avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contract prestari servicii ocazionale cu persoana ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contract prestari servicii ocazionale cu persoana fizica

Buna ziua,

Este legal sau nu ca o asociatie de proprietari sa incheie cu o persoana fizica un contract de prestari servicii pentru o lucrare ocazionala? Un exemplu este operatia de curatare a spatiului verde (sapat) ce se executa ocazional - 1 data pe an.
[ link extern ]

Unii spun ca asociatiile de proprietari trebuie sa lucreze numai cu firme autorizate, dar stim cu totii ca pentru unele lucrari nu exista efectiv executanti persoane juridice. Mai mult - de ce o firma poate colabora cu zilieri (ma gandesc aici la cei din agricultura), iar o asociatie de proprietari nu?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: marcel.damaschin , utilizator 14:06, 9 Ianuarie 2020
Poate va convinge alin (2) al pct 34 cap X titlul IV din NA a CF aprobate prin HG 1/2016:

În veniturile din activitățile prevăzute la art. 114 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal sunt cuprinse veniturile realizate de contribuabilii care nu sunt înregistrați fiscal potrivit legislației în materie și care desfășoară activități de producție, comerț, prestări de servicii, profesii liberale, din drepturi de proprietate intelectuală, precum și venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, fără a avea caracter de continuitate și pentru care nu sunt aplicabile prevederile cap. II "Venituri din activități independente" și cap. VII "Venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură" din titlul IV al Codului fiscal.
Ok. Scuze...indaratnicia. Apreciez profesionalismul replicilor dv. Sa zicem, ca ar "merge" un contract cu 1,2,3 persoane pt o lucrare, cu retinerea la sursa a impozitului pe venit. Obligatia mea ca societate se termina aici? In rest? Este treaba lui/lor? CAS, CASS, CAM, protectia muncii, etc? Concret, si de asta am si aruncat piatra: La mine/noi si la multe societati, avem de executat anumite lucrari ocazionale si de mica anvergura, de constructii/amenajari, ce excepteaza autorizarea. Un contract cu o firma m-ar costa evident, mult mai mult decat un "meserias" cu echipa lui, sa zicem. In opinia dv, este perfect legal si nu am nicio responsabilitate, decat retinerea impozitului pe venit in baza unui stat de plata si a contractului, evident. Si, ce fel de contract? Cu ce clauze? Unde se incadreaza in Codul Civil? Stima.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Astfel de contracte de prestari servicii (CPS) se incadreaza in Codul Civil, Titlul IX, Cap III (eventual Cap VI).

Beneficiarul retine si vireaza doar imp pe venit de 10% (art 115 CF). Nu se retin si nu se vireaza restul dărilor prevazute la CIM (nici de catre beneficiar nici de catre furnizor). Nu se face protectia muncii pt ca nu e 'munca' (prestatie conf Codului Muncii), e o 'prestare de serviciu' conf CC.
Beneficiarul depune D100 dupa retinerea la sursa si D205 la inceputul anului urmator.

Nu va sfatuiesc sa executati amenajari/constructii pe contract de prestari serv cu pers fizice. E greu de dovedit lipsa continuitatii si ca nu e o activitate independenta pentru meserias. E prea cusut cu ata alba, mai cu seama cu mai multe persoane.
Ca sa nu fie o activitate independenta, din contract si din prestatia efectiva nu trebuie sa reiasa ca se indeplinesc mai mult de 3 dintre conditiile de la pct 3 art 7 CF.

Mai degraba cautati meseriasi care si-au facut SRL-uri proprii si sunt neplatitori de TVA. Nu v-ar costa prea mult comparativ cu un CPS.
Respect! Si ultima, daca-mi permiteti? "Aia" nu-i problema lui/lor? Eu, nu procedez legal?
Ei, daca nu v-am convins, lucrati la negru, dar o sa aveti probleme, discutii si probabil ca nici cenzorul nu o sa fie de acord cu modul de rezolvare...
Eu v-am aratat cum se poate lucra legal, adica sa poti deconta si repartiza suma respectiva in asociatie si cum sa fii legal si din punct de vedere fiscal.
Acum, ce sa zic, sunt convins ca noul guvern o sa tina cont si de doleantele asociatiilor de proprietari care, aproape zilnic se intalnesc cu astfel de cazuri - ocazionale si fara continuitate, nu stiu, ma gandesc ca poate aceste lucrari pot fi efectuale de catre zilieri - nu stiu, zic si eu...
Si da, este problema loc daca-si declara sau nu veniturile obtinute pentru ca in fond cam pe-aici se opresc discutiile. Mai nasol ar fi daca s-ar produce un accident de munca, o intoxicare, etc. - asa cum am mai auzit.

Daca sunt si alte propuneri de rezolvare legala a topicului, va rog sa le discutam aici.
Cu multumiri pentru clarificari @CipM.
Stima.
Ultima modificare: Marți, 7 Ianuarie 2020
Adam Grecu, utilizator

Alte discuții în legătură

Angajator Leordeanu Leordeanu Am de facut lucrari de constructie la casa proprietate . Doresc sa colaborez cu meseriasi autorizati (pfa),care este forma contractuala ?. Pot angaja si ... (vezi toată discuția)
Zilieri pentru santier camelia50 camelia50 Buna ziua Sunt particular din Bucuresti si doresc sa-mi izolez si varuiesc casa. Am gasit patru muncitori care pot sa ma ajute. Lucrarea ar dura aproximativ ... (vezi toată discuția)
Conventie civila standan54 standan54 Este valabila conventia civila pentru Asociatiile de proprietari? (vezi toată discuția)