Balcon extins fără autorizație, de foarte multă vreme, despre care președintele asociației spune că va fi tăiat cu ocazia reabilitării blocului: ce risc dacă nu sunt de acord cu tăierea?
Buna ziua!
Am achizitionat in 2012 un apartament la etajul 1 cu balcon extins (aprox. 0.5m) fara autorizatie de extindere.
Conform art 31 legea 50/1991 - Dreptul de a constata contravențiile și de a aplica amenzile prevăzute la art. 26 se prescrie în termen de 3 ani de la data săvârșirii faptei.
Art. 26 se refera la sanctiuni pentru constructii fara autorizatie, respectiv in cazul meu extinderea balconului.
Prima problema:
Presupun ca nu gresesc daca spun ca dupa termenul de 3 ani, fara constatarea contraventiei, extinderea balconului intra in legalitate si nu mai pot primi nicio contraventie sau somatie pentru a readuce balconul la starea initiala.
A doua problema presupune ca supozitia de mai sus este corecta:
S-a inceput procesul de reabilitare termica a blocului (subventionat prin fonduri europene si primarie) care presupune izolarea/anveloparea fatadei si schimbarea geamurilor.
Am fost informat de catre presedintele de asociatie ca balconul meu va fi taiat si adus la acelasi nivel (in consola) cu celelalte.
Consider ca balconul meu este in acest moment in legalitate iar proiectul de reabilitare termica trebuie(trebuia) facut tinand cont de aceasta extindere si nu accept nicio interventie.
As fi de acord cu solutionarea pe cale amiabila si sa suport cheltuielile suplimentare pentru izolarea suprafetei extinse a balconului dar mi s-a spus ca acest lucru nu este posibil deoarece nu s-ar mai putea oferi garantia proiectului.
Mentionez ca nu am fost intrebat de existenta autorizatiei de constructie pe care desi nu o am, consider ca nu mai este necesara, termenul de 3 ani fiind depasit de mult.
Va rog sa imi spuneti daca in urma refuzului meu de a se interveni asupra balconului, sunt supus riscului vreunei sanctiuni si/sau somatii de a taia balconul.
In cazul in care eu sunt in legalitate si nu pot primi nicio sanctiune/somatie, este fezabil scenariul in care ar pica tot proiectul iar asociatia de proprietari va primi amenda din partea primariei?
ynocentta
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Presupunerile dv nu au fundament juridic
Intrarea in legalitate a constructiei balconului poate fi dovedita numai cu documentele emise de catre serviciul urbanism din primarie
Este total eronata aprecierea dv ca o constructie edificata fara formalitati legale,dupa decaderea termenului de 3 ani devine automat constructie legala
Atat timp cat nu exista documente legale consemnate in cartea tehnica a imobilului rezulta ca balconul in discutie este executat fara autorizatie de constructie deci legal nu exista
latka
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Hai sa vedem cit de eronata e dilema balconului:
Legea 50/1991 actualizata
Art. 31
Dreptul de a constata contravențiile și de a aplica amenzile prevăzute la art. 26 se prescrie în termen de 3 ani de la data săvârșirii faptei.
Daca nu poti da amenzi inseamna ca nu e ilegal.Mai ales ca aceasta proprietate asa a fost cumparata. Asociatia stia cum arata proprietatea la momentul vinzarii (2012), pentru ca a trebuit sa elibereze o adeverinta.
Am observat ca titlul discutiei a fost actualizat de un admin. Multumesc pentru corectie.
Desi pare in continuare ambiguu daca sunt supus sau nu riscului unei sanctiuni, va multumesc pentru raspunsuri.
In continuare voi refuza orice interventie asupra extensiei balconului dar si asupra geamurilor (proprietate privata) in speranta ca voi gasi intelegere intr-un stadiu mai avansat al reabilitarii.
alexstaneci
Utilizator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Dumneavoastra nu aveti nici un act pentru acel balcon construit ilegal. Maxima clementa din partea justitiei este ca nu va amendeaza. Primaria insa poate sa va solicite intrarea in legalitate intr-un termen de XXX dupa care va pune sa il demolati, sau il demoleaza primaria si veti plati cea mai scumpa firma de demolari. Daca considerati ca aveti banii pentru obtinerea autorizarilor de la Primarie, incepeti demersurile, insa fiind spatiu comun, veti avea nevoie de semnaturile tuturor vecinilor, ceea ce ma indoiesc ca o sa obtineti vreodata. Ar fi cazul sa intelegeti ca ati luat cu japca ceva de la ceilalti si sa faceti pasul inapoi. Chiar daca nu l-ati construit dumneavoastra, nu exista nici un act care sa ateste ca l-ati cumparat .... Pe actele dumneavoastra figureaza un apartament fara acel balcon!
latka
Utilizator 3din 5 utilizatori consideră acest răspuns util
:) Mai ușor cu indignarea, ca ratați esențialul. Faceți un mic exercițiu de liniștire si recitiți toate postarile: apartamentul respectiv are balcon din dotare. Pus de constructor. Iar fostul proprietar i-a făcut o extensie. Și a fost cumpărat legal, pe acte figurează cu balcon. Primăria nu poate face nimic spre demolare, din moment ce s-a prescris posibilitatea constatării unei contravenții.