avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1016 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am finalizat plata creditului ipotecar în aprilie și ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am finalizat plata creditului ipotecar în aprilie și acum mă chinui să radiez ipoteca pentru că banca mă plimbă după extras CF, mă trimite să caut notar etc., deși obligația de a cere radierea e a lor. Doresc un punct de vedere

Noul cod civil. Art. 2419 Obligaţia de radiere
În cel mult 10 zile de la data la care obligaţia garantată a fost plătită, creditorul ipotecar este obligat să ceară operatorului arhivei radierea ipotecii. Creditorul ipotecar care omite să solicite radierea ipotecii răspunde pentru prejudiciile directe sau indirecte aduse debitorului şi constituitorului ipotecii. În acest caz, valoarea daunelor-interese ce urmează a fi plătite nu poate fi mai mică decât echivalentul în lei al sumei de 500 euro.
Am finalizat plata creditului ipotecar in luna Aprilie 2019. Efectiv ma chinui sa radiez ipoteca dar banca ma plimba dupa extras carte funciare cat mai actuala, sa caut un notar, etc. Acest act normativ pare destul de clar. Cei de la banca spun ca este problema mea cu comisionul notarial si cartea funciara. Doresc un punct de vedere.
Ultima modificare: Vineri, 9 August 2019
Manuela Rășină, administrator
21 din 22 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asa este se cheltuie mai mult daca se ajunge acolo. Dar daca se aplica legea corect, pot castiga si restituirea cheltuielilor de judecata. Cred ca nu mai trebuie sa fim tratati "de fraieri' caci numai astfel se poate reintra in normal in tara asta.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
In mare ai dreptate dar din cate stiu eu banca nu face nimic 'moca'.Asa cum zice art. 2419 citat de tine banca trebuie sa faca radierea ipotecii dar sunt 100% ca te-au informat ca trebuie sa suporti tu cheltuielile .Raspunderea bancii vine din obligativitatea reprezentantului bancii de a semna o recunoastere in fata notarului ca ti-ai achitat datoriile catre banca.Mai departe daca vrei sa radiezi sau nu consemnarea din Cartea Funciara e problema ta.Pe cei de la banca nu -i deranjeaza ca ramai tu trecut cu ipoteca in Cartea Funciara.
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Apreciez enorm aceasta postura! Daca am reusi toti sa fim la fel,dar de cele mai multe ori-din cauza acestui sindrom al ""plimbatului"' renuntam inainte de a mai face vreun pas si-culmea-parca te apuca si frica... Felicitari!
Da, dar pana atunci rămâi cu treaba nerezolvată.
Deocamdată nu ati suferit niciun prejudiciu și oricum el va trebui dovedit.
Chiar nu e nimic complicat.
3 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Banca va trimite sa cautati notar ptr a nu va impune la ce notar sa mergeti ptr declaratie de radiere, lucru care se intampla cu ani in urma si imprumutatii se suparau ca banca ii obliga sa mearga la un notar scump, impus de ea.
Faptul ca ati achitat de 3 ori valoarea creditului este strict problema dvs odata ce ati luat creditul, desi ma indoiesc ca o banca, in Romania, poate avea costuri asa de mari.
Trebuie sa cititi ce scrie in contract cu privire la radiere.
Si nu in ultimul rand, dvs ati avut nevoie de credit, nu banca v-a obligat sa il luati, prin urmare, cad in sarcina dvs aceste cheltuieli.
E ca si cum ati imprumuta de la un prieten o suma de bani printr-un contract de imprumut, iar la final v-ati supara ca nu declara pe banii lui ca si-a primit inapoi imprumutul.
Ultima modificare: Vineri, 9 August 2019
carmen2010, utilizator

Alte discuții în legătură

Care sunt pașii de urmat după achitarea creditului imobiliar? aș vrea să am actele de proprietate în regulă DragosCojocariu DragosCojocariu Am achitat anticipat creditul prima casa, si am terminat cu banca obtinand de la Fond acordul de radiere a ipotecii. Dupa ce am obtinut acest act, banca mi-a ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament ipotecat marina19571954 marina19571954 Buna ziua, In curand urmeaza sa cumpar un apartament ipotecat. Proprietarul mi-a propus sa incheiem initial o promisiune de vanzare-cumparare prin care dau ... (vezi toată discuția)
Daune-interese pentru neradierea de catre banci a unei ipoteci mobiliare conform articolului 2.419 din codul civil AVOCAT  NARTEA STEFAN  RECHTSANWALT  LAWYER AVOCAT NARTEA STEFAN RECHTSANWALT LAWYER ART. 2.419 Obligatia de radiere In cel mult 10 zile de la data la care obligatia garantata a fost platita, creditorul ipotecar este obligat sa ceara ... (vezi toată discuția)