METODOLOGICE DE FACTURARE A APEI, OBLIGAȚII EMISE DE A.N.R.S.C. BUCUREȘTI.
Impunerea de consum Paușal apartamentelor care au apometre e ilegală (Paușalul se aplică doar Asociațiilor care nu au montate apometre în procent peste 50% în căminele de branșament), iar Regularizarea se face la prima citire (pentru apartamentul meu s-au comis abuzuri cu acest sistem Paușal încă din 2017) !
CITEZ ARTICOLELE PE CARE A.P.71 LE-A ÎNCĂLCAT (e valabil și pentru oricare altă Asociație din România) ȘI PENTRU CARE VOR RĂSPUNDE ÎN JUSTIȚIE, DEOARECE NU SE VREA REMEDIEREA LOR, SĂ FIE VERIFICATE ABSOLUT TOATE APOMETRELE DIN BLOCURILE NOASTRE, ALTFEL CONSUMURILE SUNT FICTIVE, TEORETICE, ȘI NU PUTEM PLĂTI LA COMUN CEEA NU SE DOVEDEȘTE A FI UN CONSUM REAL (chiar așteptăm să fim dați în judecată, să ne dovedească consumul lunar REAL, nu doar ce au declarat proprietarii, teoretic):

* Normele Metodologice de facturare şi repartizare pe proprietari individuali a consumului total de apă înregistrat la nivelul branșamentului Condominiului. *

ANEXA NR. 12. CAPITOLUL I. Dispoziții generale.

Art. 1. Prezenta metodologie este elaborată în baza prevederilor art. 21 alin. (2) litera e) din Legea Serviciilor Comunitare de Utilități Publice nr. 51/2006 şi în baza prevederilor art. 16 alin. (2) litera b) din Legea Serviciului de Alimentare cu Apă şi de Canalizare.
Art. 2. (1) Prevederile prezentei Norme Metodologice se aplică Condominiilor a căror alimentare cu apă rece (caldă) se realizează în sistem centralizat, fiind branșate la rețelele publice de distribuție a apei, AVÂND INSTALAȚIILE INTERIOARE COMUNE CONDOMINIULUI, unui tronson sau unei scări a acestuia.
Art. 3. În sensul prezentei metodologii noțiunile de mai jos se definesc după cum urmează:
3.1) apartament - parte dintr-un Condominiu destinată locuirii în regim de proprietate individuală, care, împreună cu Cota-Parte din proprietatea comună, constituie o unitate de proprietate imobiliară;
3.6) CONDOMINIU (IMOBIL, BLOC DE LOCUINȚE, CLĂDIRE) ➲ O PROPRIETATE IMOBILIARĂ din care unele părți sunt proprietăți individuale, reprezentate din apartamente sau spații cu altă destinație decât cea de locuință, iar restul, PĂRȚI AFLATE ÎN PROPRIETATE COMUNĂ. Prin asimilare POATE FI DEFINIT CONDOMINIU ŞI UN TRONSON CU UNA SAU MAI MULTE SCĂRI DIN CADRUL CLĂDIRII DE LOCUIT, ÎN CONDIȚIILE ÎN CARE SE POATE DELIMITA PROPRIETATEA COMUNĂ;
3.7) contor de apartament - contor de apă rece sau de apă caldă, montat la nivel de apartament, în cazul sistemului de distribuție orizontală, utilizat ca repartitor de costuri ÎN CADRUL UNUI CONDOMINIU;
3.14) unități de consum - DIFERENȚA INDECȘILOR ÎNREGISTRAȚI DE UN APARAT UTILIZAT CA REPARTITOR DE COSTURI PE PERIOADA DE CONSUM PENTRU CARE SE REALIZEAZĂ REPARTIZAREA CONSUMURILOR;

CAPITOLUL II. REPARTIZAREA CONSUMURILOR DE APĂ.

