avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate ca soacra mea să se declare singura ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate ca soacra mea să se declare singura moștenitoare a soțului ei, omițând cei doi copii pe care i-a avut în timpul căsniciei?

Bună ziua. Soacra mea a făcut acte la primărie trecând toată averea soțului ei pe numele ei eliminând cei doi copii ca ea să rămână singura moștenitoare. Se poate asa ceva ? Acum am aflat că a trecut la rândul ei toată mostenirea doar unui singur copil iar celălalt nu are nimic. Poate să facă asta ? Mentionez că din sursele mele stiu că a dat mită pentru a-și trece totul pe nume. Ce ar trebui să facă celălat copil care nu are nimic din moștenirea tatălui său ?
Ultima modificare: Miercuri, 17 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 21:09, 17 Iulie 2019
In termen de un an de la decesul domnului, trebuie facuta la notar o declaratie de acceptare a mostenirii de catre fii sai. Astfel, orice ar incera sotia supravietuitoare sa obtina, acestia trebuie sa fie citati la dezbaterea succesiunii si vor primi impreuna, cum au spus si colegii mei, 75% din intreaga masa succesorala.
Daca a fost emis un certificat de mostenitor fara ca sotul (sotia) dvs. sa aiba cunostinta de acest fapt, trebuie sa se adreseze instantei de judecata si sa solicite anularea certificatului emis cu excluderea sa.

Potrivit Codului civil, cei care se considera vatamati in drepturile lor prin emiterea certificatului de mostenitor pot cere instantei judecatoresti anularea acestuia si stabilirea drepturilor lor, conform legii.

Pana la anularea lui prin hotarare judecatoreasca, certificatul de mostenitor face dovada deplina a calitatii de mostenitor si a cotei si a bunurilor care se cuvin fiecarui mostenitor in parte.
In cazul anularii certificatului, notarul public va elibera un nou certificat pe baza hotararii judecatoresti definitive si irevocabile.
Daca nu exista un astfel de certificat trebuie dezbatuta succesiunea, fie la notar, fie in cazul in
care nu va intelegeti, pe cale judecatoreasca.
Ultima modificare: Marți, 16 Iulie 2019
Avocat Ciurea Cristina, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Copilul mostenitor se duce la notar si deschide succesiunea. Sunt invitati toti mostenitorii. Daca nu se prezinta toti mostenitorii, notarul va explica ce trebuie facut in continuare. Daca succesiunea s-a facut fara declararea tuturor mostenitorilor, se vor anula toate actele facute. Tot notarul va va spune cine, ce si cum.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce ma sfatuiti? mamma mamma in iulie se intoarce cumnata mea din italia si vor sa dezbata mostenirea pt socrul meu care e decedat din 1993.eu si copilul meu ca mostenitori ai sotului ... (vezi toată discuția)
Mostenire IONEL1964 IONEL1964 Buna ziua, Va supun atentiei urmatoarea problema: Socrii mei (decedati) au avut impreuna doi copii , sotia mea si inca un baiat , care la varsta de ... (vezi toată discuția)
Succesiune si donatie Daniela Elisabeta Daniela Elisabeta locuiesc cu sotul si copiii in Italia de 4 ani. socrul meu a decedat in 31.12.2010. exista 3 frati mostenitori . unul este sotul meu. ceilalti 2 traiesc in ... (vezi toată discuția)