avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Calcul impozit vanzare soti
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Calcul impozit vanzare soti

Cum este reglementata calcularea impozitului pe vanzare in cazul sotilor ( "x" in calitate de vanzator casatorit )

Unii notari impart pretul vanzarii la 2 si apoi calculeaza acest impozit pentru fiecare dintre soti .

Nu mi se pare corect , intrucat cotele in devalmasie nu se cunosc .
Uneori bunul este chiar bun propriu al unuia dintre soti, banii provenind din vanzarea altui bun dobandit inainte de casatorie .

Cel mai recent răspuns: ContSters4579 , utilizator 15:52, 6 Iulie 2011
la 60.000 euro cu 4.3 lei euro = 258.000
impozit mare 7160 lei
impozit mic 4580
La soti se imparte in doua, de ex. 4580 : 2 = 2290 pt. fiecare iar baza de impoztare se ia 258.000 : 2= 129.000 lei pentru fiecare sot.
Oricum notarul calculeaza impozitul, daca vreti sa intelegeti cum il intrebati.
Si apropo ... notari au cerut finantelor sa se calculeze un singur impozit pt. soti, familie, dar Finantele au comunicat fiecarui notar ca in aceste situatii, la vanzari cu ambii soti, sa se calculeze impozitul pe tranzactie, fiind 2 entitati diferite, cu 2 cnp.-uri diferite, impartit in 2!
Se mai opune cineva la modul asta de calcul ? #-o
...finantele isi bazeaza argumentatia pe un text de lege (nu am chef sa-l caut acum da va asigur ca exista) care spune ca atunci cand bunul e detinut in comun de mai multe persoane si venitul e la fel de comun fara a putea preciza cotele se presupune ca ei detin cote egale si in consecinta venitul se imparte la nr lor venit la care se calculeaza si impozitul...si eu consider ca nu putem aplica aceasta norma sotilor ca se incalca astfel codul familiei insa una e gandirea finantistilor si alta a juristilor...
manuelabernat a scris:
Si apropo ... notari au cerut finantelor sa se calculeze un singur impozit pt. soti, familie, dar Finantele au comunicat fiecarui notar ca in aceste situatii, la vanzari cu ambii soti, sa se calculeze impozitul pe tranzactie, fiind 2 entitati diferite, cu 2 cnp.-uri diferite, impartit in 2!
Se mai opune cineva la modul asta de calcul ? #-o

Cred ca e foarte simplu. Fiecare sot datoreaza impozit in nume propriu, evident, dar asta nu inseamna ca baza impozitului este calculata separat. Impozitul se calculeaza ca si cum sotii ar fi un singur vanzator, nu doi, iar apoi suma rezultata se imparte la 2. Nu invers!
Problema asta a mai fost discutata pe forum; link-ul este acesta: www.avocatnet.ro/content/for... ...

Alte discuții în legătură

Apartament mostenire Stefan Anamaria Stefan Anamaria dupa moartea tatalui, succesiunea este in favoarea mamei cu 75%, eu si sora mea 25%. mama a decis sa-mi dea apartamentul dar nu stiu prin ce act (ex: ... (vezi toată discuția)
Impozit perceput din vanzare apartament ContSters97877 ContSters97877 Buna ziua, Vreau sa vand apartamentul, cumparat in 1993, si as vrea sa stiu cum se calculeaza impozitul (ca sa fiu sigura ca notarul va ... (vezi toată discuția)
Costuri vanzare cumparare apartament. nic s nic s Doresc sa vind apartamentul in care locuiesc si vreau sa stiu urmatoarele : 1.Inteleg ca trebuie sa platesc impozit 3% din valoarea declarata de cele doua ... (vezi toată discuția)