avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contract prestari servicii ocazionale cu persoana ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contract prestari servicii ocazionale cu persoana fizica

Buna ziua,

Este legal sau nu ca o asociatie de proprietari sa incheie cu o persoana fizica un contract de prestari servicii pentru o lucrare ocazionala? Un exemplu este operatia de curatare a spatiului verde (sapat) ce se executa ocazional - 1 data pe an.
[ link extern ]

Unii spun ca asociatiile de proprietari trebuie sa lucreze numai cu firme autorizate, dar stim cu totii ca pentru unele lucrari nu exista efectiv executanti persoane juridice. Mai mult - de ce o firma poate colabora cu zilieri (ma gandesc aici la cei din agricultura), iar o asociatie de proprietari nu?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: marcel.damaschin , utilizator 14:06, 9 Ianuarie 2020
Va intreb in calitate de .....Societate Cooperativa. (Regim juridic similar cu cea comerciala) Nu am precizat? Scuze. Asoc de pr au lege speciala, nu? Si chiar daca, am discutat pana acum doar incidenta fiscala, nu si contractuala/juridica, nu? Apreciati ca se poate incheia vreunul? Cate din Codul Civil? Multumesc si...scuze!
In opinia mea este aceeasi treaba.
Dvs. trebuie sa efectuati o lucrare de reparatii - sa zicem, la instalatii sanitare.
Puteti chema o firma sau un PFA, negociati costul lucrarii, firma va intocmeste factura si chitanta. Achitati si introduceti in gestiune cele doua documente pentru decontare.
In mod normal ar trebui incheiat un contract de prestari de servicii, apoi la terminarea lucrarii sa intocmiti un proces verbal de receptie...
Ce contract si ce PV, daca meseriasul va schimba doua garnituri?
Bine, puteti discuta cu o persoana fizica neinregistrata fiscal. Omu' executa lucrarea si trebuie sa-l platiti. Daca suma este f. mica, scoateti cativa firfirei din buzunar si ati incheiat discutia, dar daca lucrarea este de o amploare mai mare, iaca trebuie sa intocmiti un stat de plata in conditiile aratate in postarile de mai sus.

Eu zic ca ceea ce este simplu, trebuie sa ramana simplu, altfel va scarpinati la urechea stanga cu mana dreapta !
Succes!
Ultima modificare: Miercuri, 8 Ianuarie 2020
Adam Grecu, utilizator
Am inteles ca in opinia dv nu trebuie niciun contract. Doar un stat de plata cu retinerea impozitului si....atat? Nu va contrazic, dar ceva nu se leaga. Nu "cativa firfirei", ma refer la sume intre 5.000-10.000 lei. Oricum, multumesc de amabilitate! Un an nou cu toate cele bune! Respect.
Un ultim aspect, de fapt, esenta: daca as face cu o firma (dupa noile reglementari in constructii), m-ar costa probabil cel putin dublu/triplu si cel putin de doua ori mai proasta ca si calitate. Aici ii buba....
În opinia mea , prin precizările de la litera g , se arată că veniturilor din prestări servicii le sunt aplicabile prevederile cap. II - Venituri din activități independente și nu se încadrează la venituri din alte surse pentru care se reține doar 10% impozit și se declară prin D100 și respectiv 205. Mai ales trebuie avut în vedere că și pentru zilieri se reține și 25% CAS. Este cel mai bine să încheiați contract de prestări servicii cu o persoană care vă poate elibera factură și chitanță sau bon fiscal.

Alte discuții în legătură

Angajator Leordeanu Leordeanu Am de facut lucrari de constructie la casa proprietate . Doresc sa colaborez cu meseriasi autorizati (pfa),care este forma contractuala ?. Pot angaja si ... (vezi toată discuția)
Zilieri pentru santier camelia50 camelia50 Buna ziua Sunt particular din Bucuresti si doresc sa-mi izolez si varuiesc casa. Am gasit patru muncitori care pot sa ma ajute. Lucrarea ar dura aproximativ ... (vezi toată discuția)
Conventie civila standan54 standan54 Este valabila conventia civila pentru Asociatiile de proprietari? (vezi toată discuția)