avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Unul din trei copii dorește să-i facă mamei o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Unul din trei copii dorește să-i facă mamei o casă. Cum se poate asigura că după decesul acesteia va fi singurul moștenitor al imobilului respectiv?

Buna ziua, am sa trec direct la subiect
Mama propietar unic in viata
Fiica 1 (cu un copil abandonat la nastere dar crescut de Mama + 2 copii care locuiesc cu Copil 1)
Fiica 2 (sustine financiar mama si copilul abandonat)
Baiat 3

Mama detine la ora actuala un teren cu o casa din pamant deteriorata total, la ora actuala se locuieste intr-o camera improvizata.
Fiiica 2 doreste sa construiasca o casa pe terenul respectiv pentru mama ei.
Baiat 3 nici o implicare. (eventual sa primeasca bani)
Fiica 2 a platit pana acum in ultimii 15 ani tot ceea ce tine de impozit, electricitate, si mancarea zilnica pentru cei doi (mama si copil abandonat) pe o parte din plati are chitante dovezi cum a platit pe cea mai mare parte nu are nici o dovada, numai cuvantul mamei .
Fiica 2 doreste sa construiasca o casa pentur mama ei, dar in urmatoarele conditii, sa fie unic mostenitor al proprietatii respective.
Dupa anumite discutii:
Fiica 1 “cedeaza” Doneaza partea ei de mostenire fara nici o pretentie
Baiat 3 “cedeaza’ Doneaza, vinde partea lui de mostenire pentru o suma infima de bani.
Intrebarii:
1. Atata timp cat este mama in viata se poate face la notar un act legal de “cedare” Donatie vanzare a dreptului de mostenitor, “care sa nu mai poata fi atacat ulterior dupa moarte mamei,” prin care fiica 2 sa mosteneasca toata propietatea?
2. Pot ulterior sa se razgandeasca Fiica1 si Baiat 3 asupra drepturilor de mostenire?
3. Copil abandonat crescut de “Mama” are drept de mostenire? Dar ceillalti copii ai “Fiica 1” au drept de mostenire?
Ultima modificare: Joi, 5 Septembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Pactele asupra unei succesiuni nedeschise (succesiunea fiind deschisa prin moarte) sunt nule.

Asadar, pana la decesul mamei, niciunul dintre cei doi copii nu are drept de mostenire.

Transferul dreptului de proprietate opereaza prin vanzare, donatie ,ori contract de intretinere, in functie de vointa partilor semnatare.

@raluk0207
prin suma modica m-am gandint la cel mai mic pret al pietei pentru zona respectiva exemplu (daca in zona se vinde terenul intre 10 si 15 euro metru patrat sa fie platit minimul adica 10 euro) si ulterior dupa ani de zile sa nu vina sa zica apoi fartii ca se putea vine de 13 euro metru patrat.

Sa fie foarte clar am intrebat ce se poate face LEGAL, NU am intrebat cum pot sa fraieresc pe altcineva nu m-am gandit nici o clipa la sarlatanie....

Dar dupa cum este descrisa interpretata leagea, legea in sine este o sarlatanie, iti da dreptul sa beneficiezi de ceva fara a avea nici un merit doar prin simplu fat ca te-ai nascut din aceeasi mama sau tata. Dar tu nu ai intrebat acele 2 persoane in viata ta daca vor un pahar de apa. Dreptul de a mosteni pe cineva dupa parerea mea ar trebuii sa se castige, in sensul sa lucrezi pentru acel drept.


daca se incheie contract de intretinere intre mama si fiica 2, atunci ceilalti frati nu mai au drept de mostenire, mai pot ataca acel contract ??

@ CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA"
Intrebarea este urmatoare care dintre cele 3 variante nu mai poate fi atacata ulterior.

Vanzare - cumparea (la minimul pretului pietei de la ora acutala in zona respectiva binenteles facut o evaluare legala a terenului)

Donatie, din cate am inteles se poate ataca ulterior

Contract de intretinere - se poate ataca sau nu, ulterior dupa moartea mamei ???

-cocancl, vă rog să apăsați pe Răspunde, nu pe Citează, când vreți să publicați un nou mesaj. Mulțumesc-
Ultima modificare: Joi, 5 Septembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pretul real, nu inseamna sa fie pretul pietei, poate fi si un pret mai mic, dat fiind ca sunteti rude. Inseamna sa nu fie derizoriu, sa nu va vanda pe 1 leu / m2 cand pretul e de 20 de euro/m. E important sa puteti face dovada platii pretului in cazul unui proces in viitor cu fratii, plus ca peste 45000 de lei, plata trebuie facuta prin banca.

Aveti si varianta sa faceti un contract cu mama de superficie, practic sa construiti casa dvs pe terenul ei. Apoi, va poate vinde terenul la schimb cu dreptul de abitatie viager pe casa sau parte din casa.
Nu ma pricep, nu stiu daca nu cumva de acum va poate ceda terenul, plata sa fie acest drept de abitatie constituit pe casa cand va fi gata.

Oricum, stati linistita ca variante sunt, important e sa stiti ce vreti exact, mergeti sa va sfatuiti cu un avocat.
Ultima modificare: Joi, 5 Septembrie 2019
gi-jane2, moderator
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este o sarlatanie vizavi de ceilalti copii. Pe principiul: vreau sa fac un act cu mama, iar tu sa nu imi poti face nimic.
Legea este foarte corecta asa cum este. Principiul paharului cu apa, imbie orice neavenit de pe strada, la linguseli spre a obtine o mostenire, in defavoarea copiilor.
Orice act de pe lumea asta poate fi atacat. Sansele de reusita sunt discutabile, in functie de intentia partilor, de executarea obligatiilor, de dovezi, de inscrisuri, de felul in care a fost redactat etc etc
Nu exista un act care sa impiedice un cetatean sa se adreseze instantei.

-Vă rog nu mai citați în întregime mesajele cărora le răspundeți, se îngreunează mult citirea topicului. Mulțumesc-
Ultima modificare: Joi, 5 Septembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca fiica 2 doreste sa ridice imobilul din fonduri proprii, poate merge pe varianta propusa de gi-jane2...

Alte discuții în legătură

Mostenire nepot Hallen Hallen Mama sotiei mele a fost casatorita de doua ori. Din prima casatorie a rezultat un baiat si din a doua o fata ( sotia mea ). Baiatul, fratele vitreg al sotiei ... (vezi toată discuția)
Dreptul de mostenire imobil alice.elena60 alice.elena60 Buna seara! Cu respect rog un raspuns.Situatia este urmatoarea:exista o batrana cu un apartament. Are 2 copii,iar unul dintre copii are un baiat.Deci batrana ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! am un apartament proprietate personală si doresc ... 2NAEL 2NAEL Bună ziua! Am un apartament proprietate personală si doresc să mă recăsătoresc. Apartamentul vreau să rămană moștenire fiicei mele din prima ... (vezi toată discuția)