avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... De doi ani mă rog degeaba de cei de la asociație ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

De doi ani mă rog degeaba de cei de la asociație să-mi dea copii după niște documente. Le pot obține prin instanță?

Am cerut copii după niște documente la Asociația de Proprietari, conform legii 196/2018, art.28.3. De doi ani ma rog de ei cu scrisori AR , cu menționarea legii AP, dar degeaba.
Întrebarea mea este daca pot sa dau in judecata pe acest motiv AP și să obțin aceste copii după documentele care mă interesează prin intermediul procesului. Este posibil ca din aceste acte sa reiasă și furtul fondului de reparatii pe mulți ani. Dar nu vreau sa ii dau in judecata pentru furt, deoarece , neavind documente, nu sunt sigură de furt și ma pun in pericol sa mă acuze ei de calomnie. Ma puteți ajuta cu un sfat de natura juridica? Mulțumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Mulțumesc pentru răspuns. Eu suspectez că au furat mare parte din Fondul de Reparatii pe 15 ani. Aprox. un miliard vechi de lei sau 100.000 Ron. pentru că s-a strîns pentru FR în fiecare an, dar reparatii nu am văzut. Mi-e frica să-i acuz în instanta de furt pentru că nu am dovezi, deci de asta ei nu îmi dau acte, adică copii după acte. Și mai suspectez ca au introdus facturi false, în sensul că acele facturi datate din urmă nu prea au cum sa apară și în contabilitatea firmelor care le-au dat. Deci eu sau un expert contabil daca ne uitam în arhivă, e posibil sa gasim facturi, dar nu putem fara o hotărîre judecătorească să verificăm și de partea cealaltă, adică la firmele care le-au emis daca sint într-adevăr băgate in contabilitatea lor sau le-au dat doar așa....pe încredere. Știu că lucrează de multi ani cu citeva firme de reparatii , se cunosc bine și au "colaborat" super!!! la comisoane, facturi umflate, etc... deci e foarte posibil să îi fi și ajutat cu facturi din urmă.
Si "acoperirile" astea trebuie facute cu cap ( spre exemplu: nu poti factura zugravirea casei scarilor daca nu ai facut efectiv asta- se poate demonstra usor ca este o factura falsa...).
Iar pentru lucrarile de anvergura, sa apun asa ( inlocuire lift, izolatie terasa, termoizolare peretii exteriori, etc.) trebuie sa ai si acordul adunarii generala a asociatiei.
Cenzorul ce spune legat de aceste aspecte?
Cate adunari generala s-au tinut in tot acest timp?
Si...nu mai pierdeti timpul, discutati cu un avocat si puneti presiune pe conducere.
Ultima modificare: Marți, 22 Octombrie 2019
Ionut.ion, utilizator
Chiar Vă mulțumesc din suflet că mi-ați dat atenție și sfaturi. Am ajuns la concluzia că adm. este o adevărată "artista" în falsificări. De exemplu, toate PV ale AG sint falsificate si le înlocuiește de cite ori se ivește necesitatea, pericolul. pentru că nu sunt semnate de participanți în timpul AG, ci sint scrise după AG, iar semnăturile se iau pe un tabel separat , pe tabelul de prezenta. Deci PV ale AG sint semnate doar de președinte, de conducerea AP, nu de proprietari. Astfel, se pot înlocui in orice moment. Semnăturile participanților ramin pe acea hîrtie separata , care este un tabel de prezenta la AG. Se pare că legea 196 da aceasta posibilitate, de culegere a semnăturilor pe acest gen de tabel. În acest mod, rămîne PV doar cu semnăturile conducerii AP și se poate înlocui oricînd.
Si dvs. ati semnat vreodata* acel tabel convocator?
Sau ati primit, prin posta, scrisoare recomandata prin care sunteti anuntata ca in data de...la ora de... va avea loc adunarea generala?
ART. 49 din legea 196/2018 spune
(4) Hotararile adunarilor generale se iau in cadrul adunarii generale convocata sau
reconvocata, dupa caz. In statutul propriu al asociatiei de proprietari pot fi prevazute
si alte conditii de luare a hotararilor, dar nu cu mai putin de jumatate plus unu din
voturile celor prezenti la adunarea generala convocata sau reconvocata. Pentru
situatiile care vizeaza numai proprietarii unui tronson sau ai unei scari, hotararile sunt
luate prin acordul scris al majoritatii proprietarilor scarii sau tronsonului respectiv,
membri ai asociatiei de proprietari, pe baza de tabel nominal.
(5) Hotararile adunarilor generale se consemneaza, numai in timpul sedintei, in
registrul unic de procese-verbale al asociatiei de proprietari, se semneaza de catre
toti membrii prezenti ai adunarii generale, de cenzor/comisia de cenzori si se
afiseaza la avizier.

