avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum putem înmatricula mașina pe care i-am ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum putem înmatricula mașina pe care i-am cumpărat-o fiicei noastre fără să fie nevoie de semnătura fostului ei soț?

Din ianuarie 2019 fiica mea s-a despartit in fapt de sotul ei dar a depus actele de divort la notar pe data de 19,08.2019. In luna iunie 2019 eu si sotul meu i-am cumparat o masina fiicei. Cand a fost la SPIT sa inmatriculeze masina i s-a spus ca dupa divort va trebui sa semneze si fostul sot pentru trecerea masinii pe numele de dupa divort. Cum putem inmatricula masina fara sa fie nevoie de semnatura fostului ei sot avand in vedere ca donatorul de fonduri este sotul meu.
Ultima modificare: Luni, 9 Septembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Adrian Sulea , Consultant credite si finantari 17:07, 13 Septembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sa stiti ca pot fi 2 prorpietari pe o masina. Eu sunt coproprietar cu sotia mea. Sotia mea este titular sa zicem asa si la rubrica mentiuni din certificat este scris "coproprietar" . Fara sa apara si numele meu. Cam ciudat dar asa sta situatia in cazul meu.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
E adevărat că autoturismele de regulă se înmatriculeaza doar pe numele unei persoane. Probabil pentru că cei de la Poliție să nu își bată capul.
Însă asta nu înseamnă că imobilul nu este bun comun.
Dacă se dorește vânzarea, va fi necesar acordul ambilor soti.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
este vb de un bun mobil, nu e necesar acordul sotului pt vanzare, iar in afara de asta in caz de nevoie, poate dovedi ca e bun propriu.
Oricum, nu despre asta e vb in topic, nu vrea sa vanda. Sa schimbe apoi numele din talon, nu inseamna ca o vinde.
Art. 346: Actele de înstrăinare şi de grevare
(1) Actele de înstrăinare sau de grevare cu drepturi reale având ca obiect bunurile comune nu pot fi încheiate decât cu acordul ambilor soţi.
(2) Cu toate acestea, oricare dintre soţi poate dispune singur, cu titlu oneros, de bunurile mobile comune a căror înstrăinare nu este supusă, potrivit legii, anumitor formalităţi de publicitate. Dispoziţiile art. 345 alin. (4) rămân aplicabile.
(3) Sunt, de asemenea, exceptate de la prevederile alin. (1) darurile obişnuite.

art 385
(1) În cazul divorţului, regimul matrimonial încetează între soţi la data introducerii cererii de divorţ.
(2) Cu toate acestea, oricare dintre soţi sau amândoi, împreună, în cazul divorţului prin acordul lor, pot cere instanţei de divorţ să constate că regimul matrimonial a încetat de la data separaţiei în fapt.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Septembrie 2019
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă nu ați înmatriculat inca masina ,iar fata dumneavoastra nu si-a schimbat inca numele din CI ,faceti contract de vanzare-cumparare intre dumneavoastra si ea,mergeți la puneti viză de la taxe-impozite si o înmatriculat pe numele dumneavoastra.Este foarte simplu


fabi_arina a scris:

Cred ca nu am explicat destul de bine situatia, Fiica mea a fost la SPIT sa declare masina factura fiind emisa pe numele ei dupa casatorie. A intrebat-o pe d-na de la ghiseu daca atunci cand isi va schimba numele dupa divort va trebui sa schimbe si actele masinii pe noul nume si daca va putea face acest lucru fara semnatura sotului. Dna de la ghiseu i-a spus ca daca masina a fost cumparata inainte de pronuntarea divortului este bun comun si va trebui si semnatura fostului sot,

Liliana Gradinaru a scris:

Depinde cum anume s-a cumparat. Oricum ar fi, nu prea inteleg excat care este problema si cine anume i-a spus asa ceva, pentru ca in Romania nu poti inregistra 2 proprietari pe o masina. Asadar trebuie sa fie doar unul. Care e fiica dv.
De aceea nu inteleg problema, concret.



Multumesc mult !

Alte discuții în legătură

Proprietate... coproprietar missytica44 missytica44 Daca am cumparat o masina in timpul casatoriei, masina a fost inscrisa pe numele sotului; in urma divortului, masina ramanand pe numele lui,(dupa 9 ani)... ... (vezi toată discuția)
Acte auto in urma divortului anamariaholban anamariaholban Buna ziua, Fiti amabili, am divortat la notar in urma cu 1 saptamana...iar impreuna cu fostul sot am hotarat sa ramana autoturismul la mine. nu am facut ... (vezi toată discuția)
Situatie auto vandut fara acte, proprietar decedat Anemescu Anemescu Bună ziua! Am următoarea problemă: În 2006, fiind căsătorită cu soțul meu, am cumpărat un autoturism pe care l-a înmatriculat pe numele lui. În ... (vezi toată discuția)