avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 440 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Împrumutul ipotecar este obligatoriu să fie preluat ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Împrumutul ipotecar este obligatoriu să fie preluat de copii, în caz de deces al împrumutatului și coplătitorului?

Buna ziua, as dori sa stiu daca la un împrumut ipotecar din anul 2002, in care titularul imobilului sunt părinții mei, in caz de deces imprumutul este preluat de catre copil obligatoriu? Imptumutul a fost făcut pe numele tatalui meu si coplatitor a fost bunica mea, cei 2 au decedat in urma cu 3 ani respectiv 7,mama mea este trecuta ca si girant, in caz de deces... Doamne ferește, ce se întâmplă mai departe? Se preia imprumutul de catre mostenitor?in caz de refuz ce consecințe sunt? Si ce pot face sa diminuez sau sa renunt la credit
Ultima modificare: Marți, 15 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Demos , utilizator 00:37, 16 Octombrie 2019
da, nu va obliga nimeni sa semnati nimic, daca nu vreti, nu va duceti.
Mama are unde sa stea ?
In apartamentul care este ipotecat, mai sunt vreo 14 ani de plata, daca asigurarea de viata a tatalui nu renunța la ea după 5 ani de la imprumut, era alta situatie acum.... Mulțumesc tuturor de informații

gi-jane2 a scris:

da, nu va obliga nimeni sa semnati nimic, daca nu vreti, nu va duceti.
Mama are unde sa stea ?


daca apartametul care e ipotecat va e necesar dvs sau mamei, sau daca nu renteaza sa il pierdeti, trebuie sa platiti in continuare acel credit.
Daca banca a aflat de decesul titularului creditului, e normal sa isi doreasca transcrierea acelui contract pe numele unei alte persoane.
Eu cred ca banca va face o favoare, ei ar putea declara direct scadent creditul, si sa va ceara, in calitate de mostenitori, sa rambursati anticipat toata suma, sau sa va execute silit apartamentul.
E drept ca nu e foarte in avantajul dumneavoastra, pentru ca, formal, veti fi inregistrat cu un credit, ceea ce va scade gradul de eligibilitate in cazul in care veti dori sa contractati un alt credit, inainte de stingerea acestuia.

Va inteleg suspiciunea, insa parerea mea e ca sunteti intr-o situatie buna (in principiu). Bineinteles, trebuie vazut in detaliu ce hartii vor dori sa semnati...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din punct de vedere strict legal banca nu poate sa va oblige pe dvs sa semnati NICI UN DOCUMENT, NIMIC!!!
Deasemenea legea va permite sa refuzati mostenirea lasand astfel bancii libertatea de a dispune de masa succesorala dupa bunul ei plac.
In cazul pe care-l descrieti banca are dreptul si se va indrepta impotriva girantului, deci mama dvs.
Ea are dreptul sa ceara mamei dvs sa-si asume responsabilitatea de girant preluand creditul.
Ea nu are nici un drept asupra mostenitorilor.

In cazul in care mama dvs nu poate asuma sarcina financiara a creditului, banca va trebui sa se inscrie in calitate de creditor in masa succesorala si va putea forta punerea in vanzare a imobilului prin actiune in justitie.

Nu semnati nimic dar luati legatura cu banca si vedeti ce pretentii au, mergeti impreuna cu mama dvs (singur nu aveti nici o autoritate, capacitate de negociere), numai mama dvs in calitate de girant poate si trebuie sa se intereseze de ceea ce doreste/care sunt intentiile banca/ii!!!

Banca nu poate dispune de imobil cum vrea ea, inainte trebuiesc parcurse etapele de negociere, mediere, actiune in justitie impotriva girantului, etc... .

Tinand cont ca ratele se tot platesc din 2002 (deci 17 ani deja platiti si 14 ani inca de platit) o mare parte din imprumut este achitat (bancile recupereaza intai sumele imprumutate si numai dupa aceea interesele financiare, deci un interes financiar imediat poate fi interesant pt banca)!!!
Deci, aveti ce negocia, ex.: puteti cere bancii sa ridice ipoteca pt a permite vanzarea imobilului contra angajamentului mamei dvs de a rambursa pretentiile financiare actuale ale bancii, etc... .
Dupa ce banca va va da in scris care sunt pretentiile ei contractuale (deci va trebui sa cititi bine contractul semnat de tatal dvs pt a fi sigur ca banca nu incearca sa va constranga pt a va impinge sa renuntati si a pune mana pe imobil pt a-l valorifica in profitul ei exclusiv), dati un anunt de vanzare numai si numai pt a vedea care este nivelul pietei.
Daca nivelul pietei este bun (deci exista posibilitatea unui profit pt mama dvs si dvs implicit), negociati cu banca si puteti sa lasati mama sa preia imprumutul (chit a o ajuta lunar cu bani), cu conditia ca imobilul sa fie vandut rapid.
Dupa vanzare, cu o parte din bani rambursati banca si cu ce ramane va cumparati un alt bun imobiliar sau impartiti banii si faceti ce vreti.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Octombrie 2019
Demos, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare la mostenire dupa dezbaterea succesiunii cristibelciu cristibelciu Hristos a inviat ! Avem urmatoarea speta: tatal decedat in 2005,ramas un apartament, mama si 2 copii. Se dezbate mostenirea pentru toti 3 imediat dupa deces. ... (vezi toată discuția)
Apartament sub ipoteca- vanzare, donatie marx36 marx36 Buna ziua! Am un imprumut bancar cu garantie imobiliara, un apartament pe numele parintilor mei . (mama a decedat de curand, daca ar avea vreo importanta in ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la mostenire roxicutza86 roxicutza86 tatal meu a murit acum 3 luni lasand mostenire doar 1 apartament ai carui proprietari sunt parintii mei<defunctul si mama in viatza>.acest apartament este ... (vezi toată discuția)