avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... puncte auto
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

puncte auto

Buna ziua! In urma cu 17 zile mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru depasire pe linie continua.
Am depus contestetie deoarece singura iesire din oras are 1 singura banda de mers, iar autovehiculul se deplasa cu 30km/h si cealalta banda era ocupata cu masini parcate de vanzare.
Am fost sa imi ridic permisul de conducere. La sectia de politie mi s-a spus ca in anul 2015 as fi acumulat punctele de penalizare si ca imi retine permisul.Am comunicat faptul ca nu am primit instiintare si a insistat sa predau permisul. dupa ce am spus ca doresc sa intru in audienta cu seful politiei mi s-a inmanat permisul de conducere cu mesajul "in 2 saptmani veti primi solicitarea".
In 4 ani de zile mentionez ca am mai fost oprit de politie pentru control de rutina insa nu am fost informat. Ce se poate face in acest moment, am citit diverse articole in care mi se spune ca la primul control daca sunt prins mi se ridica permisul, nu s-a intamplat asta.
Cel mai recent răspuns: catalinamirela , utilizator 10:10, 29 August 2019
Raspundeti ca sanctiunea s-a prescris, conform:

Art. 209 din HG 1391/2006
(1) La cumulul a cel puțin 15 puncte de penalizare, serviciul poliției rutiere din județul care are în evidență conducătorul de autovehicul comunică acestuia, în scris, în termen de 10 zile de la data constatării ultimei contravenții, hotărârea de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, precum și obligația de a se prezenta la sediul poliției rutiere, în termen de 5 zile de la primirea înștiințării scrise, pentru a preda permisul de conducere.

OG2/2001
Art. 14
(1) Executarea sancțiunilor contravenționale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenției nu a fost comunicat contravenientului în termen de cel mult două luni de la data aplicării sancțiunii.

Suspendarea permisului de conducere este o sanctiune contraventionala complementara conform art.96 alin. 3 din OUG195/2002.

Deci legiuitorul a impus un termen de 10 zile pentru aplicarea sanctiunii contraventionale complementare de suspendare permis, de la data ultimului PV de contraventie, prin care s-a realizat acel cumul de cel putin 15 puncte de penalizare, iar OG 2/2001 impune ca termenul maxim prin care contravenientului i se poate comunica acest lucru sa fie de maxim doua luni de la aplicarea sanctiunii, adica de la redactarea hotaririi de sanctionare pentru cumul de minim 15 puncte.
Ultima modificare: Miercuri, 28 August 2019
latka, utilizator
Mi s-a spus că prescripția se face in 5 ani.
Da, dar nu în cazul dvs. Am greșit în mesajul cu art 121 din OUG 195 /2002 cind vorbeam de prescripția la executare, care e, într-adevăr, de 5 ani, nu de 3, dar acel articol se refera la un PV deja comunicat în termen, care are o sancțiune principala-amenda și una complementară-suspendarea permisului. Doar în acel caz suspendarea permisului se prescrie când se prescrie și amenda, care prescriere, prin codul fiscal are un termen de 5 ani. Asa se întâmplă cu toate obligațiile fiscale.

Cazul dvs. nu se încadrează aici, ci la prescripția la executare în cazul necomunicarii în termen, care e de 2 luni.

Dacă politia spune ca e de 5 ani, mănâncă borș. Confunda prescripțiile. Spuneți-le sa citească art. 14 din OG2 /2001.

Sau scrieți-le cu toate explicațiile în amanuntime, fac o mare confuzie.

Puteți depune și plângere contravențională împotriva acelui document emis de IPJ, care decide o sancțiune contravențională, se încadrează cerințelor de a fi contestat în termenul de 15 zile ia judecătoria unde ați depus și cealaltă plângere, conform OG2 /2001,care tratează regimul juridic al tuturor contravențiilor.
Ultima modificare: Miercuri, 28 August 2019
latka, utilizator
De ce OG 2/2001 se aplica drept temei legal in acest caz,:

Art. 2
(1) Prin legi, ordonanțe sau hotărâri ale Guvernului se pot stabili și sancționa contravenții în toate domeniile de activitate.

OG 195/2002 si HG 1391/2006 se incadreaza la acest articol.

Articolul 5
(1) Sancțiunile contravenționale sunt principale și complementare.
(3) Sancțiunile contravenționale complementare sunt:
...........................
b) suspendarea sau anularea, după caz, a avizului, acordului sau a autorizației de exercitare a unei activități;

[ link extern ]
Multumesc mult pentru ajutor. Astăzi am programată audienta cu șeful lor si voi expune toate aceste probleme. Va voi transmite ce am reusit sa rezolv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptie suspendare permis romi_codrean romi_codrean salut as vrea sa aflu pareri in urmatoarea speta cu care se confrunta un coleg in mai 2007 a fost surpris in timp ce circula in localitate cu 104 km/h adica ... (vezi toată discuția)
Cand se prescrie sanctiunea aplicata unei contraventii? Alex13e Alex13e Am contestat un proces verbal prin cara mi se suspenda dreptul de a conduce autovechicule. Au trecut 9 luni de la intocmirea procesului verbal si cred ca am ... (vezi toată discuția)
Prescriptie, proces verbal contraventie circulatie costi1 costi1 Stimati colegi, Am o speta f interesanta, si anume, in luna februarie 2006 am fost prins de aparatul radar cu viteza de 118 km/h in localitate, ... (vezi toată discuția)