avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1907 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restanța fostului proprietar și penalizările ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restanța fostului proprietar și penalizările aferente mi se pun mie pe lista de întreținere. Nu mi se pare normal, eu am cumpărat apartamentul fără datorii, ce pot face?

Acum 1 an de zile am cumpărat 1 apartament.Fostul proprietar are o restanță la întreținere în valoare de 700 lei pe care nu a achitat o ,si acum a decedat.Pe lângă faptul că eu apar pe.lista de întreținere lunar,cu acești 700 lei restanță,administratora si presedintele trec penalizarile pt aceasta restanta la întreținere mea pe care o am de achitat lunar.De exemplu pe luna septembrie am avut de plata 170 lei la care a adăugat penalizare pt restantele fostului proprietar suma de 50 lei.(penalizarile fiind in fiecare luna),si nu mi se pare.normal...eu cand am cumpărat apartamentul l am cumpărat la notar.Si stiu ca trebuie sa duci o adeverință ca nu ai datorii la.intretinere daca vinzi.E posibil ca fostul proprietar sa fi falsificat adeverința?sau ca administratora sa ii fi eliberat o adeverință în care scria ca nu are restanțe desi.nu era adevarat...eu am aflat abia după ce m am mutat, de aceste restanțe. Ce pot face din punct de vedere legal ca sa.nu mai.apara restantele fostului proprietar la mine ?Mentionez ca fostul proprietar care a decedat are 1 fata si 1 băiat în vârstă de 28 respectiv 35 de ani.
Ultima modificare: Luni, 21 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
pop_m a scris:

Adeverinta de la asociatie reprezinta o poza "de moment"
De exemplu: ma duc la 1 octombrie la asociatie, imi achit cheltuielile (la 1octombrie avem afisate cheltuielile aferente luni AUGUST! ) si scot adeverinta care zice ca la 1 octombrie nu am datorii. Insa in 15 octombrie se vor afisa cheltuielile pe septembrie.
Pe de alta parte, 700 lei mi se pare mult, foarte mult ca sa fie suma aferenta unei singure luni. Mergeti la notarul la care s-a incheiat tranzactia, si solicitati o copie a adeverintei in cauza. Apoi formulati o nota catre asociatie, prin care le solicitati sa va clarifice caror luni sunt aferente acele sume.
Contrar opiniei stipulate de ausfahrt, nu cred ca dumneavoastra trebuie sa achitati datoria. Din cate stiu eu, datoriile apartin propietarului, nu apartamentului. Ceea ce inseamna ca dumneavoastra vi se pot imput cel mult cheltuielile ce au fost calculate si afisate dupa data efectuarii tranzactiei. In rest, de platit sa plateasca cei din comitetul executiv, care nu si-au facut treaba cum trebuie.

CONFORM LEGII NR. 196/2018, ART. 33, ALIN. 2, PRINCIPALUL VINOVAT ESTE NOTARUL, PENTRU CĂ NU TREBUIA SĂ LA SE VÂNZAREA APARTAMENTULUI CU DATORII.
5 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
@flory_mr:

1- cititi par. b din alin.2 al art 33 din legea mentionata mai in detaliu
2- nu folositi scrisul cu litere mari. Pe internet asta inseamna ca tipati
3- nu citati (in mod inutil) mesajul anterior
~ Conținut șters la cerere ~
1 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
pop_m a scris:

@flory_mr:

1- cititi par. b din alin.2 al art 33 din legea mentionata mai in detaliu
2- nu folositi scrisul cu litere mari. Pe internet asta inseamna ca tipati
3- nu citati (in mod inutil) mesajul anterior

