avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Balcon extins fără autorizație, de foarte multă ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Balcon extins fără autorizație, de foarte multă vreme, despre care președintele asociației spune că va fi tăiat cu ocazia reabilitării blocului: ce risc dacă nu sunt de acord cu tăierea?

Buna ziua!
Am achizitionat in 2012 un apartament la etajul 1 cu balcon extins (aprox. 0.5m) fara autorizatie de extindere.
Conform art 31 legea 50/1991 - Dreptul de a constata contravențiile și de a aplica amenzile prevăzute la art. 26 se prescrie în termen de 3 ani de la data săvârșirii faptei.
Art. 26 se refera la sanctiuni pentru constructii fara autorizatie, respectiv in cazul meu extinderea balconului.

Prima problema:
Presupun ca nu gresesc daca spun ca dupa termenul de 3 ani, fara constatarea contraventiei, extinderea balconului intra in legalitate si nu mai pot primi nicio contraventie sau somatie pentru a readuce balconul la starea initiala.

A doua problema presupune ca supozitia de mai sus este corecta:
S-a inceput procesul de reabilitare termica a blocului (subventionat prin fonduri europene si primarie) care presupune izolarea/anveloparea fatadei si schimbarea geamurilor.
Am fost informat de catre presedintele de asociatie ca balconul meu va fi taiat si adus la acelasi nivel (in consola) cu celelalte.
Consider ca balconul meu este in acest moment in legalitate iar proiectul de reabilitare termica trebuie(trebuia) facut tinand cont de aceasta extindere si nu accept nicio interventie.
As fi de acord cu solutionarea pe cale amiabila si sa suport cheltuielile suplimentare pentru izolarea suprafetei extinse a balconului dar mi s-a spus ca acest lucru nu este posibil deoarece nu s-ar mai putea oferi garantia proiectului.
Mentionez ca nu am fost intrebat de existenta autorizatiei de constructie pe care desi nu o am, consider ca nu mai este necesara, termenul de 3 ani fiind depasit de mult.

Va rog sa imi spuneti daca in urma refuzului meu de a se interveni asupra balconului, sunt supus riscului vreunei sanctiuni si/sau somatii de a taia balconul.
In cazul in care eu sunt in legalitate si nu pot primi nicio sanctiune/somatie, este fezabil scenariul in care ar pica tot proiectul iar asociatia de proprietari va primi amenda din partea primariei?

Va multumesc anticipat,
Stefan
Ultima modificare: Joi, 15 August 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 08:50, 29 August 2019
Da probabil ca nu va mai pot da amenda, acuma depinde cum demonstrati cand a fost construit?

Dar in legalitate nu sunteti nici acum.
Mergeti pana la primarie si cereti intrarea in legalitate. Dar vedeti ca va trebui sa platiti mai mult decat face acea marire la balcon. Avize, expertiza etc ...
Dar eu nu va recomand, primaria daca o sa fie sesizata va trebui sa ia masurile legale, adica sa va puna sa intrati in legalitate sau sa va dea in judecata ca ati construit fara autorizatie caz in care daca castiga si se prea poate o sa fiti obligat sa il demolati si sa aduceti blocul la stadiul initial pe banii d-voastra.
Sa stiti ca si pentru un aer conditionat sau sarma de rufe trebuie autorizatie, pare ireal dar asa trebuie.

Firma care va reabilita blocul daca a contractat 1000mp si in realitate sunt cu 5mp in plus sa stiti ca nu o sa faca cei 5mp din banii lor.

De taiat balconul nu are voie nimeni sa il taie ... doar dupa o decizie data de instanta.
Ultima modificare: Miercuri, 14 August 2019
~stapuv~, utilizator

~stapuv~ a scris:

Da probabil ca nu va mai pot da amenda, acuma depinde cum demonstrati cand a fost construit?

De demonstrat e simplu, cu martori, mai ales ca balconul există de la fostul proprietar.

Prima data însă, sarcina probarii datei săvârșirii faptei este a celui care face constatarea.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util

~stapuv~ a scris:

Sa stiti ca si pentru un aer conditionat sau sarma de rufe trebuie autorizatie, pare ireal dar asa trebuie.

Nu trebuie nici o autorizatie, e scris clar in lege (art. 11/1/f) chiar pentru aerul conditionat.
Va multumesc pentru raspunsuri. Ce parere aveti despre aceasta intrebare?

"Este fezabil scenariul in care ar pica tot proiectul iar asociatia de proprietari va primi amenda din partea primariei?"

Cu acest argument a incercat sa ma intimideze domnul presedinte.
Stefan Bors, utilizator

Stefan Bors a scris:

Va multumesc pentru raspunsuri. Ce parere aveti despre aceasta intrebare?

"Este fezabil scenariul in care ar pica tot proiectul iar asociatia de proprietari va primi amenda din partea primariei?"

Cu acest argument a incercat sa ma intimideze domnul presedinte.

1.Pentru ce sa fie amendată? Care ar fi temeiul legislativ, din moment ce o proprietate individuală nu e în regula, sa zicem, ori asociația se ocupa de administrarea proprietății comune.
2. Chiar dacă v-ați fi opus acestui proiect și nu ați fi semnat, el are nevoie doar de votul a 2/3 dintre proprietari și se executa pe toată fațada. Asta conform legii 196/2018. Oricum erați bun de plată.
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Autorizatie dupa construire stelutanicoleta stelutanicoleta Buna ziua! am demolat o magazie la tara si am construit in locul ei o camera. Asta a fost acum 3 ani. Cum mai pot obtine autorizatie de demolare/constructie ... (vezi toată discuția)
Boxe construite in subsolul blocului Razvan Dinca Claudian Razvan Dinca Claudian Buna seara, Ca multi detinatori de apartamente la parter de bloc ma lovesc de problema existentei boxelor la subsolul blocului, boxe insalubre, boxe unde ... (vezi toată discuția)
Balcon construit anterior aparitiei legii nr. 50/1991 selira selira am cumparat un apartament de la raedpp in anul 1992, care avea construit in mod ilegal un balcon inca din anul 1987. pe ctr de vanzare -cumparare nu apare ... (vezi toată discuția)