avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Copilul luat de către mama în afara tarii fără ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Copilul luat de către mama în afara tarii fără înștiințarea mea

Bună ziua,

Va rog dacă se poate sa ma ajutați cu o problema. Eu sunt divorțat de 1an și 7bluni având cu fosta un copil în vârstă de 6 ani. Copilul a început grupa 0 în România pe data de 09.09.19 iar în data de ieri 11.09.19 mama copilului dacă o pot numi asa a venit la școală, a luat copilul și a plecat cu el în Germania unde are domiciliul provizoriu și unde lucrează și în prezent. Normal eu cred ca trebuia sa fiu anunțat de către mama și de către învățător ca vrea sa îl retragă de la școală dar fără acordul meu în nici un caz asa consider. Am primit mesaj pe 11.09 ca ea este în Germania cu copilul și ca l a înscris la o forma de învățământ. Noi doi făcând o împuternicire unul celuilalt pentru a efectua călătorii cu copilul în Germania doar pentru călătorii nu ptr schimbarea domiciliului. Eu sunt în Germania la munca de 2 luni ce pot face în privința asta sa pot aduce copilul în tara în România și ce pași sunt de urmat pentru a deschide o acțiune la divort
Cel mai recent răspuns: When , utilizator 13:09, 15 Septembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
La 2 octombrie 2015 Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a dezbătut şi aprobat Rezoluţia 2079 (2015) privind „Egalitatea şi autoritatea părintească comună: rolul taţilor”. Ea propune măsuri pentru a promova egalitatea între bărbați și femei în exercitarea autorităţii părintești comune, inclusiv în cazurile de separare și divorț.
În acest context, atât obligaţiile, cât şi drepturile părinţilor sunt egale. Mai mult, se recomandă petrecerea de timp egal al fiecărui părinte din familia despărţită cu copilul, pentru binele copilului.
Romania fiind parte a UE, respectă rezoluţia C.E.., deci nu se pune problema lipsei drepturilor taţilor, ar fi o crasă discriminare.Dimpotrivă, eu constat că mulţi părinţi nerezidenţi sunt discriminaţi pozitiv.Argumentez: dacă părintele nerezident nu plăteşte pensia alimentară, fiindcă se dă întreţinut(ă), fără ocupaţie, nu păţeşte nimic; dacă acelaşi nu respectă programul de relaţii personale, la fel, nu păţeşte nimic, e dreptul lui, dacă vrea, merge la copil, dacă nu vrea, asta e! În contrast cu acest aspect, părintele la care locuieşte copilul trebuie să-i asigure casă, masă, haine, ATENŢIE, PREOCUPARE, transport, etc., şi să fie la cheremul părintelui cu drept la relaţii personale, chiar şi după 8 ani de absenţă a acestuia. Şi dacă copilul e slab, e de vină că nu-l hrăneşte, dacă e gras, de ce e gras, dacă are note proaste, de ce nu s-a ocupat de copil, dacă sparge un geam, tot rezidentul nu a educat ca lumea copilul! Curată egalitate!
Vedeţi dvs. cum pune problema userul:EL nu e cu copilul, lucrează în afara ţării, dar nu este de acord nici ca acel copil să fie cu mama , în afara ţării, doreşte ca minorul să fie crescut de rudele din ţară.Este păcat că situaţia din ţară dezbină familii şi lasă copii "orfani" de unul sau ambii părinţi.Şi mai cred că fiecare din cei doi părinţi vrea binele copilului.
Ultima modificare: Vineri, 13 Septembrie 2019
Martonze, utilizator
Martonze, cred ca nu ați citit bine postările inițiatorului topicului tinand cont ca e tata.
Va place sau nu întrebarea e simpla, poate profita de acordul de a călători pentru a se muta cu minorul? E legal asa ceva? Iar răspunsul este ca nu. End of story.
Am fost ieri la politie sa fac o plângere, dar nu am rezolvat nimic. A sunat polițistul pe fosta soție, aceasta neștiind limba a vorbit prietenul/amantul sau ce era și cunoștea foarte bine limba si i a spus ca totul este în regula dpdv legal copilul a fost deja înregistrat în Germania urmând ca de luni acum sa și înceapă grădinița sau școală nu știu exact ca nu vrea sa vb cu mine îmi spune ca totul se face prin avocați,si i a mai spus polițistului ca ea are custodia copilului,dar nu înțeleg cum ca exista o hotărâre judecătorească în care specifica clar domiciliul copilului la mama dar în România, un program de vizita pentru mine și ca custodia este comuna.

