avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 962 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acte de la fostul angajator /fluturaș de salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acte de la fostul angajator /fluturaș de salariu

Bună ziua!
Aș vrea să cer fostului angajator fișa postului, regulamentul intern, precum și modul în care a fost calculată suma acordată la lichidare, eventual un fluturas de salariu, sau cum s-o numi...Nu am o vechime mare in firmă, inteleg că de obicei nu se dă acel fluturas de salariu,doar că eu nu cred că am primit cât trebuia până acum și aș vrea să verific modul lor de calcul. Mentionez și faptul că nu am primit până acum nici un exemplar din fișa postului sau din regulament. Nu mi s-a făcut nici protectia muncii, nici medicina muncii. Eu tocmai am plecat din firmă, dar totusi societatea poate fi sancționată pentru lipsa acestora ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:09, 27 August 2019
Cand ati plecat din societate si cand ati inceput activitatea la aceasta ?
Am început pe 9 iulie, am terminat-o pe 21 august.
1. HG 905/2017
art.7
.....
(3) La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligati sa ii elibereze acestuia copii ale documentelor existente in dosarul personal, in termen de 15 zile lucratoare de la data solicitarii.
(4) Documentele sunt eliberate in copie certificata pentru conformitate cu originalul de catre reprezentantul legal al angajatorului sau de persoana imputernicita de angajator.
(5) La incetarea activitatii salariatului, angajatorii au obligatia sa ii elibereze acestuia o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, precum si un extras din registru.
(6) La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligati sa ii elibereze acestuia un extras din registru, datat si certificat pentru conformitate, sau o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, astfel cum rezulta din registru si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
.....

2. Regulamentul intern se aduce la cunoştinţă salariaţilor prin grija angajatorului şi îşi produce efectele faţă de salariaţi din momentul încunoştinţării acestora.
Legislatia nu prevede sanctionarea angajatorului care nu elibereaza copii de pe Reg. Intern.

3. Lipsa instruirii SSM poate fi sanctionata de catre ITM.

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Deci să înțeleg că pot solicita inclusiv eliberarea fluturașului de salariu, sau ceva care să îmi arate clar modul de calcul? Cum aș putea formula această cerere? De asemenea, pentru perioada lucrată, atât de scurtă, de cate zile de concediu aș fi beneficiat, 1-2 ?
1. Pentru CO, cate zile aveati mentionate in contractul individual de munca ?

2. " Nu există o prevedere expresă în lege privind obligativitatea eliberării fluturaşului de salariu de către angajator. Acesta este mai degrabă un document ce vine în sprijinul angajatului, pentru a vedea şi înţelege exact de ce a primit suma de bani în cauză, cât reprezintă contribuţii şi impozite colectate de stat, alte reţineri operate etc..

Pe scurt, fluturaşul de salariu nu este obligatoriu, dar este foarte util pentru angajatul care va înţelege mai bine veniturile sale, contribuind de asemenea la transparenţa datelor şi buna comunicare angajator-salariat."
[ link extern ] /

Alte discuții în legătură

Concediu fara plata roxanad29 roxanad29 In cazul in care o pers este in concediu fara plata, angajatorul poate refuza sa ii completeze adeverinta de venit? Unde se reflecta acest lucru(fluturas, ... (vezi toată discuția)
Care sunt documentele pe care un angajator are obligatia sa le emita la incetarea contractului individual de munca?. mihai1667 mihai1667 Am plecat din firma la care lucram cu art 55 litera b,prin acordul partilor.. Departamentul Resurse Umane mi-a oferit doar 2 documente:decizia de incetare ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, va rog frumos sa ma ajutați cu actele pe care angajatorul ... mcalugarita mcalugarita Bună ziua, Va rog frumos sa ma ajutați cu actele pe care angajatorul este obligat sa mi le elibereze la încetarea CIM. Menționez ca contractul de munca ... (vezi toată discuția)