Intrebarea mea este daca 3,5 ani pe care ii am eu lucrati in grupa a doua de munca ma vor ajuta cu ceva la pensie.Ma refer in primul rand la vechime, fiindca as vrea o pensionare anticipata.
Am intrebat la ITM si mi-a spus ca 6 ani lucrati in gr a doua aduc un plus de vechime de 1 an,
Va rog sa ma lamuriti .Multumesc
Am auzit la TV ca exista o lege ce urmeaza a fi promulgata,prin care anii de munca din gr 1 si 2 de munca vor avea o pondere mai mare la vechime.
Stiti cumva despre ce lege e vorba?
Multumesc
Inca o intrebare,va rog.Eu vreau sa solicit pensionare anticipata.Daca am trecute in cartea de munca toate salariile ,inclusiv mentiunea de perioada cu gr a 2-a de munca(1990-1993),pana cand cartile de munca au fost retrase,mai am nevoie de adeverinta de salariu de la fiecare loc de munca la depunerea dosarului?
Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 20 Noiembrie 2019 bbt, utilizator
1. Pana la 31.12.2010, inclusiv, vechimea in munca se probeaza cu carnetul de munca.
2. Legea 263/2010
art.158
...
(3^1) Dovada vechimii în muncă în grupa I și/sau a II-a de muncă realizată anterior datei de 1 aprilie 2001 se face cu carnetul de muncă întocmit cu respectarea prevederilor Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de muncă.
(3^2) În situația în care perioadele de vechime în muncă realizate în grupa I și/sau a II-a de muncă nu sunt înregistrate în carnetul de muncă sau înregistrarea acestor perioade este efectuată incorect ori incomplet, dovada acestora se poate face cu adeverințe eliberate de către angajatori sau deținătorii legali de arhive.
.....
(6) În situația în care există suspiciuni cu privire la legalitatea încadrării activității în grupele I și/sau a II-a de muncă, angajatorii sau orice alți deținători legali de arhive sunt obligați să pună la dispoziția Casei Naționale de Pensii Publice și/sau a caselor teritoriale de pensii, după caz, la solicitarea acestora, documentele întocmite anterior datei de 1 aprilie 2001 pe baza cărora s-au eliberat adeverințele care atestă încadrarea persoanelor în fostele grupe I și/sau a II-a de muncă, în vederea verificării respectării legislației în domeniu.
Profit de amabilitatea dvs si va mai intreb cat de mult conteaza momentul depunerii dosarului pentru pensie.Ca sa fiu mai explicit:de pe net am aflat data cand m-as putea pensiona anticipat partial : iulie 2020.Calculand cat castig de la grupa a doua de munca as scadea 12 luni.rezultand iulie 2019.Dar trebuie sa adun 5 luni nelucrate si as obtine in final decembrie 2019.Trebuie respectata strict aceasta luna?Sau daca depun dosarul in noiembrie mi-l respinge?Dar daca il pun in ianuarie?
Plus ca ma mai gandesc la varianta in care calculele mele nu sunt corecte,eu nu inteleg daca calculele se fac si pe zile sau numai la luni.
Exista posibilitatea de a ma consulta cu cineva de la Casa de Pensii in acest sens?