avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am lovit un pieton sub influența băuturilor ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am lovit un pieton sub influența băuturilor alcoolice, care traversa prin loc nepermis. Risc ceva în această situație?

Buna seara,

Acum cateva zile am fost implicat intr-un accident de circulatie cu victima.

Conducand autoturismul personal, seara, in afara localitatii, un pieton mi-a sarit in fata masinii. Am reusit sa evit lovitura din plin, dar l-am acrosat si l-am trantit la pamant. Am sunat la 112.
Pietonul a fost transportat la spital ( modificandu-se asftel locul accidentului - fapt mentionat in PV de constatare ). Eu am fost testat negativ cu aparatul etilotest.
Conform PV de constatare, pietonul avea alcolemie de 0,78. Pietonul ar fi OK conform spuselor agentului constatator.
S-a deschis dosar penal in rem pentru vatamare corporala din culpa.

Intrebarea este daca eu risc ceva in aceasta situatie. Agentul constatator mi-a spus ca cel mai probabil dosarul se va clasa. Dar nu vreau sa am surprize peste cateva luni.
Mentionez ca nu mi-a fost retinut permisul de conducere,
Recomandati angajarea unui avocat in acest moment? Poate ajuta cu ceva?

Mai mult, exista posbilitatea ca pietonul sa aiba castig intr-un eventual proces civil cu privire la daune?

Mentionez ca din tot evenimentul nu am primit decat autorizatia de reparatie a autovehiculului. Procesul verbal de cosntatare l-am vazut, l-am semnat dar s-a incheiat intr-un singur exemplar ( mentionat in PV ) iar la solicitarea mea, nu mi s-a permis copierea sau fotografierea acestuia. Mi s-a motivat ca am dreptul sa fac o solictare la Parchet dar ca cel mai probabil mi se va refuza inmanarea unei copii, eu nefiind parte in acest dosar....

Multumesc !
Ultima modificare: Luni, 23 Septembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 20:33, 26 Septembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am avut si eu un accident cam asemănător cu o persoană în vârstă care a fugit pe culoarea roșie.Am sunat la 112,a venit poliția si salvarea, persoana a fost consultată si a refuzat transportul la spital .A fost pus sa semneze ca refuză. Nu mi sa întocmit deoarece aveam doar usa îndoită puțin, iar persoana vatamata era ok.Decat mi s-au luat date de pe documente și am fost testat .De atunci au trecut 8 ani si nu m-ai ma chemat nimeni
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu risti nimic,ai facut totul ca la manual.S-ar putea sa mai fi chemat ptr declaratii.In legatura cu un proces civil orice este posibil.Daca vrea omul sa te dea in judecata poate. Si pe agent poate sa-l dea in judecata ca nu i-a placut fata lui si daca vrea omu' poate sa dea in judecata pe toata lumea.Nu are nici o sansa de castig.Problema ar fi daca tu ai daune la masina.Atunci e groasa treaba prt el.Tu ar trebui sa-ti faci masina pe asigurarea ta si asigurarea ar trebui sa obtina banii de la el
~ Conținut șters la cerere ~
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc tuturor pentru sfaturi. In ceea ce priveste un evetual proces civil din partea mea, nu cred ca e cazul. Ar fi niste bani aruncati sigur pe fereastra. Omul la cum arata cel mai probabil e asistat social. De unde sa plateasca cheltuielile de judecata, cele cu avocatul meu si daunele masinii mele ( cca 500 euro )... Nu ma gandesc ca voi recupera ceva bani, dar este vorba acceea ca pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti. Am vrut doar sa stiu daca sunt ceva riscuri intrucat din ce inteleg eu toate dovezile sunt de partea mea. Ce nu am mentionat anterior, l-am lovit cu partea stanga a masinii deci clar pietonul se afla intr-un loc nepermis la momentul impactului.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Septembrie 2019
r__p, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca nu sunt necesare peste 90 zile de ingrijiri medicale (aspect atestat de un certificat medico-legal), pe cale de ordonanta se va dispune clasarea.

Actiunea penala este pusa in miscare la plangerea prealabila.

Plangerea prealabila este actul de sesizare a organelor judiciare.

( act de pedepsibilitate, de procedibilitate ).

Fara acest act de sesizare, nu se pot efectua acte de cercetare penala.

Termenul de depunere a plangerii prealabila este de 3 luni de la data cand a fost cunoscuta savarsirea faptei.

(altminteri, plangerea prealabila este apreciata drept tardiva).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara,pe data 26.09.2022 la ora 10:30 în ploiești am ... LEOAICA LEOAICA Bună seara,pe data 26.09.2022 la ora 10:30 în Ploiești am accidentat fără să vreau un pieton pe trecerea de pieton și am înțeles că se numește ... (vezi toată discuția)
Care sunt etapele soluționării aspectelor penale si civile in cazul unui accident rutier? Cristina I. Cristina I. Buna ziua. Speța e următoarea: un șofer a accidentat ușor cu autovehiculul de serviciu un pieton, pe trecere. Asiguratorul nu poate deschide dosarul de ... (vezi toată discuția)