avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vreau să cumpăr o casă donată cu uzufruct viager ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vreau să cumpăr o casă donată cu uzufruct viager și, ulterior, vândută. Care sunt riscurile mele în cazul unui proces între moștenitorii rezervatari ai donatorului și fostul proprietar?

Buna ziua
Am o intrebare putin mai întortocheată
Un bărbat a fost căsătorit cu prima sotie cu care are 5 copii,a divorțat de ea acu 30 de ani,nu stiu în ce mod (Nu s a făcut partaj, cel puțin nu se cunoaste) el a rămas singur proprietar care 30 de ani mai târziu a întocmit un contract de donație cu uzufruct viager cu soția nr 2 (el având cota 1/1)
În ianuarie acest bărbat a decedat
La o saptamana dupa deces soția nr 2 a făcut contract de vanzare cumpărare cu fiica ei.
Acuma această fiica(care este intambulata pe casa si teren) vrea sa ne vândă mie și soțului meu casa.
În timp ce ne pregăteam de cumpărare
Am aflat ca copii și fosta soție din prima căsătorie se pregătesc de a ataca în instanță modul în care soția nr 2 si fiica ai au pus stăpânire pe casa.
În acest moment în cartea funciară nu este nici un litigiu.
Frica noastră ca cumpărători este ca dupa ce cumpărăm casa,sau dupa sa nu pierdem casa sau mai rau si casa si banii în cazul în care cei 5 copii câștigă în instanță.
Toate actele sunt în regulă la vânzatoarea casei.
Ce ne sfătuiți să facem
Ultima modificare: Vineri, 4 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Tzeatzea , utilizator 23:00, 7 Octombrie 2019
A găsit și cerere de chemare în judecată
La tribunal
Deci practic aveam riscul de cumpara o casa cu CF curat,în timp ce se de fapt nu este

raluk0207 a scris:

Pentru motivul că...?
Niste rude "Se pregatesc să atace contractul ".... ala inițial, de acum două acte.
În loc să fi lipit afise pe garduri, mai bine făceau o cerere de chemare în judecată, daca era de facut ceva.

Ultima modificare: Joi, 3 Octombrie 2019
Tzeatzea, utilizator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
O cere in judecata avand ca obiect ce?Repet, va fi doar problema dintre doamne și acele rude.
Chiar și o cerere nu înseamnă nimic. Stiti dvs ce soarta va avea procesul? Poate vor renunta, poate nu au suficiente dovezi, poate li se respinge cererea, poate pierd in apel sau recurs.
Procesări cum credeți. Însă va temeti degeaba.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Tzeatzea a scris:

Buna ziua
Am o intrebare putin mai întortocheată
. . .
Ce ne sfătuiți să facem

Raspunsul meu este: depinde! Depinde de ce fel de persoana sunteti. Daca sunteti o persoana carei ii place riscul, atunci puteti sa cumparati, apoi faceti cerere de interventie in interes propriu si va aparati drepturile in procesul dintre mostenitori mergand pe teza dobandirii cu buna credinta a bunului altuia. Daca totusi copiii barbatului decedat vor castiga pe teza simulatiei intre soti si a nulitatii absolute pentru vanzarea lucrului altuia (pentru cota de 3./4), veti putea sa va indreptati impotriva vanzatoarei (sotia nr 2) pentru a va recupera pretul platit. Estimez o durata a procesului de approx. 4-5 ani cu toate cheltuielile aferente (avocat, experti, taxe, timp). Daca insa sunteti tipul de persoana prudenta, care uraste sa traiasca in incertitudine, va puteti orienta catre alta proprietate. Eu as cauta o proprietata bazata pe un act de vanzare-cumparare si intabulare mai veche de 10 ani plus declaratia vanzatorului ca imobilul nu face obiectul vre-unui litigiu si nu a fost promis anterior unei alte persoane.
Succes!
Ultima modificare: Vineri, 4 Octombrie 2019
vasi2007, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vânzarea aceea „la o săptămână după deces” ar trebui să vă ridice măcar o sprânceană, dacă nu vreun semn de întrebare cât un stâlp de telegraf.

Spre pildă:
(2) Întregirea rezervei, ca urmare a reducțiunii, se realizează în natură.
(3) Reducțiunea se realizează prin echivalent în cazul în care, înainte de deschiderea moștenirii, donatarul a înstrăinat bunul ...
(art 1097 C.civ)
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Octombrie 2019
romascanu, moderator
Desigur mi-a ridicat un semnat de intrebare
Dar mama vânzatoarea este nud proprietara din 2014(avea contract vanzare-cumpărare din 2014 cu soțul ei)
Ea respectiv i-a vândut fiicei ei dupa moartea soțul ei
Din cate vad la tribunal iași este o cerere de chemare în judecată pentru,și totuși în CF nu este nimic
Cel mai trist e că dacă nu mergeam într-o plimbare în acea seară și nu ma puneam în vorbă cu vecinii ,urma să semnez ,sa cumpăr o casa fara sa stiu eu ca are respectivele probleme

Alte discuții în legătură

Contractul de vc raveca raveca in contractul de vanzare cumparare scie asa:\"...consimtim la intabularea in CF a dreptului de nuda proprietate asupra imobilului constructii si teren...pe ... (vezi toată discuția)
Vreau sa donez o casa gabriela06072002 gabriela06072002 Oscilez intre a intocmi un act de vanzare-cumparare pt un imobil sau sa-l donez fiicei mele, pentru a nu putea fi atacata cererea de succesiune. Din cate ... (vezi toată discuția)
In caz de divort ce se intampla cu apartamentul in care locuim? ovidiu2009 ovidiu2009 As dori sa aflu ce se intampla cu apartamentul in caz de divort? Mentionez ca apartamentul a fost cumparat de la socrii in baza unui contract de vanzare ... (vezi toată discuția)