avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot opta moștenitorii, când se dezbate succesiunea, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot opta moștenitorii, când se dezbate succesiunea, asupra cotelor sau sunt obligați să primească exact cât li se cuvine?

La succesiunea dupa un parinte fara sotie 2 frati pot sa opteze de comun acord asupra procentelor sau sunt obligati sa primeasca 50 %? de ex. pot primi 20 % unul si 80% celălalt ?
Ultima modificare: Luni, 22 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 15:41, 21 Iulie 2019
Multumesc pentru ca ati raspuns,dar nu am înțeles despre ce cote este vorba .Daca mostenirea este o mașină și o bicicletă și un frate ia mașina iar celălalt bicicleta ,că așa doresc ei,despre ce cote de 50% este vorba ?!
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Primul pas este dezbaterea succesiunii, în urma căreia se stabilesc compunerea masei succesorale (masina si bicicleta), numărul, calitatea moștenitorilor și cota ce revine fiecăruia.
In speță, fiind vorba de 2 copii, cotele stabilite de lege sunt 1/2 pentru fiecare.
Din tot (masina si bicicleta).
Nici mai mult, nici mai puțin. Aceasta cota a fiecăruia nu se poate modifica. Dacă mâine vor să vândă bicicleta, nu o pot vinde decât amândoi, împreună.
Dacă unul vrea să conducă singur masina si sa plece in Congo, vor trebui să facă partajul.
Unul își ia bicicleta, celălalt masina.

Deci daca la notar este stabilită masa succesorală iar moștenitorii au stabilit și s-au înțeles de comun acord despre ce vor fiecare ,bicicleta sau mașina, se trece direct la partaj.Nu se mai stabilesc deloc cote procentuale !Acestea se aplică numai dacă nu este înțelegere de comun acord între moștenitori asupra masei succesorale.O zi bună !
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu ati inteles...
Ca sa se încheie un partaj, trebuie să existe o stare de coproprietate, de indiviziune.
Aceasta stare se creează prin dezbaterea succesiunii și eliberarea certificatului de moștenitor, unde se stabilesc cotele fiecăruia asupra întregii mase succesorale.
Intr-un cuvant...
Dezbateti întâi moștenirea, după care faceti partajul.
Eu m-am bazat pe Art. 1144:
"Partajul voluntar
(1) Dacă toţi moştenitorii sunt prezenţi şi au capacitate de exerciţiu deplină, partajul se poate realiza prin bună învoială, în forma şi prin actul pe care părţile le convin. Dacă printre bunurile succesorale se află imobile, convenţia de partaj trebuie încheiată în formă autentică, sub sancţiunea nulităţii absolute."
Nu cunosc insa procedura, dar cred ca ambele acte se pot incheia intr-o singura sedinta . gresesc?

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune frasin frasin cum pot face iesire din indiviziune daca din 7 frati 2 nu vor ( unul e frate si celalalt este fiul acestuia care are procura sa-i reprezinte pe mostenitorii ... (vezi toată discuția)
Succesiune notar tatăl meu a primit un certificat de moștenitor in 199o,după ... olga2011 olga2011 Tatăl meu a primit un certificat de moștenitor in 199o,după bunicu,o casa și ceva teren.In 2018 tata decedează(mama trăiește),eu sunt singurul dintre ... (vezi toată discuția)
Succesiune zoltan_zoltan zoltan_zoltan Buna ziua, daca singurii mostenitori ai defunctului meu socru sunt sotia lui si fiica lor, mai este nevoie sa se faca succesiunea intre ele in cazul in care ... (vezi toată discuția)