Am dat copiilor, de comun acord cu fostul soț, banii obținuți din vânzarea apartamentului nostru, iar acum îmi cere partea lui. Are dreptul să facă asta?
Buna ziua,sunt divortata de peste 20 de ani,acum doi ani,fostul meu sot a fost de acord sa vindem apartamentul comun,si sa dam banii celor doi copii ai nostri,majori.La notariat,fostul sot a fost de acord ca banii sa fie virati in contul meu.Conform intelegerii noaste verbale,am dat acesti bani copiilor,care si-au cumparat o proprietate.
Acum,dupa doi ani,fostul sot imi trimite notificare sa-i dau jumate din suma respectiva,aslfel,ma actioneaza in instanta.
Va rog sa-mi spuneti daca are dreptul sa -mi ceara acesti bani.
Va multumesc
georgia56
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Multumesc pentru raspuns,acum imi dau seama cat am fost de ignoranti,dar si ghinionisti ,ca nici notarul nu ne-a ajutat.
Chiar fostul sot a insistat sa scrie in contract ca donam copiilor acesti bani,pentru cumpararea unei case ,dar notarul a spus ca nu poate conditiona in CV,destinatia banilor.Iar eu am crezut ca simpla acceptare a vanzarii apartamentului,ajunge.
Cumparatorii apartamentului au fost martori la toate discutiile astea.
Imparteala pretului trebuia facuta prin acord, si stipulata intr-un act de partaj voluntar.
Dupa ce a fost determinata cota-parte din dreptul de proprietate, urma ca dumneavoastra sa remiteti suma de bani, sub forma donatiei.
Numai dupa ce s-ar fi stabilit intinderea drepturilor dumneavoastra, ati fi avut posibilitatea efectiva de a remite suma de bani, cu titlu de donatie.
Proprietatea devalasa se caracterizeaza prin faptul ca niciunul dintre cei doi soti nu are determinata o cota -parte din dreptul de proprietate, aceasta urmand a fi determinata prin imparteala.
Trebuie demonstrata intentia de a dona, intentia de a transmite sumele de bani copiilor.
Darul manual poate fi demonstrat prin orice mijloc de proba.
Multumesc pentru raspuns.Nu inteleg de ce notarul nu ne-a spus ca avem aceste optiuni si ne-a lasat sa ne certam pe tema asta,fara nici un rezultat.Nu toata lumea cunoaste asa bine legile iar eu am crezut ca,nefiind vorba de partaj,simplul fapt ca el semneaza contractul de vanzare ,acceptand sa intre banii in contul meu,ajunge.
nu mai putem schimba ce a fost,
daca va cere banii acum, ceva la suparat, ce l-a facut sa se razgandeasca ? L-au suparat copiii?
Daca nu e de clintit in hotararea lui, macar intelegeti-va sa ii dati cat i se cuvine, in rate.
Daca ajungeti la judecata, veti suporta si cheltuieli de judecata si apoi de executare.