Bună seara! Am si eu o problemă, va rog sa ma ajutați. Sunt însărcinată in 3 luni si jumătate, si am o sarcina cu probleme; lucrez 12 ore pe zi (doua zile cu doua libere) ca urmare medicul meu ginecolog ,mi-a dat o recomandare de reducere a programului pentru ca nu-i ok sa lucrez atâtea ore... Astazi am fost la cu cererea respectivă la seful mare , si mi-a spus ca nu imi accepta aceea cerere, ca de unde stie el ca actele alea sunt adevarate???? Si ca urmare mi-a spus " ori vi la programul tau de 12 ore , ori îți rup toate actele pe care le-ai adus pana acum si te dau afara " .... ce pot face? Cum pot acționa ?? Ma poate da afară??
Cu recomandarea medicala primita de la ginecolog trebuie sa mergeti la medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale pentru a analiza situatia in functie de riscurile profesionale existente la locul de munca. In urma examinarii medicale, in functie de interdictiile existente in fisa de examinare medicala aferenta meseriei prevazuta in HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor, medicul va face mentiuni in fisa de aptitudine a lucratorului. Daca este necesara reducerea timpului de lucru, medicul va scrie "apt partial" in fisa de aptitudine si va recomanda reducerea programului de lucru. cu 2 ore (de la 8 ore/ zi). Recomandare medicului este obligatorie pentru angajator.
In conditiile in care medicul ginecolog considera ca exista un risc pentru mama si pentru fat, are obligatia/ este abilitat de lege, sa emita concediu de risc maternal. Concediul de risc maternal se avizeaza de catre medicul specialsit de medicina muncii si este obligatoriu pentru angajator.
Daca vi se refuza inregistrarea adeverintei o puteti trimite prin posta cu confirmare de primire.
Am revenit din nou astăzi aici, ca dupa toata "povestea " mea sa va spun ca astăzi , însărcinată fiind am fost CONCEDIATA (verbal momentat) . Nu mi s-a permis accesul la locul de munca si mi s-a spus ca am fost concediata
Concedierea verbala este nelegală, atat timp cat nu s-au respectat dispoziţiile din Codul muncii, care prevede cazurile limitativ enumerate cand cel care angajează poate desface contractul de muncă încheiat pe o durată nedeterminată, însă cu respectarea formelor prevăzute în Codul Muncii, conform căruia -in anumite situatii - decizia de desfacere a contractului trebuie să fie comunicată în scris angajatului.
Am sa ma duc in fiecare zi la munca , pana îmi acordă decizia de încetare a contractului, si am sa il înregistrez in fiecare zi (ca si ieri ) cand dânsul imi spune " in această unitate nu mai ai voie sa intri" , Ca sa nu mi se spuna ca nu m-am prezentat la program . M-am prezentat, si pur si simplu m-a dat afara