Am finalizat plata creditului ipotecar în aprilie și acum mă chinui să radiez ipoteca pentru că banca mă plimbă după extras CF, mă trimite să caut notar etc., deși obligația de a cere radierea e a lor. Doresc un punct de vedere
Noul cod civil. Art. 2419 Obligaţia de radiere
În cel mult 10 zile de la data la care obligaţia garantată a fost plătită, creditorul ipotecar este obligat să ceară operatorului arhivei radierea ipotecii. Creditorul ipotecar care omite să solicite radierea ipotecii răspunde pentru prejudiciile directe sau indirecte aduse debitorului şi constituitorului ipotecii. În acest caz, valoarea daunelor-interese ce urmează a fi plătite nu poate fi mai mică decât echivalentul în lei al sumei de 500 euro.
Am finalizat plata creditului ipotecar in luna Aprilie 2019. Efectiv ma chinui sa radiez ipoteca dar banca ma plimba dupa extras carte funciare cat mai actuala, sa caut un notar, etc. Acest act normativ pare destul de clar. Cei de la banca spun ca este problema mea cu comisionul notarial si cartea funciara. Doresc un punct de vedere.
Multumesc. Asta este. Trebuie sa luptam pentru drepturile noastre. Am trimis si eu la BNR, CSALB, ANPC in probleme de dobanzi dar pana la urma am rezolvat ceva numai in instanta. Spre exemplu acea comisie de mediere (CSALB) mi-a trimis un raspuns de genul: Banca nu este de acord cu medierea???? Deci in Instanta este singura sansa. Va doresc Succes.
Ati afirmat: "... Efectiv ma chinui sa radiez ipoteca dar banca ma plimba ... " (17:22, 8 August 2019).
Ati mentionat in ultima postare : "... Am trimis si eu la BNR, CSALB, ANPC in probleme de dobanzi ... " (15:20, 12 August 2019).
Cu certitudine, "Banca nu este de acord cu medierea" in ceea ce priveste dobanda contractata.
Dobanda aferenta creditului este aceea stipulata in contractul de credit, semnat de catre dumneavoastra, cu mare bucurie, la data obtinerii creditarii.
Daca faceati vorbire despre dobanda, de la bun inceput, va spuneam clar si limpede: doar in instanta.
Cazul "dobanzii" la creditele in Chf este endemic in Romania.
Deci, vorbim despre "radierea ipotecii" sau despre "dobanda" ???
Este o chestiune de nuanta. Problema este: cine o sesizeaza ???
Consider ca, in ultima postare, v-ati devoalat problema reala.
Restul a fost doar un test-control.
Multumim pentru urare.
In speta prezentata de catre dumneavoastra n-avem nevoie de succes.
Buna domnule Adrian.
Ma bucur ca la intrebarea mea s-a ajuns la un schimb de mesaje, idei, etc. Nu sun confuz deloc. Am vrut doar sa detaliez un raspuns domnului Sorin Damian referitor la institutiile statului (adormite) vare ar trebui sa ajute clientii bancilor cand acestia sunt intr-un impas.. Cand am zis ca ma chinui sa radiez ipoteca, problema este simpla. Am finalizat un credit ipotecar. M-am dus la banca sa solicit radierea ipotecii. O angajata mi-a cerut un extras de carte funciara cu valabilitate 30 zile. M-am dus la OPCI am solicitat un asemenea extras. L-am trimis pe mail la sediul central al bancii (motivul este simplu, agentiile nu au pe site-uri adrese de mail). Banca "a analizat" solicitarea mea 30 zile dupa care m-a trimis inapoi la agentia de la care am luat creditul. Acestia mi-au spus sa aduc alt extras de carte la zi si in plus sa-mi caut un notar. Apoi am dat peste acel Articol din Noul Cod de procedura civila care mi-a deschis ochii (numai mie??)
De aceea am pus intrebarea pe acest forum de profesionisti.
Si ca sa va raspund punctual:
- Dupa ce m-am adresat institutiilor abilitate cu sesizari despre cresterea nejustificata a dobanzii, fara sa primesc vreun ajutor, m-am adresat unei instante (fara sprijin avocatesc sau al vreunui consultant financiar) solicitand simplu sa se recalculeze dobanda si in sens descrescator conform evolutia LIBOR (presupun ca stiti despre ce este vorba). A doua instanta mi-a dat dreptate si a obligat banca la scaderea dobanzii. Nu discutam de OUG 50. Nu am cerut eu bancii cu cat sa reduca, dar am fost de acord cu modul lor de calcul. singura problema a aparut cand dupa ce au facut recalculari au recunoscut ca au un plus incasat de la mine dar nu mi-l restituie deoarece nu am cerut in instanta. A trebuit sa deschid un nou proces prin care am castigat definitiv. Acum astept deznodamantul dosarului de la ICCJ deschis de ANPC, ca sa mai primesc ceva. Cam asa este lupta cu o banca. Nu sunt consultant financiar dar varsta si faptul ca o perioada inainte de a iesi la pensie am fost si auditor financiar in sistemul public m-au facut si ma fac sa lupt in continuare pentru drepturile mele. Eu aici cer doar sfaturi daca vin. Multumesc.
Apreciez atat varsta cat si activitatea dumneavostra profesionala.
Inteleg faptul ca ati avut contact cu "legea romana inca in vigoare". Asa defectuasa precum este.
Dar, ce face un roman "X" care are doar 12 clase ???
Repet, banca este doar un simplu prestator de servicii. Servicii de natura financiara.
Daca aveti argumente, accept orice contrazicere/dialog.
"Banca" asa trebuieste privita.
Din pacate, romanii se uita la banca precum la o icoana. Fals !!!
Interpretand acest aspect, instalatorul care intra in casa romanului pentru a inlocui un robinet defect, este tot un simplu prestator de servicii. Servicii de natura instalatii in constructii.
Diferentele dintre banca si instalator se reduc la "tinuta de serviciu" (costum si cravata versus salopeta) si studii (facultate versus scoala profesionala), etc ... .
Principiul este identic. Ambele categorii efectueaza "doar o prestatie".
Repet, banca doar incaseaza NU si plateste.
Vina nu este a bancii. Vina apartine in exclusivitate unei legislatii defectuase.
Cine voteaza legislatia ???
Noi. Prin reprezentantii nostri.
Deci ???
Banca face tot ceea ce-i permite legislatia inca in vigoare.
Folosesc sintagma "legislatia inca in vigoare" pentru simplul fapt ca intr-o zi legislatia va fi dreapta, impartiala, echidistanta si corecta.
Poate, peste 1000 ani.
"Banca" face tot ceea ce lege inca in vigoare ii permite.
Nu este vina "bancii".
Un principiu, vechi, de drept, zice ca "ceea ce legea nu interzice, este permis".
Repet, deci ???
Apreciez faptul ca in ultima postare a dumneavoastra ati confirmat tot ceea ce v-am scris.
Incepand cu ANPC si terminand cu acel "test-control".
Cunosc "lupta cu banca", prin natura activitatii ce o desfasor "in paralel" cu alte activitati.
In ideea ca acest mesaj va fi sters ca fiind "offtopic", va transmit postarea si prin "mesaj privat".