Art. 4. Consumul de apă se defalcă astfel:
a) CONSUM COMUN DE APĂ;
b) CONSUM INDIVIDUAL AFERENT SPAȚIULUI CU DESTINAȚIE DE LOCUINȚĂ SAU CU ALTĂ DESTINAȚIE AFLAT ÎN PROPRIETATEA SAU FOLOSINȚA PERSOANELOR FIZICE SAU JURIDICE.
Art. 5. CANTITATEA DE APĂ CE SE REPARTIZEAZĂ FIECĂRUI PROPRIETAR se stabilește ca sumă între cota-parte din consumul comun şi consumul individual de apă și POATE FI DETERMINATĂ DE:
- ASOCIAȚIA DE PROPRIETARI (împuterniciți ai proprietarilor) pe baza propriilor proceduri.
Art. 6. (1) CITIREA INDECȘILOR REPARTITOARELOR DE COSTURI PENTRU APĂ SE FACE DE CĂTRE PERSOANA DESEMNATĂ DE ASOCIAȚIA DE PROPRIETARI, DE ȘEFII DE SCARĂ sau de reprezentanți ai operatorului serviciului de alimentare cu apă și canalizare, ÎMPREUNĂ CU PROPRIETARUL SPAȚIULUI cu destinație de locuință sau cu altă destinație, ÎN ACEEAȘI ZI ÎN CARE SE CITESC CONTOARELE MONTATE LA BRANȘAMENT şi indecșii repartitoarelor de costuri pentru apă montate în instalațiile de utilizare comune.
(2) Citirea indecșilor se efectuează cu 3 zecimale.
(3) VALORILE CITITE LA FIECARE REPARTITOR (apometru) SE TREC ÎNTR-UN TABEL CARE VA CUPRINDE:
a) DATA;
b) NUMĂRUL APARTAMENTULUI SAU DENUMIREA SPAȚIULUI COMUN;
c) NUMELE PROPRIETARULUI;
d) VALORILE INDECȘILOR;
e) STAREA SIGILIILOR;
f) STAREA INSTALAȚIEI SANITARE INTERIOARE, CU MENȚIONAREA EVENTUALELOR DEFECȚIUNI;
g) SEMNĂTURA DE CONFIRMARE A FIECĂRUI PROPRIETAR.
Art. 7. (1) Citirea indecșilor se poate realiza şi de către proprietar, caz în care REPREZENTANTUL LEGAL AL ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI ARE OBLIGAȚIA DE A FACE VERIFICĂRI PRIVIND CORECTITUDINEA DATELOR TRANSMISE CEL PUȚIN O DATĂ LA 3 LUNI ŞI DE A CENTRALIZA DATELE PRIMITE DE LA PROPRIETARI.
(7) Dacă se constată sustrageri de apă (necontorizate), APARTAMENTUL RESPECTIV SE CONSIDERĂ NECONTORIZAT PÂNĂ LA REMEDIEREA IMPROVIZAȚIEI, iar consumul va fi considerat de 5 ori consumul în Paușal pentru fiecare persoană din apartament, consum ce nu se adaugă la index.
(9) În situația în care într-un Condominiu există spații cu altă destinație decât cea de locuință, care consumă din branșamentul comun al blocului, SPAȚIILE RESPECTIVE VOR SUPORTA O COTĂ-PARTE DIN CANTITATEA REZULTATĂ CA DIFERENȚĂ DINTRE CONSUMUL ÎNREGISTRAT DE CONTORUL GENERAL AL BLOCULUI ȘI SUMA CONSUMURILOR DIN BLOC PÂNĂ LA EXECUTAREA SEPARĂRII BRANȘAMENTULUI.
(13) În situația în care într-o lună nu se efectuează citirea contoarelor din apartament (...), CONSUMUL VA FI ESTIMAT CA FIIND EGAL CU CONSUMUL LUNII PRECEDENTE.
Art. 8. Dacă (...) proprietarul spațiului cu destinație de locuință nu poate efectua citirea sau nu poate asigura accesul în perioada stabilită pentru citirea repartitoarelor de costuri pentru apă, SE IA ÎN CONSIDERARE CONSUMUL AFERENT CITIRII ANTERIOARE ORI AL UNEI PERIOADE SIMILARE, URMÂND CA REGULARIZAREA SĂ SE FACĂ LUNA URMĂTOARE.
Art. 9. Condominiile care au montate contoare individuale în căminul de branșament în procent de peste 50% VOR FI FACTURATE ÎN BAZA INDICAȚIILOR APARATELOR DE MĂSURĂ. Pentru restul apartamentelor din Condominiu CARE NU AU MONTATE CONTOARE ÎN CĂMINUL DE BRANȘAMENT, consumul se stabilește conform Ordinului nr. 29/N/1993 al MLPAT, în sistem Paușal.

DETALII: [ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 24 Iunie 2019
flory_mr, utilizator
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Are dreptul asociatia de locatari sa ma taxeze pt un consum foarte mare de apa si sa nu regularizeze din urma atunci cand aduc citirea?! Andralore Andralore Buna ziua. Are dreptul asociatia de locatari (inca nu e asociatie de proprietari cf noii legi) sa refuze sa regularizeze consumul foarte mare taxat pe lunile ... (vezi toată discuția)
Reglare consum apa la pausal boholt boholt Buna seara! Va rog sa imi spuneti daca exista vreo prevedere legala prin care un administrator al unei asociatii de locatari este obligat sa regleze consumul ... (vezi toată discuția)
Frauda lml lml Buna ziua, va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza atunci cand un propietar din bloc a anuntat ca s-a debransat de la apa calda din 2001 dar de fapt el a ... (vezi toată discuția)