avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Servitute trecere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Servitute trecere

Are voie proprietarul fondului aservit sa imi ingusteze servitutea de trecere stabilita prin conventie?
Poate el sa hotarasca ,stingerea servitutii cu de la sine putere ,daca a existat o alta iesire provizorie intr-un teren viran ,cateva luni dar care acum nu mai exista(iesirea)?Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Aida2016 , utilizator 16:17, 28 Iunie 2019
daca nu ați dobândit o altă cale de acces, dreptul Dvs. nu s-a stins.
ce s-a intamplat cu acel teren viran?

Art. 617 C.Civ.
Dreptul de trecere
(1) Proprietarul fondului care este lipsit de acces la calea publică are dreptul să i să permită trecerea pe fondul vecinului său pentru exploatarea fondului propriu.
(2) Trecerea trebuie să se facă în condiţii de natură să aducă o minimă stânjenire exercitării dreptului de proprietate asupra fondului ce are acces la calea publică; în cazul în care mai multe fonduri vecine au acces la calea publică, trecerea se va face pe fondul căruia i s-ar aduce cele mai puţine prejudicii.
(3) Dreptul de trecere este imprescriptibil. El se stinge în momentul în care fondul dominant dobândeşte un alt acces la calea publică.

Ultima modificare: Vineri, 28 Iunie 2019
Geanina DRIAN, Avocat
Dreptul.de servitute conteaza chiar daca sunt ei proprietari.
Conteaza însă mai multe aspecte care trebuie analizate în concret.
Multumesc.
Acel teeen viran acum a devenit proprietate privata.Se construiesc blocuri,va fi un ansamblu rezidential cu bariera de acces doar pentru locatarii acelor blocuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vecinul vrea să ne mute servitutea de trecere într-o parcare rezidențială. are dreptul să facă asta? Aida2016 Aida2016 Vecinul prin curtea caruia am servitute de trecere,si pe care nu o respecta,ne ameninta ca in momentul in care in spatele curtii mele se va deschide o parcare ... (vezi toată discuția)
Servitute de trecere liamic43 liamic43 Care ar fi temeiul de drept al proprietarului unui fond [u]aservit[/u] să solicite constituirea(obligarea ) unui drept de servitute sau stabilire limite ... (vezi toată discuția)