avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

preaviz

Buna ziua. am intrebare si anume;este vorba de un accident de munca care nu s a declarat in anul 2013 in urma caruia am facut tulburare anxios depresiva care a revenit dupa anumite perioade de timp in care am mers la servici si am fost supusa stresului si solictarii neuropsihice pana am ajuns la depresie severa ai incapacitate neuropsihica de munca ,de la aceste depresii nu au trecut 3 ani si medicul de medicina muncii mi a dat fisa de aptitudini fara solicitare neuropsihica.as putea sa actionez in instanta firma pentru acest lucru?
O alta intrebare :ultimele 3 luni am fost in concediu medical 86 de zile ,dupa terminarea concediului am solicitat incetarea CIM cf art 61 lit c din CM .mi s-a dat o perioada de preaviz de 20 de zile in conditiile in care in perioada concediului medical am primit de la medicina muncii fisa cu incapacitate temporara de munca,este corect?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:02, 2 Octombrie 2024
Nu trebuie sa intrebati la ITM. Depuneti o sesizare scrisa cu nr. de inregistrare/ data in care furnizati date despre producerea evenimentului de care amintiti. Anexati documente care va sustin punctul de vedere. Nominalizati lucratori care au cunostinta de evenimentul produs.
Legat de "beneficiile" amintite. Nu exista un articol de lege care sa va permita sa renuntati.
HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor mentioneaza:
-ART. 9 (1) În sensul prezentei hotărâri, aptitudinea în muncă reprezintă capacitatea lucrătorului din punct de vedere medical de a desfăşura activitatea la locul de muncă în profesia/ funcţia pentru care se solicită examenul medical.
(2) Pentru stabilirea aptitudinii în muncă, medicul specialist de medicina muncii poate solicita şi alte investigaţii şi examene medicale de specialitate, suplimentare celor prevăzute la art. 8.
Medicul a considerat ca are suficiente informatii medicale mentionate in dosarul dvs. medical, motiv pentru care nu a solicitat alte investigatii medicale.
-ART. 11 (1) Inaptitudinea temporară în muncă, în sensul prezentei hotărâri, reprezintă incapacitatea medicală a lucrătorului de a desfăşura activitatea la locul de muncă în profesia/ funcţia pentru care se solicită examenul medical privind aptitudinea în muncă, până la reevaluarea sănătăţii de către medicul de medicina muncii.
(2) În situaţia în care lucrătorul se află temporar, din cauza unei boli, în situaţia de incapacitate medicală privind desfăşurarea activităţii la locul de muncă în profesia/ funcţia pentru care se solicită examenul medical de medicina muncii, medicul de medicina muncii stabileşte inaptitudinea temporară până la dispariţia cauzei medicale, iar în fişa de aptitudine - anexa nr. 5, avizul medical va fi "inapt temporar".
Pe perioada inaptitudinii in munca pentru locul de munca/ postul de lucru/ meseria prestata in momentul examinarii medicale, angajatorul daca dispune de alte locuri de munca vi le poate oferi cu conditia sa primiti "apt" de la medicul de medicina muncii pentru acest loc de munca.
Pentru boala profesionala trebuiesc indeplinite conditiile mentionate in Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art.5 În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următorul înţeles:
h) boală profesională - afecţiunea care se produce ca urmare a exercitării unei meserii sau profesii, cauzată de agenţi nocivi fizici, chimici sau biologici caracteristici locului de muncă, precum şi de suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului, în procesul de muncă;
In plus, afectiunea trebuie sa fie nominalizata in HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-anexa 22 Tabelul bolilor profesionale cu declarare obligatorie.
Ionut.ion a scris:

Eu asa stiu, ca poti renunta la unele "beneficii".
Daca mai aveti trei zile din preaviz..., eu zic sa mergeti in continuare...


Rog sa postati textul de lege care dispune ca un salariat poate renunta la preaviz?
Ultima modificare: Miercuri, 21 August 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic
Nu cred ca exista unul dar stiu ca poti renunta la unele "beneficii" daca ai altele ce te ajuta mai mult
Scuze ca citez* mesajul, sunt pe telefon si nu am butonul "Raspunde"
Daca nu exista articol de lege, de unde stiti ca se poate renunta la anumite "beneficii" ?
Din pacate, ar trebui sa ne bazăm pe argumente solide cand postam.

In cazul concedierii nu exista posibilitatea renunțării la preaviz de către salariat..In schimb, asa cum se regăsește în practică, unii angajatori pot decide ca pe durata preavizului sa nu fie necesara prezenta salariatului la munca fara sa-i fie afectat salariul.

Art. 38. C.mun.
Salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.
Ultima modificare: Miercuri, 21 August 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Examen medicina muncii-rezultat negativ luizaioana_luizaioana luizaioana_luizaioana Buna ziua. Am si eu o intrebare referitoare la examenul de medicina muncii. Ce se intampla cand in urma examenului anual medicul spune despre un angajat ca nu ... (vezi toată discuția)
Pot fi declarat inapt de munca condiționat?!buna ziua ! lucrez în comerț în market,mă puteți ajuta va ... Lavinia1307 Lavinia1307 Buna ziua ! Lucrez în comerț în market,mă puteți ajuta va rog?! Cu un diagnostic dorsalgie joasa 653-M54-4,pot fi declarata inaptă de muncă,de către ... (vezi toată discuția)
Concediere inaptitudine medicala zxz19 zxz19 Buna seara Care sunt pasii de urmat pt a concedia pt inaptitudine ( dupa ce avem fisa de aptitudine de la medicina muncii cu precizarea ca angajatul e ... (vezi toată discuția)