avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

preaviz

Buna ziua. am intrebare si anume;este vorba de un accident de munca care nu s a declarat in anul 2013 in urma caruia am facut tulburare anxios depresiva care a revenit dupa anumite perioade de timp in care am mers la servici si am fost supusa stresului si solictarii neuropsihice pana am ajuns la depresie severa ai incapacitate neuropsihica de munca ,de la aceste depresii nu au trecut 3 ani si medicul de medicina muncii mi a dat fisa de aptitudini fara solicitare neuropsihica.as putea sa actionez in instanta firma pentru acest lucru?
O alta intrebare :ultimele 3 luni am fost in concediu medical 86 de zile ,dupa terminarea concediului am solicitat incetarea CIM cf art 61 lit c din CM .mi s-a dat o perioada de preaviz de 20 de zile in conditiile in care in perioada concediului medical am primit de la medicina muncii fisa cu incapacitate temporara de munca,este corect?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:02, 2 Octombrie 2024
Adica la art.61 lit C expertiza medicală care este ? Medicina munci te declară inapt cu recomandări..și expertiza medicală. După declararea bolii profesionale ești trimis la expertiza medicală dar firma îți înmânează concedierea cu art 61 lit C. Este corect sau nu ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 61 C.mun.
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
....
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
....

În cazul în care concedierea se dispune pentru motivele prevăzute la art. 61 lit. c) şi d) C.mun., precum şi în cazul în care contractul individual de muncă a încetat de drept în temeiul art. 56 lit. e , angajatorul are obligaţia de a-i propune salariatului alte locuri de muncă vacante în unitate, compatibile cu pregătirea profesională sau, după caz, cu capacitatea de muncă stabilită de medicul de medicină a muncii.

In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante, acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
Asta este problema, în urma controlului de catre DSP am fost reevaloata de catre medicina munci și declarată INAPT. Adică toate documentele medicale doamna doctor le avea dun luna Aprilie . Atunci am primit Apt Condiționat. Acum cu aceleași acte am primit INAPT . Cu recomandare spre expertiza medicală și fără expunere la noxe toxice, evitarea efortului cu mâna dr și altele. Sunt trecuta INAPT pe perioada de 1 lună 17-09-2024/16-10-2024 după trebuie să mă prezint la medicina munci pentru controlul medical. Dar în timpul asta firma ma înștiințat cu concedierea art.61 lit C. Eu nu am fost deacord și am primit pe posta decizia. Eu acum aștept decizia expertizei medicale. Doamna doctor a spus ca firma nu are voie sa îmi desfacă contractul de muncă ,deoarece sunt declarată INAPT pe 1 lună. Și nu sunt deacord cu decizia lor : Eu acolo m-am îmbolnăvit și nu mi-au fost prezentate locuriile de muncă cum spune legea. Acum trebuie sa mă adresez instanței de judecată . Țin să menționez că sunt singura intretinatoare a familiei cu 2 copii în facultate și văduvă. Instituțiile publice în situația mea spun ca firma nu are voie sa îmi desfacă contractul de muncă și atit mai departe nu știu ce să mă sfătuiască.
Daca ati primit decizia de concediere o puteti contesta in instanta , la Tribunalul in raza caruia domiciliati ..aveti termen 45 de zile de la data comunicarii deciziei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Examen medicina muncii-rezultat negativ luizaioana_luizaioana luizaioana_luizaioana Buna ziua. Am si eu o intrebare referitoare la examenul de medicina muncii. Ce se intampla cand in urma examenului anual medicul spune despre un angajat ca nu ... (vezi toată discuția)
Pot fi declarat inapt de munca condiționat?!buna ziua ! lucrez în comerț în market,mă puteți ajuta va ... Lavinia1307 Lavinia1307 Buna ziua ! Lucrez în comerț în market,mă puteți ajuta va rog?! Cu un diagnostic dorsalgie joasa 653-M54-4,pot fi declarata inaptă de muncă,de către ... (vezi toată discuția)
Concediere inaptitudine medicala zxz19 zxz19 Buna seara Care sunt pasii de urmat pt a concedia pt inaptitudine ( dupa ce avem fisa de aptitudine de la medicina muncii cu precizarea ca angajatul e ... (vezi toată discuția)