Problema nr. 1 precizată de dvs. denotă faptul că nu citiți cu atenție textul legilor.
Articolul 33, alineatul 2, litera b se referă doar la situația în care dobânditorul (noul proprietar) ACCEPTĂ EXPLICIT PLATA DATORIILOR VECHIULUI PROPRIETAR !
Și mai mult, conform alineatului 4, actele de înstrăinare SUNT ANULABILE dacă Notarul Public NU RESPECTĂ PREVEDERILE ALINEATULUI 2 DIN ARTICOLUL 33 (numai dacă noul proprietar a semnat că acceptă să plătească datoriile vechiului proprietar, Notarul Public poate legaliza actele de înstrăinare a imobilului).
Art. 33. (2) Notarii Publici vor autentifica actele de înstrăinare a unităților de proprietate imobiliară din Condominii numai dacă este îndeplinită una din următoarele condiții:
a) proprietarul prezintă o adeverință din partea Asociației de Proprietari, care reprezintă dovada achitării până la acea dată a cotelor de contribuție la cheltuielile Asociației de Proprietari, iar în cazul neachitării integrale, menționarea cuantumului debitelor existente la acea dată. Adeverința va avea număr de înregistrare din evidențele Asociației, data eliberării și termenul de valabilitate de 30 de zile calendaristice. Adeverința se prezintă Notarului Public de către înstrăinător, în original, cu semnătura olografă a administratorului și a președintelui Asociației de Proprietari, cu precizarea numelui și prenumelui acestora și cu ștampila Asociației de Proprietari. Prin excepție, semnătura oricăruia dintre aceștia este suficientă, caz în care în cuprinsul adeverinței se va menționa motivul lipsei celei de-a doua semnături. (...)
b) în cazul existenței unor datorii către Asociația de Proprietari sau către furnizorii de Utilități Publice în cazul facturării individuale a serviciilor, Notarul Public va autentifica actul de înstrăinare dacă dobânditorul ACCEPTĂ EXPRES că va prelua în întregime toate debitele înstrăinătorului către Asociația de Proprietari, precum și toate debitele către toți furnizorii de Utilități Publice.
(3) Dispozițiile alin. (2) se aplică în mod corespunzător și la pronunțarea unei hotărâri judecătorești care ține loc de act de înstrăinare, prin care se înstrăinează locuințele sau spațiile cu altă destinație decât aceea de locuință dintr-un Condominiu.
(4) Actele de înstrăinare autentificate de Notarul Public cu nerespectarea prevederilor alin. (2) SUNT ANULABILE.

Problemele nr. 2 și 3 nu-și au rostul, pentru că eu, de exemplu acum, am fost nevoit să citez mesajul pe care l-ați scris ieri, deoarece așa înțelege orice vizitator al site-ului avocatnet.ro că răspund concret unui anumit user și unei anumite întrebări ... astfel, punctul 3 este fără sens, pentru că eu am experiența Forumurilor de discuții încă din ... 1998, de pe Forumurile SoftPedia.com și ComputerGames.com.
Referitor la punctul 2, postez cu litere mari sau bolduiesc fraze sau cuvinte pentru a sublinia mai explicit subiectul respectiv ... fraza sau cuvântul respectiv.
Odată ce există funcția asta pe orice Forum, o putem folosi, dar normal că nu se poate folosi pentru mai multe fraze, ci DOAR PENTRU ANUMITE FRAZE SAU CUVINTE CARE TREBUIE SĂ FIE EVIDENȚIATE ASTFEL, SĂ FIE MAI BINE ÎNȚELES.
Faza cu țipatul dacă postezi cu literele mari e un stereotip pe care m-am săturat să-l tot aud.
Doar dacă aș scrie zeci de fraze numai cu litere mari sau bolduite, fără a evidenția ceva, se poate considera că e supărător, dar nu să se spună că se țipă la forumiști.
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
flory_mr...sa stii ca, de cate ori ai postat ceva scris cu litere mari, nici nu ma mai chinui sa citesc...probabil mai sunt si altii ca mine. Mi se pare extrem de obositor.

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de intretinere sutica sutica Buna ziua. Am cumparat o garsoniera. Contractul de vanzare-cumparare s-a incheiat la data de 28 august a.c., eu intrand in posesia garsonierei la data de 01 ... (vezi toată discuția)
Neplata intretinerii ultimelor 2 luni inainte de vanzarea unei locuinte cand intretinerea nu este afisata. nickalai17 nickalai17 Buna ziua, Am cumparat un apartament in noiembrie anul trecut si am o problema cu asociatia de locatari. Cand am cumparat apartamentul fostului proprietar i ... (vezi toată discuția)
Proprietar nou nu recunoaste restante esalonate, platite pana la data vanzarii apartamentlui conjoint conjoint Vara aceasta,in cadrul A.G a asociatiei de proprietari a fost constituit un fond in vederea achitarii datoriilor esalonate pe 12 luni catre furnizorul de ... (vezi toată discuția)