(6) In conditiile prevazute la art. 28, cu cel putin 3 zile inainte de adunarea
generala, proprietarii au acces la toate documentele referitoare la executia bugetara
pe anul trecut si la proiectul de buget pe anul in curs, precum si la orice alte
documente necesare bunei desfasurari a adunarii generale.
(7) Procesul-verbal al sedintei, care descrie evenimentele in desfasurare,
hotararile adoptate si rezultatele voturilor, va fi redactat de un membru al asociatiei
numit secretar al adunarii generale prin votul majoritatii celor prezenti. In termen de
7 zile de la data la care a avut loc adunarea generala, procesul-verbal al adunarii
generale este adus la cunostinta tuturor proprietarilor, prin grija presedintelui
asociatiei de proprietari, prin afisarea unei fotocopii datate la avizierul asociatiei de
proprietari.
ART. 51
Adunarea generala a asociatiei de proprietari hotaraste, cu acordul a doua treimi
din numarul total al proprietarilor din condominiu, asupra oricarei actiuni vizand
modernizarea condominiului, cum ar fi transformarea unuia sau mai multor elemente
de echipament existent apartinand imobilului respectiv, adaugarea de elemente noi,
amenajarea corpurilor de cladiri destinate folosintei comune sau crearea unor astfel
de corpuri, cu conditia ca ea sa fie conforma destinatiei condominiului, cu
respectarea legislatiei in vigoare.
24
ART. 52
(1) Daca o hotarare a adunarii generale este contrara legii, statutului sau acordului
de asociere a asociatiei de proprietari ori este de natura sa prejudicieze interesele
proprietarilor, acestia sau orice persoana care se considera vatamata intr-un drept
al sau pot/poate ataca in justitie respectiva hotarare.
(2) Actionarea in justitie in conformitate cu prevederile alin. (1) nu intrerupe
executarea hotararii decat in cazul in care instanta dispune suspendarea acesteia.
ART. 71
(1) Anul fiscal si exercitiul financiar al asociatiei de proprietari este anul
calendaristic. Excedentele anuale rezultate din executia bugetelor de venituri si
cheltuieli, ramase neutilizate la finele exercitiului bugetar, se reporteaza in anul
urmator cu aceeasi destinatie.
(2) Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari au obligatia sa aprobe un fond
de reparatii anual, necesar pentru repararea si imbunatatirea proprietatii comune.
Comitetul executiv fundamenteaza si prezinta adunarii generale suma anuala
necesara pentru constituirea sau completarea fondului de reparatii, care se
alimenteaza in avans, in transe lunare egale, prevazute in lista de plata a cheltuielilor
asociatiei de proprietari. Fondul de reparatii este utilizat numai pentru consolidarea
condominiului, reabilitarea termica, cresterea calitatii ambiental-arhitecturale a
constructiilor, precum si pentru repararea si imbunatatirea proprietatii comune.
(3) Sumele incasate pentru constituirea fondului de reparatii se depun, in
conformitate cu prevederile prezentei legi, in contul asociatiei de proprietari prevazut
la art. 20 alin. (1).
(4) Pentru incasarea fondului de reparatii, administratorul elibereaza chitanta
nominala separata.
ART. 66
(1) Administratorul are, in principal, urmatoarele atributii:
l) gestioneaza, conform hotararilor adunarii generale sau comitetului executiv,
fondul de rulment si fondul de reparatii constituite la dispozitia asociatiei de
proprietari,
precum si alte fonduri constituite de catre aceasta;

Cum v-am mai spus, le este greu sa ascunda toate acele nereguli, daca exista....
Nu mai pierdeti vremea si discutati cu un avocat.
Una este tabelul convocator si alta este Procesul verbal din alineatul de mai sus,primul, ingrosat
Ultima modificare: Marți, 22 Octombrie 2019
Ionut.ion, utilizator
Încă o dată, Va mulțumesc. Da, în legea asta noua, 196 se specifica mai clar condițiile desfășurării AG și întocmirea PV. Dar in legea veche, 230, era mai neclar și lăsa loc de interpretări, deci în anii trecuți la noi la bloc au făcut ce au vrut cu P.V, adica cum V-am povestit mai sus. Nimeni nu a primit niciodată un P.V, nici macar la cerere. Niciodată nu s-a consemnat nimic în timpul unei AG. Nimeni nu a vazut acel registru . Cu mii de mulțumiri, Va urmez sfatul și o să mă adresez unui avocat, Ca e clar ca au multe de ascuns, de asta nu dau nici o copie a niciunui document.

Alte discuții în legătură

Adunare generala adamar adamar dorim sa facem o sedinta la bloc, presedintele refuza, comitetul nu face nici un demers pt ca presedinta nu vrea, prima si singura sedinta din anul 2019 a fost ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. am o situatie si nu stiu cat de legala este. la asociatia ... Catalin costache Catalin costache Buna ziua. Am o situatie si nu stiu cat de legala este. La asociatia de proprietari unde sunt administrator sa hotarat sa nu se mai tina adunari generale ... (vezi toată discuția)
Noua lege nr.196/2018 nu mai permite șefilor de asociații de proprietari să mai voteze en-gros în numele altora (zeci și sute de Împuterniciri nu mai pot fi legale) ! flory_mr flory_mr Vedeţi conținutul art.49 din Legea 196/2018, referitor la faptul că șefii Asociațiilor din România nu mai pot veni cu zeci sau sute de Împuterniciri ... (vezi toată discuția)