Întrebarea mea este acum cum oare are ia custodia deplina din moment ce pe hotărâre este comuna? Și cum sa retragă copilul de la o forță de învățământ fără sa fiu anunțat și cum sa ii mute copilului domiciliul în Germania asta nu înțeleg și nu știu cum sa fac, urmează sa caut un avocat și în Germania dar am înțeles ca este foarte foarte scump, și o sa am nevoi și de un traducător, acte legalizate etc etc asta ar însemna că eu sa am o valiză de bnbani în momentul asta.

Deci țin sa mai spun odată ca declarația care ne am făcut o reciproc este sa efectueze fiecare părinte călătorii în Germania nu altceva. Ea l a scos legal... Acum parte cu retrasul de la școală și schimbarea domiciliului în Germania nu știu cum este ce pot face eu în privința asta.

When a scris:

Martonze, cred ca nu ați citit bine postările inițiatorului topicului tinand cont ca e tata.
Va place sau nu întrebarea e simpla, poate profita de acordul de a călători pentru a se muta cu minorul? E legal asa ceva? Iar răspunsul este ca nu. End of story.

Cu certitudine mutarea copilului dintr-o tara in alta, folosindu-te de acord de vacanta sau de deplasari multiple, fara acordul ambilor parinti, reprezinta rapire.
Acum, cred ca in cazul dvs sunt cateva nuante:
1, Din intelegerea mea dvs, AMANDOI parintii, va aflati acum in aceiasi tara: Germania, in care a venit si copilul. Prin urmare nu e ca si cand dvs nu mai aveti acces la copil.
2. Nu cunosc amanuntele privitoare la de cat timp are mama domiciliul in Germania si de cat timp dvs si daca copilul a mai fost cu unul dintre dvs sau cu ambii, chiar daca nu impreuna dvs doi, aflat pe teritoriul Germaniei.
O alta intrebare ar fi, dincolo de legalitatea/ilegalitatea acestei deplasari: Dpdv al dvs unde i-ar fi mai bine copilului, in Ro sau in Germania? Si care e interesul dvs, sa fiti in aceiasi tara cu copilul dvs sau sa o intoarceti pe mama cu copilul in Ro, chiar daca asta pentru relatia parinte-copil nu e tocmai bine?
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Septembrie 2019
proastasatului, utilizator
When, înainte de a comenta, citiţi cu atenţie legile şi postarea tatălui.
Mama a ieşit legal cu copilul din ţară. Domiciliul copilului e la mama.Nu ştim dacă în sentinţă se specifică explicit localitatea, str., numărul, etc. a locuinţei mamei, dacă nu, e greşeala fatală. La fel, retragerea copilului de la şcoală e legal şi nu e, depinde din ce punct de vedere privim, Legea 272/2004 scrie undeva de acordul ambilor părinţi, dar mai jos scrie că părintele la care locuieşte copilul ia hotărâri curente, în absenţa celuilalt.Bonus: nu se prevăd sancţiuni! Faptul că mama are autoritate părintească comună nu înseamnă că nu are autoritate părintească, nu ştiu cum sunt privite aceste aspecte în Germania.
Mie personal mi se pare că acest tată a fost păcălit inteligent şi dacă insistă, îl aşteaptă ani de procese, bani şi timp cheltuit, cu finalitate incertă. Este doar o părere.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Septembrie 2019
Martonze, utilizator

Alte discuții în legătură

Custodie comuna In urma unui divirt , printr-o tranzactie cel mic in varsta de 4 ani a ramas la mine (tata) iar fetita in varsta de 10 ani la mama.custodia este comuna. Am fos ... (vezi toată discuția)
Stabilirea domiciliului minorului, în străinătate User2017 User2017 Buna seara! Din august 2017 locuiesc împreună cu băiatul meu, acum în vârstă de 8 ani, în Germania. In iulie, anul acesta, ii expira pașaportul si ... (vezi toată discuția)
Custodie minor Alexandrucls320 Alexandrucls320 Buna seara ....cu mult respect as dorii sa aflu daca se poate cateva informatii importante in care sunt implicat ....Sunt in proces cu ex concubina mea pentru ... (vezi toată discuția)